Zit het helpen en verzorgen van mensen in jouw bloed? Dan is de opleiding Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening op jouw lijf geschreven. Met deze opleiding kun je jouw hulpvaardige talenten in de praktijk brengen in onder andere een ziekenhuis of andere zorginstellingen.

Studieopbouw

Tijdens deze opleiding leer je communicatieve en sociale vaardigheden zodat je verschillende gesprekstechnieken kunt toepassen. Daarnaast leer je alles over de zorgverlening aan cliënten, en hoe je dit het beste kunt begeleiden. Ook het omgaan met werkplanningen en procedures komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan computervaardigheden voor het kunnen verwerken van cliëntgegevens, en je leert alles over het (hygiënisch) gebruik van apparatuur.
In de opleiding Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening komen tevens zaken als voedingsleer, medische kennis en hulp bij persoonlijke zorg, wonen en sociale activiteiten aan bod. Daarnaast kun je je aan de hand van keuzedelen specialiseren zodat je jouw kennis op dit vakgebied nog meer kunt verbreden.

Type opleiding en studieduur

De mbo-opleiding tot helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening heeft een studieduur van 18 maanden. In deze BOL-opleiding, die bestaat uit een profiel- en een basisdeel, loop je zowel in het eerste als tweede deel van je opleiding stage om praktijkervaring op te kunnen doen.

Past de opleiding bij mij?

De opleiding Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening is geschikt voor mensen die werkzaam willen zijn in de gezondheidszorg. Daarnaast vind je het fijn om de kwaliteit van leven voor mensen in alle leeftijdscategorieën te verbeteren. Als je daarnaast ook nog eens stressbestendig en behulpzaam bent, dan is deze opleiding precies wat je zoekt.

Toelatingseisen

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn afhankelijk van je vooropleiding. Ben je in het bezit van een overgangsbewijs naar Havo 3, 4? Of heb je een VMBO diploma op zak? Dan voldoe je aan de toelatingseisen. Ook als je deze diploma’s of eisen niet in je bezit hebt, kun je deze opleiding volgen. Je begint dan met een entreeopleiding.

Aan de slag als Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening

Als je de opleiding Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening hebt afgerond, kun je aan de slag bij onder andere ziekenhuizen of een verzorgingstehuis. Met deze opleiding op zak is het ook mogelijk om te gaan werken binnen het speciaal onderwijs of een centrum voor kinderopvang. Werken bij dienstverlenende organisaties zoals thuiszorginstellingen of een woon-zorgcentrum behoren tevens tot de mogelijkheden.

Kan ik verder leren?

Als je niet direct aan het werk wilt als Helpende Zorg & Welzijn na het afronden van de opleiding, dan kun je er ook voor kiezen om door te leren voor bijvoorbeeld verzorgende IG, pedagogisch medewerker in een kinderopvang of als begeleider in de gehandicaptenzorg.