Studiekeuzetest

In het kort

100% anoniem
Geen gegevens vereist
3 matches
Uit 620 opleidingen
100% gratis
Geen kosten

In deze studiekeuzetest worden alle MBO en HBO bachelor opleidingen vergeleken. Selecteer je huidige niveau en je krijgt advies op basis van de best passende vervolgopleiding.


Welke test wil je maken?

Je huidig/hoogste niveau:

Start de studiekeuzetest

                                                                                                                                                                                                                                                                       

[{ question.question }]

[{ question.question }]
[{ question.instruction }]
---±+++Overslaan
[{ question.instruction }][{question.option1 }]Overslaan[{question.option2 }]

Benieuwd naar het advies?

Wil je alvast een voorproefje van het advies? Neem dan een kijkje in ons voorbeeldrapport!

Bekijk het voorbeeldrapport

Professionele studiekeuzetest

Wanneer het aankomt op studiekeuzetests, zijn er tal van opties beschikbaar, variërend van gratis tests die inzicht geven in je interesses, tot betaalde tests waarbij een professional persoonlijk naar jouw vragen kijkt.

Maar wat maakt een goede studiekeuzetest? Is een betaalde test altijd beter? Dit hangt af van verschillende factoren: hoe goed ken je jezelf al? Heb je al een bepaalde richting in gedachten? Wat zijn je belangrijkste waarden en sterke punten? Dit zijn slechts enkele vragen die meespelen bij het vinden van de juiste studiekeuzetest voor jou.

Het dilemma hierbij is dat je pas na het afnemen van de test kunt beoordelen of deze daadwerkelijk waardevol was. Het probleem is dat je vaak al betaald hebt en dat de test behoorlijk wat tijd kan kosten. Het resultaat is vaak een algemene richting, bijvoorbeeld dat je een ‘doener’ bent.

Hier komt opleiding.com in beeld met een frisse aanpak!

De studiekeuzetest van opleiding.com heeft vele voordelen:

  • Directe weergave van relevante opleidingen.
  • 100% gratis, zonder verborgen kosten.
  • Volledig anoniem, zonder dat je persoonlijke gegevens hoeft te verstrekken.

Studiekeuzetest voor MBO en HBO

De studiekeuzetest van opleiding.com is specifiek ontworpen voor mensen die een MBO- of HBO-opleiding overwegen. Bij het begin van de test geef je jouw huidige opleidingsniveau aan. Aan de hand daarvan ontvang je aan het einde van de test een overzicht van opleidingen die passen bij jouw niveau. Bijvoorbeeld, als je momenteel een basisberoepsgerichte leerweg volgt, worden MBO niveau 2 opleidingen getoond. Als je HAVO doet, krijg je HBO-opleidingen voorgesteld.

Onze studiekeuzetest bevat alle opleidingen die worden aangeboden door door de overheid gefinancierde scholen. Als een opleiding niet meer beschikbaar is, zal deze ook niet in jouw advies verschijnen. Sommige opleidingen worden aangeboden door zowel publieke als particuliere scholen. Denk bijvoorbeeld aan de kappersopleiding. Deze wordt meegenomen in de test, maar we vergelijken enkel opleidingen van reguliere scholen.

Concrete resultaten uit de studiekeuzetest

Bij het invullen van onze vragenlijst krijg je direct een overzicht van relevante opleidingen die bij jou passen.

Veel studiekeuzetests zijn gebaseerd op het RIASOC-model van de Holland Codes. Na een uitgebreide vragenlijst krijg je dan twee eigenschappen te zien die het beste bij jou passen. Maar dit zegt vaak weinig over welke opleidingen echt aansluiten bij jou. Andere belangrijke eigenschappen die nodig zijn voor specifieke beroepen worden hiermee mogelijk over het hoofd gezien.

En hier onderscheidt opleiding.com zich van andere studiekeuzetests!

Ons advies is anders opgebouwd: we vergelijken al jouw antwoorden met alle opleidingen en presenteren vervolgens drie specifieke opleidingen die goed bij je passen.

Gratis inspirerend advies

Na het invullen van de studiekeuzetest toont opleiding.com direct relevante MBO- en HBO-opleidingen die bij jouw profiel passen. Dit praktische inzicht geeft je meteen richting!

Als aanvulling laten we ook zien hoe je scoort op bepaalde eigenschappen volgens het RIASOC-model. Dit biedt je meer inzicht in je persoonlijkheidstype.

Dit betekent echter niet dat we je direct aanraden om je in te schrijven voor een bepaalde opleiding. Ons advies dient ter inspiratie. We hopen dat dit advies je concrete ideeën geeft om deel te nemen aan open dagen en te ontdekken of een opleiding bij je past. Neem niet overhaast beslissingen, maar verzamel goed geïnformeerde informatie!

Let op: er kunnen geen juridische rechten worden ontleend aan de resultaten van de studiekeuzetest.

Uiteindelijk blijft de keuze volledig aan jou. Wij kunnen niet beslissen of dit de perfecte match voor jou is. Dat zul je zelf moeten ontdekken! Daarom dragen wij geen verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke opleidingskeuze die voortkomt uit de gratis studiekeuzetest van opleiding.com.

Veelgestelde vragen

De studiekeuzetest is voor iedereen die een studie wil volgen op een reguliere school. Dit gaat om zowel MBO als HBO opleidingen. Wij tonen direct 3 opleidingen, dus niet de aansluitende beroepen.

Opleiding.com matcht jouw resultaten op een slimme manier aan de opleidingen die worden aangeboden. Wij bekijken niet jouw studiekeuzetest om een resultaat te mailen. Je krijgt jouw matches dus direct te zien. Wel zo gemakkelijk en zo houd je jouw gegevens privé.

Een studiekeuzecheck wordt aangeboden vanuit de school waar jij je aanmeldt. Hiermee kijken ze of de opleiding die jij wil volgen wel bij je past. Scholen die een studiekeuzecheck aanbieden, vergelijken alleen de opleidingen die zij aanbieden. De studiekeuzecheck is in het leven geroepen om uitval te verlagen, maar in de praktijk blijkt dit weinig uit te maken.

Helemaal niets. De studiekeuzetest kun je volledig anoniem invullen. Het enige dat je invult is jouw huidige opleidingsniveau, zodat wij hierbij aan kunnen sluiten met de uitslag van de test. Er zijn dan ook geen gegevens die wij (kunnen) bewaren.

De studiekeuzetest van opleiding.com is ontstaan door het gebrek aan een goede studiekeuze test. Veel andere tests stellen heldere vragen, maar na het invullen ben je nog steeds zoekende naar welke opleiding bij je past. Het resultaat is niet concreet. Bij opleiding.com wel en zie je direct de beste matches.