MBO Specialist transport en logistiek

Over de opleiding

Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Logistiek, inkoop & transport
Niveau:
MBO Niveau 4
MBO-opleiding Specialist transport en logistiek
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25777
Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Logistiek, inkoop & transport
Niveau:
MBO, Niveau 4
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Binnen de MBO opleiding Specialist transport en logistiek leer je alles wat je moet weten om straks een leidinggevende functie binnen de vervoers- en opslagsector te kunnen bekleden. Jij hebt dan ook een grote passie voor alles wat te maken heeft met transport, het opslaan én vervoeren van goederen. Jij vindt het leuk om zaken te begeleiden en op de juiste manier te coördineren. Daarnaast bezit je van nature goede communicatieve eigenschappen en weet je een team op de juiste manier te motiveren en begeleiden. Efficiënt werken en het maken van planningen is ook iets wat je makkelijk afgaat. Als deze omschrijving je aanspreekt, dan is een functie als Specialist transport en logistiek precies wat je zoekt.

Vanaf september 2022 zijn de opleidingen Manager Transport en Logistiek (niveau 4) en de Planner wegtransport (niveau 3) samengevoegd onder 1 opleiding met een nieuwe naam: Specialist transport en logistiek. Dit is een niveau 4 opleiding

Studieopbouw

De MBO opleiding Specialist transport en logistiek bestaat uit een theoretisch en een praktijkgericht gedeelte. Tijdens de studie leer je bijvoorbeeld alles over de planningen van het transport en welke regelgeving daarbij gehanteerd moet worden. Ook leer je hoe je op de juiste manier om moet gaan met logistiek management. Dit kan de logistiek van de inkoop en productie zijn, maar ook van distributie en retouren. Ook krijg je inzicht in hoe je om moet gaan met het beschikbare budget en de beheersing daarvan. Ook magazijntechniek, het inventariseren van de voorraden en systeem automatisering zijn onderdelen van de opleiding. De geleerde theorie kun je al tijdens de opleiding toepassen in de praktijk.

Scholen & locaties

We hebben 9 MBO-scholen gevonden die de opleiding Specialist transport en logistiek aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
STC MBO College STC MBO College 14-06 v.a. 18:00 6 locaties in RotterdamBekijk
Friesland College Friesland College Onbekend1 locatie in FrieslandBekijk
Noorderpoort Noorderpoort 14-03 v.a. 17:00 19 locaties in GroningenBekijk
ROC Horizon College ROC Horizon College Onbekend4 locaties in Noord-HollandBekijk
Landstede MBO Landstede MBO Onbekend6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk
Aventus Aventus 26-06 v.a. 17:00 5 locaties in ApeldoornBekijk
ROC van Twente ROC van Twente 21-03 v.a. 18:00 29 locaties in TwenteBekijk
ROC Nova College ROC Nova College 25-03 v.a. 18:00 13 locaties in Noord-HollandBekijk
ROC Nijmegen ROC Nijmegen Onbekend5 locaties in NijmegenBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Specialist transport en logistiek!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Je kunt beginnen met deze MBO opleiding Specialist transport en logistiek als je over een VMBO diploma beschikt met een gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg. Ook als je in het bezit bent van een MBO niveau 2 diploma of een overgangsbewijs kunt aantonen naar HAVO of VWO klas 4 mag je starten met deze studie.

Volg je op dit moment vmbo bl? Dan kan je het best eerst een passende vooropleiding zoals de opleiding Logistiek Medewerker of Schipper-machinist beperkt werkgebied volgen.

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze MBO studie tot Specialist transport en logistiek duurt 2 jaar. Je kunt de studie desgewenst als BBL of BOL-leerweg volgen. Daarbij kun je dus kiezen voor een leerweg waarbij je meerdere dagen per week op school bent, of diverse dagen per week werkt. Als je kiest voor BBL dan werk je al voor een werkgever binnen de transportsector. Als je de opleiding als BOL wilt volgen dan loop je enkele interessante stages zodat jij je goed kunt voorbereiden op je toekomstige carrière.

Past de MBO opleiding Specialist transport en logistiek bij mij?

Als je wilt starten met de MBO studie tot Specialist transport en logistiek, dan ben je in de eerste plaats enthousiast over zowel het transporteren als distribueren van goederen. Je vindt het leuk om een team van mensen aan te sturen en weet hoe je werknemers moet motiveren en enthousiasmeren. Je kunt goed communiceren en hebt een prima inzichtelijk vermogen. Dit is straks bijvoorbeeld nodig op de juiste manier te kunnen inkopen of overzicht te houden over logistieke processen.

  • je hebt leidinggevende en coördinerende capaciteiten
  • je bezit een goed inzichtelijk vermogen en uitstekende communicatieve eigenschappen
  • je kunt efficiënt werken volgens planningen en richtlijnen
  • je bent stressbestendig en hebt een oplossingsgerichte instelling

Na je studie

Kan ik verder leren?

Ja, als je deze opleiding tot MBO Specialist transport en logistiek hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om door te leren. Je stroomt dan door naar een HBO opleiding welke gerelateerd is aan de transport of de logistieke sector zoals Logistics management of Logistics Engineering. Een Associate Degree behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om direct door te studeren, maar eerst ervaring opdoen in de praktijk behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Aan de slag als Specialist transport en logistiek

Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, kun je als Specialist transport en logistiek aan de slag binnen diverse bedrijven. Dit kan binnen een transportbedrijf zijn, maar natuurlijk ook bij een omvangrijke groothandel waar transport en logistiek aan de orde van de dag zijn. Jouw werkveld kan zich tevens bevinden binnen andere grote organisaties met magazijnen. Denk hierbij aan post- en pakketbedrijven, grote winkelketens of warehousing organisaties.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Specialist transport en logistiek?

Na je opleiding start je op ongeveer 2515 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3072 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 17,75 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 433 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 3 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2187 euro en 2892 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3126 euro tot 4502 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Specialist transport en logistiek.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: redelijk goed

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is redelijk goed. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Logistiek supervisor

De MBO-opleiding logistiek supervisor past bij jou als je houdt van het plannen en stroomlijnen van de werkzaamheden bij een magazijn. Als logistie..

Lees verder →
MBO-opleiding Junior manager groothandel

Je kiest voor de MBO opleiding Junior manager Groothandel als je een passie hebt voor alles wat te maken heeft met verkoop. Dat betekent niet allee..

Lees verder →
MBO-opleiding Ondernemer Handel

Heb jij altijd in een winkel willen werken en droom je van een eigen zaak? Tijdens de opleiding Retail word je opgeleid tot zelfstandige medewerker..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel