Is scheikunde je favoriete vak op school? Houd je van onderzoeken en experimenteren? De hbo opleiding Chemie is dan een geschikte opleiding voor jou.

Wat is Chemie?

Chemie is een natuurwetenschap en staat ook wel bekend als scheikunde. Tijdens de opleiding Chemie houd je je bezig met het bestuderen van chemische stoffen en processen. Als chemisch ingenieur of chemicus kan je aan de slag bij verschillende laboratoria.

Studieopbouw

De bachelor Chemie is een 4-jarige opleiding die je zowel voltijd, deeltijd als duaal kunt volgen. Je start met een propedeusejaar waarin je basiskennis opdoet. Je volgt een aantal basisvakken zoals wiskunde, statistiek en vakken gericht op chemie. Daarnaast volg je practica en krijg je les in chemische vaardigheden.

Na het behalen van je propedeuse wordt het tijd om je tijdens de hoofdfase meer te verdiepen in de chemische en fysische processen. Je krijgt meer theorie en brengt de opgedane kennis in de praktijk tijdens practica en projecten. Vakken die je volgt zijn Analytische Chemie, Organische Chemie en Life Sciences.

In je derde en vierde jaar loop je stage en volg je een minor. Zo kan je je kennis verbreden of verdiepen. Deze minor kan je volgen bij de eigen hogeschool, bij een andere hogeschool of zelfs in het buitenland. Uiteindelijk maak je in je laatste jaar een keuze voor de richting in de chemie en voer je een afstudeeropdracht uit.

Past de opleiding bij mij?

Hoe weet je of de opleiding Chemie bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten.

  • Je bent goed in scheikunde
  • Je bent geduldig en nauwkeurig
  • Je hebt doorzettingsvermogen
  • Je houdt van experimenteren en onderzoeken
  • Je bent goed met cijfers

Wist je dat er ook nog verwante opleidingen zijn? Denk aan Biologie & Medisch laboratoriumonderzoek of Forensisch Onderzoek.

Vooropleiding

De Chemie opleiding heeft enkele toelatingsvoorwaarden. Heb je een havo- of vwo-diploma? Dan moet je wel een Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid profiel hebben. Met een mbo niveau 4-diploma ben je ook toelaatbaar.

Aan het werk

Na het behalen van je diploma mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Je kan nu aan de slag als chemicus, research analist, product developer of quality controller.

Je kunt aan de slag bij onderzoeksinstellingen op het gebied van gezondheid, water, milieu of landbouw. Maar andere belangrijke werkgevers zijn producenten in de levensmiddelindustrie of de farmaceutische industrie.

Verder leren na je studie Chemie

Wil je nog verder studeren na het behalen van je hbo-diploma Chemie? Dan kan je een vervolgstudie aan de universiteit gaan doen. Iedere universiteit in Nederland heeft haar eigen specialisme, bijvoorbeeld analytische chemie, organische chemie, chemometrie of scheikundige technologie.