Studiekosten


Voorkom studieschuld en bereken; wat komt erin en wat gaat eruit?

Studiekosten
7 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

De wereld van het studeren opent deuren naar nieuwe ervaringen en kansen. Tegelijkertijd brengt deze fase in jouw leven ook financiële verantwoordelijkheden met zich mee. Hier helpen we jou om meer inzicht te krijgen in de verscheidenheid aan kosten die hierbij komen kijken. Het bewustzijn onder jongeren over de waarde van geld neemt steeds verder af, wat kan resulteren in het eindigen van je studie met een studieschuld. Hieronder gaan  we dieper in op de verschillende kosten die je kunt verwachten tijdens je studie.

Kosten

1. Studiekosten: Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten. We gaan hierbij uit van een opleiding die door de overheid is erkend.

 • HBO-opleiding: circa €1100 in het eerste jaar, stijgend naar ongeveer €2200 in volgende jaren.
 • Voltijd MBO-opleiding: ongeveer €1400.
 • Deeltijd MBO-opleiding: varieert op basis van niveau.

2. Apparatuur en Studiemateriaal: Sommige kosten zijn 1-malig, andere kosten komen ieder jaar terug.

 • Laptop: Kosten variëren tussen de €700 en €1500. Deze kosten zijn vaak 1-malig.
 • Boeken: De kosten liggen doorgaans tussen de €200 en €600, afhankelijk van de studierichting.

3. Overige Uitgaven:

 • Sport en Vrijetijdsbesteding: Circa €40 per maand.
 • Vakanties en Ontspanning: Reken op ongeveer €1000 per jaar.
 • Uitgaan en Sociale Activiteiten: Budgetteer ongeveer €50 per weekend.
 • Lunch en Tussendoortjes op School: Kleine uitgaven, zoals een koffie of broodje, kunnen snel oplopen. Reken op €50 per maand.

4. OV Kosten:Op dit moment hebben studenten die zijn ingeschreven recht op een studenten-reisproduct. Dit houdt in dat je doordeweeks, of in het weekend, gratis mag reizen[1].

Inkomsten

Gelukkig kan je een groot deel van de kosten afdekken door inkomsten te genereren en door giften van de overheid. Hieronder hebben we alle mogelijke opties van inkomsten uitgewerkt:

1. Zorgtoeslag

Ben je 18 jaar of ouder en start je met studeren? Dan heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Als je inkomen niet hoger is dan ±38.000 euro per jaar, en je hebt geen fulltime baan, dan kun je deze toeslag aanvragen. Dit kan oplopen tot ongeveer 110 euro per maand.

2. Basisbeurs

Iedere student ontvangt een basisbeurs van 110 euro per maand. In het verleden was er een bijverdiengrens, maar deze is nu vervallen.

3. Uitwonende beurs

Verhuis je naar een studentenhuis of ga je op kamers? Dan kun je een aanvullende uitwonende beurs krijgen bovenop je basisbeurs. Deze beurs bedraagt 439 euro per maand.

4. Aanvullende beurs

De hoogte van deze beurs is afhankelijk van het salaris van je ouders en kan oplopen tot 416 euro per maand. Er zijn echter ook andere factoren die meetellen, dus het is belangrijk om goed uit te zoeken of je hier recht op hebt.

5. Bijbaantje

Een bijbaantje kan een welkome aanvulling zijn op je inkomsten. Of je nu in het weekend werkt, in de avonduren, met slechts vijf uur per week kun je al snel enkele honderden euro’s per maand verdienen. Daarnaast zijn er tegenwoordig platforms als Fiverr. Hier kun je gemakkelijk in bijvoorbeeld de trein wat bijverdienen als tekstschrijver, designer of geld verdienen met wat freelance opdrachten.

6. Betaalde stage

De stagetijd is een drukke periode. Waarschijnlijk heb je dan ook minder tijd om daarnaast nog te werken. Het kan daarom schelen om een stage te vinden waar je een stagevergoeding krijgt. Op veel plekken krijg je rond de 300 euro per maand. Toch mooi meegenomen!

7. Aanvullende lening

Mocht je niet rondkomen van bovenstaande inkomstenbronnen, dan is het mogelijk om een aanvullende lening via de overheid aan te vragen.

Let wel op!

Extra lenen leidt tot studieschuld die je later moet terugbetalen. Ons advies is om hier voorzichtig mee te zijn en dit alleen als laatste optie te overwegen.

Financiële Planning

Om ervoor te zorgen dat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan, is het essentieel om een duidelijk overzicht van je kosten te hebben. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door je uitgaven maandelijks bij te houden. Door deze uitgaven met 12 te vermenigvuldigen, kun je een inschatting maken van wat je jaarlijks aan je studie besteedt. Ter indicatie: gemiddelde studiekosten liggen doorgaans tussen de €3.000 en €5.000 per jaar.

Hoewel studeren ongetwijfeld een geweldige en memorabele tijd in je leven is, is het eveneens belangrijk om vooruit te denken. Jouw financiële situatie na de studie wordt immers sterk beïnvloed door hoe je nu met je geld omgaat.

Om je op weg te helpen, raden we de volgende stappen aan:

 1. Beginfase van je studie: Maak een eerste inschatting van wat je verwacht aan studiekosten te besteden.
 2. Na twee maanden: Controleer je financiële overzicht. Zijn er posten die je hebt gemist? Moet je bepaalde uitgaven bijstellen?
 3. Halverwege het studiejaar: Evalueer je uitgaven tot dusver. Kom je nog overeen met de financiële doelen die je jezelf hebt gesteld? Is je studieschuld onder controle? Probeer ook een inschatting te maken van je totale schuld na vier jaar studeren.
 4. Einde van elk studiejaar of halfjaarlijkse check: Evalueer opnieuw en stel bij waar nodig.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je de volledige controle behoudt over je financiën gedurende je studietijd.

Wist je dat..

 • De gemiddelde studieschuld in Nederland 15,900 euro is?
 • In Amerika dit veel hoger ligt? Op c.a. 34.000 euro.
 • Je met een studielening minder geld kan lenen bij de aanschaf van een huis?[2]
 • Als je niet teveel uitgeeft tijde je studie, helemaal geen studieschuld hebt?

 

Prestatiebeurs

Officieel is de basisbeurs, aanvullende beurs en uitwonende beurs niet standaard een gift. Doe je langer dan 10 jaar over je studie? Dan moet je alle gemaakte kosten terugbetalen. Houdt hier rekening mee, want met terugwerkende kracht kan het aardig oplopen. Behaal je de opleiding wel binnen deze 10 jaar? Dan worden de kosten dus omgezet naar een gift, en hoef je niets te betalen. Bekijk hier alle voorwaarden van de studiefinanciering

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!