Ben je nieuwsgierig, creatief en durf je risico’s te nemen? Ben je een kunstliefhebber en vaak zelf in de weer met beeldende kunst? Dan is een hbo opleiding in die richting echt iets voor jou. De bachelor Beeldende Kunst vormt je met een goede combinatie van theorie en praktijk tot beeldend kunstenaar.

Wat is de opleiding Beeldende Kunst

De bachelor Beeldende Kunst is een praktijkgerichte opleiding die creatievelingen de ruimte geeft om zich te ontwikkelen tot beeldend kunstenaar in de brede zin van het woord. Studenten krijgen een brede theoretische basis en leren verschillende manieren waarop ze zich beeldend kunnen uitdrukken.

Studieopbouw

De hbo opleiding Beeldende Kunst is een 4-jarige studie. De studie start met een propedeusejaar, waarin je veel algemene beeldende vakken (tekenen, ruimtelijke vormen) volgt en theoretische kennis opdoet met vakken als Kunstgeschiedenis, Cultuurbeschouwing en technische vakken in de richting van fotografie of hout- en metaalbewerking.

Heb je je propedeuse behaald? Dan kies je een richting, zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen of digitale media. Gedurende de volgende drie jaar ontwikkel je jezelf steeds meer op gebied van je specialisatie. In het derde jaar volg je een minor ter verbreding of verdieping en daarnaast loop je een stage. Ook kan je op uitwisseling gaan. Je afstudeerproject in het vierde jaar bestaat uiteindelijk uit een expositie van je werk en een geschreven scriptie.

Past de Beeldende Kunst opleiding bij mij?

Weet je niet zeker of de Beeldende Kunstopleiding bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande kenmerken:

  • Je bent creatief
  • Je bent nieuwsgierig
  • Je durft risico’s te nemen
  • Je hebt doorzettingsvermogen
  • Je beschikt over een portie zelfreflectie

Twijfel je nog? Bezoek dan de eindexamenexpositie van een kunstopleiding of ga naar een open dag. Zo krijg je een beter idee van de opleiding.

Vooropleiding

Wat zijn de toelatingseisen van de hbo opleiding Beeldende Kunst? Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een havo, vwo of mbo-4 diploma hebt. Je moet wel meedoen aan een toelatingsonderzoek. Hierin wordt gekeken of je voldoende creativiteit hebt om de opleing te volgen. Zo moet je een portfolio laten zien van je eerder gemaakte werk en wordt er gevraagd naar je studiemotivatie.

Aan het werk als beeldende kunstenaar

Na het afronden van je opleiding mag je jezelf Bachelor of Arts noemen. Je kan nu aan het werk als beeldend kunstenaar en voor jezelf of een opdrachtgever gaan werken. Daarnaast kan je aan de slag als kunstcriticus, exposities samenstellen of professioneel fotograag worden.

Verder studeren na opleiding

Nog niet uitgeleerd na de bachelor Beeldende Kunst? Je kunt een (internationale) master volgen op het gebied van design of kunst. Afhankelijk van je gevolgde minor is er een schakeljaar nodig voordat je de universitaire master kan volgen.