Ben je geïnteresseerd in mensen en het menselijk lichaam? Als fysiotherapeut help je patiënten of cliënten met hun herstelproces.

Wat houdt de opleiding Fysiotherapie in?

Tijdens de bachelor Fysiotherapie word je opgeleid tot fysiotherapeut. Je leert hoe het menselijk lichaam functioneert, beweegt en reageert op inspanning en beweging. Je weet wat ‘ziek’ of geblesseerd’ zijn betekent en als fysiotherapeut heb je kennis van behandelmethodes om het herstelproces van cliënten of patiënten te ondersteunen.

Studieopbouw

De opleiding Fysiotherapie duurt 4 jaar en zowel voltijd, deeltijd als duaal te volgen. Het is een pittige opleiding, waarbij er zowel tijdens de theorielessen als praktijk veel van je verwacht wordt.

De bachelor bestaat uit twee fases: de propedeuse en de hoofdfase. In het propedeusejaar staan twee thema’s centraal: gezond bewegen en patiënten met klachten aan bewegings- of houdingsapparaat. Aan de hand van diverse vakken, zoals anatomie, psychologie en fysiologie, leer je hoe en waarom mensen bewegen. Daarnaast leer je meer over de meest voorkomende ziektebeelden en behandelmethodes.

Vanaf het tweede studiejaar ga je meer de diepte in. De vakken richten zich op complexere ziektebeelden, zoals neurologische aandoeningen en hart- en vaatziektes. Je loopt meerdere stages om praktijkervaring op te doen en schrijft aan het einde van je vierde jaar een scriptie. Ook is er ruimte om een minor te volgen om verbreding of verdieping aan te brengen.

Past de opleiding bij mij?

Hoe weet je of fysiotherapeut een baan is die bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je wilt mensen helpen
  • Je bent flexibel
  • Je bent ondernemend
  • Je kan goed met mensen omgaan

Vooropleiding

Er zijn enkele toelatingseisen als je de Fysiotherapie opleiding wilt volgen. Ben je in het bezit van een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Dan ben je toelaatbaar tot de opleiding.

Aan het werk als fysiotherapeut

Na het behalen van je diploma kan je aan de slag als fysiotherapeut. Je kunt nu op verschillende plekken aan de slag, zoals een gezondheidscentrum, verpleeghuis, ziekenhuis, psychiatrische inrichting of sportschool. Ook kan je speciale schoolgymnastiek of bejaardengymnastiek geven.

Verder leren na je studie

Wil je nog verder studeren na je opleiding Fysiotherapie? Je kan met een hbo-diploma een universitaire bachelor of master volgen. In bepaalde gevallen is het wel nodig om een premaster te volgen. Enkele masters die aansluiten bij de opleiding zijn Bewegingswetenschappen en Evidence Based Practice.