Associate Degree


Algemene informatie over de hbo studievorm: Associate Degree

Associate Degree
3 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Een Associate Degree (AD) is een praktijkgerichte onderwijsvorm die dient als een waardevolle tussenstap tussen een MBO-opleiding en een volledige HBO-bachelor. Het is vooral geschikt voor mensen die al in het arbeidsproces zitten en op zoek zijn naar manieren om zich verder te ontwikkelen. Vaak wordt er een werkplekeis gesteld aan deze opleiding, wat betekent dat je naast je studie ook werkervaring opdoet.

Is een AD net zo veel waard als een bachelor?

Een veelgestelde vraag is of een AD evenveel waard is als een traditionele HBO-bachelorgraad. Hoewel een AD over het algemeen minder studietijd vereist dan een bachelor, is het zeker waardevol. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om snel de arbeidsmarkt te betreden en kan dienen als opstapje naar een volledige bacheloropleiding.

Mogelijkheid tot een verkorte HBO-studie

Als je tijdens je AD-opleiding merkt dat het onderwerp je bevalt en je verder wilt gaan met je academische reis, is het meestal vrij eenvoudig om door te stromen naar een HBO-bachelorprogramma. Dit kan vaak in slechts 2 jaar, dankzij de eerder behaalde credits tijdens je AD-studie.

Hoe lang is een AD-diploma geldig?

Een van de voordelen van een AD-diploma is dat het onbeperkt geldig is. Dit betekent dat je op latere leeftijd nog steeds de mogelijkheid hebt om door te studeren en een aansluitende bachelor te behalen als je dat wilt.

Kan ik na een AD een master volgen?

Een AD biedt geen directe toegang tot een masteropleiding. Voor toelating tot een master heb je meestal een HBO-bachelor nodig. Als je echter na je AD nog steeds geïnteresseerd bent in een master, kun je de benodigde bacheloropleiding volgen om je voor te bereiden op een masterprogramma.

Hoe lang duurt een AD?

De duur van een AD-opleiding varieert, maar het is meestal een tweejarig programma. Sommige instellingen bieden echter ook versnelde programma’s aan die in een jaar kunnen worden afgerond.

Kortom, een Associate Degree is een waardevolle aanvulling voor diegenen die op zoek zijn naar praktijkgericht onderwijs en flexibiliteit in hun academische reis, waarbij het diploma je deuren opent naar zowel de arbeidsmarkt als verdere academische studie.

Praktische punten

Een aantal praktische punten met betrekking tot het AD

  • Startmogelijkheden: Er zijn verschillende startmomenten gedurende het jaar, meestal in september, maar soms ook in januari of februari, waardoor je flexibiliteit hebt bij het plannen van je studie.
  • Officieel HBO AD-diploma: Na afronding van je AD-opleiding ontvang je een officieel HBO-diploma dat internationaal wordt erkend.
  • Zowel deeltijd als voltijd als duaal: AD-programma’s bieden flexibiliteit, zodat je kunt kiezen welke studiemodus het beste bij je past, of je nu voltijds wilt studeren, deeltijd of in een duale vorm waarbij je werken en studeren combineert.

Een Associate Degree geeft je 120 studiepunten, waardoor je nog maar 120 studiepunten nodig hebt om een hbo bachelor diploma (240 EC) te behalen.

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!