Als jouw hart ligt bij reizen en de omgang met mensen, dan is de MBO opleiding Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality op jouw lijf geschreven. Met deze opleiding op zak kun je aan de slag als touroperator bij diverse reisbureaus, maar ook als vast aanspreekpunt bij de receptie van bijvoorbeeld een hotel. Je verkoopt mensen een reis die bij ze past, verwerkt boekingen of reserveringen en verleent daarbij altijd een maatwerk service. Als medewerker travel & hospitality zorg je ervoor dat mensen de vakantie of het verblijf van hun dromen beleven.

Studieopbouw

Tijdens deze MBO opleiding leer je hoe jij toeristen op de juiste manier moet informeren, welke toeristisch informatie je daarbij nodig hebt en hoe je deze verzamelt. Ook leer je tijdens de opleiding hoe je reizen of extra services het beste kunt verkopen. Er wordt dus ook gewerkt aan jouw presentatie technieken. Tijdens de studie komt ook het op correcte wijze afhandelen van problemen of klachten aan bod. Naast opleidings-gerichte leerstof, krijg je ook vakken zoals wiskunde, Nederlands en burgerschap.

Type opleiding en studieduur

De MBO opleiding tot Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality neemt in totaal 2 tot 3 jaar in beslag. Deze studie hanteert een zogenaamde BOL leerweg. Inhoudelijk betekent dit dat je zowel theoretisch als in de praktijk ervaring op gaat doen. Na het afronden van deze MBO opleiding kun je er tevens voor kiezen om door te studeren op HBO niveau. Natuurlijk kun je na het afronden van deze opleiding ook direct aan het werk binnen de toeristische sector.

Past de MBO opleiding tot Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality bij mij?

Als jouw bloed sneller gaat stromen van alles wat samenhangt met toerisme, de omgang met mensen en het verlenen van een uitstekende service, dan past deze opleiding tot Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality helemaal bij jou.

  • Je hebt een dienstverlenende en proactieve instelling
  • Je bezit oplossingsgerichte eigenschappen waarbij je zowel creatief als flexibel bent
  • Je beschikt over uitstekende communicatie en sociale vaardigheden
  • Je hebt commerciële vaardigheden en een goed inzichtelijk vermogen

Toelatingseisen en vooropleiding

Om aan deze MBO opleiding te kunnen beginnen heb je een afgeronde VMBO opleiding met een theoretische of gemengde leerweg nodig. Je kunt ook starten als je in het bezit bent van een LBO, VBO, MAVO/VBO of MAVO diploma op niveau C. Heb je minstens 3 jaar HAVO of VWO op zak? Ook dan kun je instromen. Je moet dan wel een officieel overgangsbewijs kunnen overleggen.

Aan de slag als Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality

Zodra je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag als Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality. Dit kan bij een reisbureau zijn, maar je kunt ook aan de slag als receptioniste bij een hotel of andere toeristische instelling. Binnen een reisorganisatie of touroperator, help je mensen bij het boeken van een reis. Je vindt de juiste bestemming, regelt de extra services zoals autoverhuur of vliegveld transfers. Als gastvrouw of heer ben je ook het aanspreekpunt bij klachten en verwerk je boekingen en reserveringen.

Kan ik verder leren?

Na het afronden van deze MBO opleiding kun je aan de slag binnen de toeristische sector, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je zou dan kunnen kiezen voor een HBO opleiding welke zich richt op Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs. Maar, het is ook mogelijk om na deze opleiding de studie Vrijetijdsmanagement op te pakken.