HBO Logopedie

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Psychologie & pedagogiek
Niveau:
HBO
HBO-opleiding Logopedie
Opleiding is met:
Opleidingscode (Isat):
34578
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Psychologie & pedagogiek
Niveau:
HBO
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Als je wilt beginnen met de HBO opleiding Logopedie, dan beschik je natuurlijk over uitstekende communicatieve vaardigheden en vindt het leuk om deze ook op anderen over te brengen. Je bent graag met je stem en taal bezig en interesseert je voor de technieken die daarbij horen. Je vindt het fijn om mensen te kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling door ze te leren hoe ze op de juiste manier moet communiceren. Ook vind je het interessant om je meer te verdiepen in taal en stemproblemen zoals bijvoorbeeld stotteren. Als dit je aanspreekt dan is de HBO opleiding Logopedie precies waar je naar op zoek bent.

Studieopbouw

Tijdens deze HBO studie Logopedie leer je hoe het menselijk lichaam, en dan vooral de stem en het gehoor, werkt. Je krijgt les in vakken zoals psychologie, geluidsleer en de communicatie die daarbij hoort. Daarnaast leer je ook hoe je gesprekken moet aangaan met cliënten om zo tot een diagnose te kunnen komen. Tijdens deze HBO studie leer je ook hoe je stemtesten moet uitvoeren en behandelplannen moet opstellen. Daarnaast krijg je ook les in standaard vakken en werk je in de laatste jaren van de opleiding met echte cliënten om de door jou geleerde kennis in praktijk te kunnen brengen.

Scholen & locaties

We hebben 8 HBO-scholen gevonden die de opleiding Logopedie aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Onbekend11 locaties in UtrechtBekijk
Hogeschool Rotterdam Hogeschool Rotterdam Onbekend15 locaties in RotterdamBekijk
Windesheim Windesheim Onbekend5 locaties in ZwolleBekijk
Fontys Fontys Onbekend25 locaties in Eindhoven / TilburgBekijk
Hanzehogeschool Groningen Hanzehogeschool Groningen Onbekend21 locaties in GroningenBekijk
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Onbekend2 locaties in Arnhem / NijmegenBekijk
Zuyd Hogeschool Zuyd Hogeschool Onbekend9 locaties in LimburgBekijk
Hogeschool van Amsterdam Hogeschool van Amsterdam Onbekend11 locaties in AmsterdamBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Logopedie!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Als je wilt starten met deze HBO opleiding Logopedie, dan moet jouw vooropleiding aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Je kunt starten als je in het bezit bent van een volledig afgeronde MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma.

Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Logopedie volgen? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan ter voorbereiding op deze hbo opleiding:

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze HBO opleiding volg je voltijd. Dat betekent dat je de eerste twee jaar van je studie vooral op school doorbrengt. In het derde en vierde jaar van deze HBO Logopedie opleiding loop je ook diverse interessante stages in het binnen of buitenland. Je kiest dan tevens uit een minor waarbij je de keuze hebt uit bijvoorbeeld opleiden, coachen en trainen of het beter maken van zorgprocessen. Je doet bij deze opleiding tevens een afstudeeronderzoek welke je bij een werkgever uit de branche uitvoert.

Past de HBO opleiding Logopedie bij mij?

Als je wilt starten met deze HBO studie Logopedie, dan heb je natuurlijk een groot empathisch vermogen en heb je interesse in de manier waarop mensen met hun stem communiceren. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en draagt daarbij graag bij aan hun persoonlijke ontwikkeling. Je hebt als vanzelfsprekend een gevoel voor taal, kunt goed volgens richtlijnen werken en hebt een flexibele instelling. Daarnaast heb je een proactieve en oplossingsgerichte instelling.

  • Je bent proactief en vind het leuk om mensen te helpen
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden
  • Je beschikt over een empathisch vermogen en kunt je goed inleven
  • Je kunt werken volgens vooraf opgestelde richtlijnen

Na je studie

Kan ik verder leren?

Als je deze HBO opleiding Logopedie met goed gevolg hebt afgerond, dan kun je ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan binnen de praktijk, maar verder leren behoort ook tot de mogelijkheden. Je zou dan kunnen kiezen voor een Master opleiding zoals bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen of Taal en Spraakpathologie. Ook een studie Toegepaste Wetenschap of Neurolinguïstiek is een optie.

Aan de slag binnen de Logopedie

Nadat je deze HBO opleiding Logopedie met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld als logopedist aan het werk binnen je eigen praktijk, maar een functie binnen de gezondheidszorg of het onderwijs behoort ook tot de mogelijkheden. Je begeleidt zowel kinderen als volwassen welke problemen hebben met praten, het stemgebruik of de communicatie. Aan de hand van diverse technieken help jij deze cliënten hun stem op de juiste manier gebruiken. Daarvoor voer je verschillende testen uit en voer je gesprekken met de cliënt om de diagnose zo goed mogelijk vast te kunnen stellen. Ook kun je als logopedist professionele sprekers begeleiden zoals acteurs, zangers of nieuwslezers. of de ademhaling die daarbij hoort.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Logopedie?

Na je opleiding start je op ongeveer 2357 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2612 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 15,10 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 526 euro minder t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2049 euro en 2710 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3223 euro tot 3475 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Logopedie.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: ver onder gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

HBO-opleiding Pedagogiek

Wil jij kinderen en jongeren helpen en ze een veilige en goede omgeving geven om op te groeien? Schrijf je dan in voor de hbo-opleiding Pedagogiek:..

Lees verder →
HBO-opleiding PABO

Wil je de Pabo opleiding volgen en aan het werk als leraar basisonderwijs om zo kinderen allerlei basisvaardigheden te leren? De opleiding Pabo is ..

Lees verder →
HBO-opleiding Toegepaste Psychologie

Ben je geïnteresseerd in het menselijke gedrag, maar wil je deze kennis ook in de praktijk brengen? De studie Toegepaste Psychologie leert je alles..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel