Wil je graag met kinderen werken? Heb je altijd al voor de klas willen staan? Volg dan de hbo-opleiding Pabo en bereid je voor op het basisonderwijs.

Studieopbouw

Tijdens de opleiding Pabo word je klaargestoomd om voor de klas te staan in het basisonderwijs. Je krijgt les in de vakken die kinderen op basisscholen krijgen en volgt je eerste stage. Ook leer je over het verzorgen van lessen en doe je pedagogische vaardigheden op.

Vanaf het tweede leerjaar sta je steeds meer zelfstandig voor de klas. In het derde jaar kan je een minor kiezen en loop je stage in de onder- of bovenbouw. Je sluit je opleiding af met een afstudeerstage en een praktijkgericht onderzoek.

De lerarenopleiding basisonderwijs geeft je handvaten om kinderen hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Juf of meester zijn, is meer dan lesgeven. Het is ook belangrijk om gedrags- of leerproblemen te herkennen. Je leert tijdens de opleiding ook hoe je met deze problemen omgaat.

Type opleiding en studieduur

De Pabo is een opleiding die 5 jaar duurt en die bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Naast het volgen van vakken, loop je ook stage in het basisonderwijs. Om ervoor te zorgen dat je eigen kennis op niveau is, maak je in het eerste jaar een aantal toetsen.

Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat je rekenvaardigheden in het eerste jaar op groep 8-plusniveau liggen. Om jouw niveau te meten, maak je een Citotoets. Je krijgt drie kansen om deze toets te halen. Haal je de toets niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Ook krijg je aan het einde van het eerste jaar een basiskennistoets Nederlands, die je met een voldoende moet afronden.

Past de opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de Pabo opleiding hbo wel bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de volgende punten:

  • Je bent goed met kinderen
  • Je bent creatief
  • Je bent geduldig
  • Je kan organiseren en plannen
  • Je kan goed luisteren

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de lerarenopleiding basisonderwijs heb je een bepaalde vooropleiding nodig:

  • Havo of vwo diploma
  • Mbo-niveau 4 diploma

Vanaf 2015 is het nodig om voldoende kennis te hebben van geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Heb je geen eindexamen gedaan in deze vakken, dan is een toelatingstoets nodig.

Post hbo Pabo: werken als basisschoolleraar

Met je Pabo-diploma op zak kan je aan de slag in groep 1 tot en met 8 van de basisschool. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan je ook werken in het speciale basisonderwijs, op een internaat, bij een huiswerkinstituut of in het volwassenenonderwijs.

Post hbo Pabo: doorstuderen

Wil je nog verder leren na je Pabo opleiding hbo? Je kan dan een hbo-master gaan volgen, zoals Educational Needs. Maar ook een universitaire master is mogelijk. Denk hier aan een master orthopedagogiek of onderwijskunde.