Als je wilt beginnen met de HBO opleiding Logopedie, dan beschik je natuurlijk over uitstekende communicatieve vaardigheden en vindt het leuk om deze ook op anderen over te brengen. Je bent graag met je stem en taal bezig en interesseert je voor de technieken die daarbij horen. Je vindt het fijn om mensen te kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling door ze te leren hoe ze op de juiste manier moet communiceren. Ook vind je het interessant om je meer te verdiepen in taal en stemproblemen zoals bijvoorbeeld stotteren. Als dit je aanspreekt dan is de HBO opleiding Logopedie precies waar je naar op zoek bent.

Studieopbouw

Tijdens deze HBO studie Logopedie leer je hoe het menselijk lichaam, en dan vooral de stem en het gehoor, werkt. Je krijgt les in vakken zoals psychologie, geluidsleer en de communicatie die daarbij hoort. Daarnaast leer je ook hoe je gesprekken moet aangaan met cliënten om zo tot een diagnose te kunnen komen. Tijdens deze HBO studie leer je ook hoe je stemtesten moet uitvoeren en behandelplannen moet opstellen. Daarnaast krijg je ook les in standaard vakken en werk je in de laatste jaren van de opleiding met echte cliënten om de door jou geleerde kennis in praktijk te kunnen brengen.

Type opleiding en studieduur

Deze HBO opleiding volg je voltijd. Dat betekent dat je de eerste twee jaar van je studie vooral op school doorbrengt. In het derde en vierde jaar van deze HBO Logopedie opleiding loop je ook diverse interessante stages in het binnen of buitenland. Je kiest dan tevens uit een minor waarbij je de keuze hebt uit bijvoorbeeld opleiden, coachen en trainen of het beter maken van zorgprocessen. Je doet bij deze opleiding tevens een afstudeeronderzoek welke je bij een werkgever uit de branche uitvoert.

Past de HBO opleiding Logopedie bij mij?

Als je wilt starten met deze HBO studie Logopedie, dan heb je natuurlijk een groot empathisch vermogen en heb je interesse in de manier waarop mensen met hun stem communiceren. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en draagt daarbij graag bij aan hun persoonlijke ontwikkeling. Je hebt als vanzelfsprekend een gevoel voor taal, kunt goed volgens richtlijnen werken en hebt een flexibele instelling. Daarnaast heb je een proactieve en oplossingsgerichte instelling.

  • Je bent proactief en vind het leuk om mensen te helpen
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden
  • Je beschikt over een empathisch vermogen en kunt je goed inleven
  • Je kunt werken volgens vooraf opgestelde richtlijnen

Toelatingseisen en vooropleiding

Als je wilt starten met deze HBO opleiding Logopedie, dan moet jouw vooropleiding aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Je kunt starten als je in het bezit bent van een volledig afgeronde MBO, HAVO of VWO diploma. Deze mag je gevolgd hebben op niveau 4, maar een specialistenopleiding of een middenkader voldoet ook aan de toelatingseisen van de vooropleiding. Je kunt deze opleiding eventueel ook versneld volgen als je in het bezit bent van een deels of geheel afgeronde WO of HBO opleiding.

Aan de slag binnen de Logopedie

Nadat je deze HBO opleiding Logopedie met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld als logopedist aan het werk binnen je eigen praktijk, maar een functie binnen de gezondheidszorg of het onderwijs behoort ook tot de mogelijkheden. Je begeleidt zowel kinderen als volwassen welke problemen hebben met praten, het stemgebruik of de communicatie. Aan de hand van diverse technieken help jij deze cliënten hun stem op de juiste manier gebruiken. Daarvoor voer je verschillende testen uit en voer je gesprekken met de cliënt om de diagnose zo goed mogelijk vast te kunnen stellen. Ook kun je als logopedist professionele sprekers begeleiden zoals acteurs, zangers of nieuwslezers. of de ademhaling die daarbij hoort.

Kan ik verder leren?

Als je deze HBO opleiding Logopedie met goed gevolg hebt afgerond, dan kun je ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan binnen de praktijk, maar verder leren behoort ook tot de mogelijkheden. Je zou dan kunnen kiezen voor een Master opleiding zoals bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen of Taal en Spraakpathologie. Ook een studie Toegepaste Wetenschap of Neurolinguïstiek is een optie.