Wil jij later de leiding hebben over een winkel? Ben je een organisatietalent, weet je precies wat klanten willen en vind je het leuk om producten te verkopen? Dan is de Retail Management opleiding een uitstekende opleiding voor jou. Tijdens deze mbo-opleiding word je klaargestoomd voor het leidinggeven in een winkel.

Studieopbouw Retail Management

Als retail manager ben je verantwoordelijk voor alles in de winkel. Tijdens je opleiding ontdek je alle facetten van het ondernemerschap. Je leert meer over het voeren van verkoopgesprekken en het aansturen van personeel.

Ook leer je hoe je verkoopartikelen aantrekkelijk presenteert en krijg je uitgelegd hoe je de voorraad bijhoudt. Naast verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap is er ook ruimte voor verbreding of verdieping. Zo kan je je tijdens de opleiding al specialiseren in een bepaalde richting van de retail.

Type opleiding en studieduur

De opleiding Retail Management duurt 2-3 jaar en is te volgen als BBL- of BOL-variant. Volg je de deeltijdvariant (BBL), dan werk je in een winkel en ga je 1 dag per week naar school. Tijdens de voltijd opleiding (BOL) loop je stage, maar ga je het grootste deel van de week naar school. De opleiding Retail Management is een mbo niveau 4 opleiding. Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar het hbo.

Past de opleiding Retail Management bij mij?

Herken jij jezelf in de onderstaande punten, dan past deze opleiding goed bij jou:

  • Je kan goed organiseren en plannen
  • Je bent sociaal vaardig
  • Je bent communicatief vaardig
  • Je hebt verkooptalent
  • Je wilt graag leidinggeven

Toelatingseisen

Heb je een middelbare school diploma (kaderberoepsgericht, theoretische of gemengde leerweg)? Dan kan je de opleiding Retail Management volgen. Ook een overgangsbewijs naar havo of vwo 4 is voldoende, net als een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).

Werken als retail manager

Heb je jouw retail management diploma op zak? Dan kan je aan de slag als leidinggevende in een winkel, bijvoorbeeld in een supermarkt, kledingwinkel of elektronicazaak.

Doorstromen naar hbo

Met een retail management diploma is het ook mogelijk om door te stromen naar een hbo-opleiding. Denk hierbij aan Commerciële Economie, Bedrijfseconomie, Retail Management of Management Economie en Recht (MER).