Ben je geïnteresseerd in het menselijke gedrag, maar wil je deze kennis ook in de praktijk brengen? De studie Toegepaste Psychologie leert je alles over het beoordelen en beïnvloeden van gedrag en combineert dus uitstekend theoretische vakken en de praktijk met elkaar. Na je studie kan je op veel verschillende plekken aan de slag.

Studieopbouw hbo Toegepaste Psychologie

Tijdens de opleiding Toegepaste Psychologie leer je over het gedrag van mensen en hoe je dit gedrag kunt meten, beïnvloeden en bepaalde gedragsproblemen kunt voorkomen.

In je eerste jaar volg je daarom diverse theoretische vakken, zoals klinische en sociale psychologie, organisatiekunder, persoonlijkheidsleer en ontwikkelingspsychologie. Daarnaast leer je vaardigheden die je nodig hebt als praktisch uitvoerend pscyholoog. Denk hierbij aan gesprekstechnieken, coaching en statistiek of onderzoeksmethoden.

De verdiepende vakken volg je vanaf het tweede leerjaar, zoals arbeidspsychologie, communicatie en organisatiepsychologie. Ook kies je zelf een specialisatie. Per hogeschool kan verschillen welke specialisaties er worden aangeboden.

Werk je al en wil je je laten bijscholen of omscholen? Wil je werken en leren combineren? De bachelor opleiding Toegepaste Psychologie is ook deeltijd of duaal te volgen in plaats van voltijd.

Type opleiding en studieduur

Toegepaste Psychologie is een opleiding waar praktijkervaring erg belangrijk is. Daarom loop je stage tijdens je opleiding en speelt ook het afstudeerproject een grote rol. De opleiding duurt 4 jaar en gedurende de opleiding ga je jezelf steeds meer specialiseren. Dit doe je door zelf je minor en stage te bepalen.

Past de opleiding bij mij?

Is de opleiding Toegepaste Psychologie echt iets voor jou? Ontdek of je jezelf herkent in de volgende punten:

  • Je wilt mensen graag helpen
  • Je kan je goed inleven in anderen
  • Je kan goed luisteren en observeren
  • Je houdt van samenwerken

Vooropleiding Toegepaste Psychologie hbo

Om te mogen starten met de opleiding Toegepaste Psychologie moet je aan enkele toelatingseisen voldoen. Je bent toelaatbaar met de volgende diploma’s:

  • Havo diploma (profiel C&M moet wiskunde A of B in pakket hebben)
  • Vwo diploma
  • Mbo-niveau 4 diploma

De opleiding heeft op bepaalde plekken in Nederland een numerus fixus ingesteld. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal studenten toegelaten worden. Na het aanmelden voor de opleiding ben je dan nog niet zeker van plaatsing. Er volgt nog een selectieprocedure om te bepalen of je met de opleiding mag starten.

Werken als psycholoog

Na het behalen van je diploma ben je afgestudeerd toegepast psycholoog. Je kan nu op veel verschillende plekken aan de slag; loopbaanadvies, onderzoek voor voorlichting en hulpverlening, jongerenhulpverlener, arbo-begeleider of reclasseringsmedewerker zijn slechts een paar voorbeelden.

Verder leren na hbo Toegepaste Psychologie?

Wil je nog verder studeren na je hbo-diploma Toegepaste Psychologie? Dan kan je na het doen van een pre-master verschillende universitaire masters volgen in de richting van Psychologie.