Als je interesse hebt in de opleiding HBO Civiele Techniek, ben je geïnteresseerd in alles wat met infrastructuur te maken heeft. Hierbij kun je denken aan het ontwerpen van constructies om bijvoorbeeld waterwegen, bruggen en dijken mee aan te kunnen leggen. Daarnaast ligt jouw passie ook in het bewaken van het milieu. Met een achtergrond in de Civiele Techniek krijg je namelijk ook te maken met het in kaart brengen van de milieugevolgen en het analyseren van de grondstructuur met betrekking tot de infrastructuur. Je vindt het daarnaast fijn om in direct contact te staan met opdrachtgevers, maakt graag gebruik van je leidinggevende capaciteiten en je verantwoordelijkheidsgevoel.

Studieopbouw

De HBO studie Civiele Techniek is inhoudelijk beroepsgericht georiënteerd. Dat wil zeggen dat je tijdens de opleiding vakken krijgt zoals constructieleer en bijvoorbeeld verkeersbouwkunde. De exacte vakken kunnen onder andere bestaan uit bedrijfskunde en bouworganisatie. Er wordt tevens aandacht besteed aan managementvaardigheden. Naarmate de looptijd van de studie vordert, loop je diverse stages en kun je tevens je eigen studieprogramma gaan bepalen. Daarin kun je bijvoorbeeld een keuze maken uit informatietechnologie, waterbouwkunde, constructief ontwerpen of stedenbouw. Om de HBO opleiding Civiele Techniek af te kunnen ronden dien je een afstudeeropdracht en een presentatie te maken.

Type opleiding en studieduur

De HBO opleiding Civiele Techniek kun je zowel duaal, voltijd als in deeltijd vorm volgen. De opleiding heeft een looptijd van 4 jaar waarin de propedeuse 1 jaar in beslag neemt. Voordat je een definitieve keuze maakt in de afstudeerrichting, loop je ook nog verschillende stages bij diverse soorten bedrijven.

Past de HBO opleiding Civiele Techniek bij mij?

Als je de HBO opleiding Civiele Techniek wilt gaan volgen, dan beschik je van nature over uitstekende communicatieve en taalvaardigheden. Daarnaast vindt je het leuk om jouw technische kennis te kunnen delen en uitbreiden. Je bezit tevens over een bovenmatige kennis van bouwmaterialen en hebt zowel leidinggevende als inzichtelijke kwaliteiten. Samenwerken binnen een team is op jouw lijf geschreven.

  • Je bezit technische kennis en communicatieve vaardigheden
  • Je hebt een oplossingsgerichte instelling en het juiste inzicht
  • Je kunt leiding geven, analyseren en oplossen
  • Je bent een teamplayer die zowel flexibel als stressbestendig is

Toelatingseisen en vooropleiding

Om te kunnen starten met de studie HBO Civiele Techniek moet je in het bezit zijn van een MBO niveau 4, VWO of HAVO-diploma. Als aanvullende vakken volstaan natuurkunde of NLT. Als je wilt doorstromen vanuit een MBO 4 vooropleiding, dan moet deze wel aansluiten bij de HBO studie die je wilt gaan volgen.

Aan de slag binnen de Civiele Techniek

Als je de HBO opleiding Civiele Techniek hebt afgerond met goed resultaat, dan kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Hierbij kun je denken aan het bekleden van een functie als projectleider, ingenieur of adviseur bij overheidsinstellingen of advies- en ingenieursbureaus. Maar, met deze HBO opleiding Civiele Techniek op zak kun je ook aan de slag als directeur in het bedrijfsleven of wordt je hoofduitvoerder bij een aannemersbedrijf. Natuurlijk mag je ook een adviserende functie gaan innemen bij een waterschap bedrijf.

Kan ik verder leren?

Als je deze HBO opleiding met goed resultaat hebt afgerond, kun je er ook voor kiezen om verder te leren. Je kunt jouw kennis op het gebied van civiele techniek dan nog meer specificeren en uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de Masterstudie Civil Engineering and Management.