Voor deze MBO opleiding Zelfstandig Werkend Kok beschik je natuurlijk over een voorliefde voor eten én het bereiden van gerechten. Je vindt het leuk om creatief aan de slag te gaan met gerechten, verse ingrediënten en alle andere werkzaamheden die in een grootkeuken voorkomen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan als kok. Het beheren van de voorraad en het bewaken van het budget hoort daar ook bij. Nadat je deze studie met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag binnen de horeca. Dit kan in de keuken van een restaurant zijn, maar natuurlijk ook als kok binnen een cateringbedrijf, hotel of bistro.

Studieopbouw

Tijdens deze MBO opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok leer je alles wat je moet weten over het bereiden van gerechten. Daarnaast leer je hoe je de voorraad van de keuken op de juiste manier moet voorbereiden en beheren. Het naleven en hanteren van hygiëne richtlijnen is hierbij van groot belang. Ook wordt je tijdens deze studie voorbereid op het aansturen van collega’s en leerling-koks. Tijdens deze opleiding loopt je diverse interessante stages bij erkende leerbedrijven. Zo kun je de zaken die je in de theorie leert direct in de praktijk brengen. Daarnaast krijg je tijdens de studie te maken met de meer algemene vakken zoals rekenen en diverse talen zoals Nederlands en Engels.

Type opleiding en studieduur

Deze MBO studie tot Zelfstandig Werkend Kok kun je op twee manier volgen. Je kunt kiezen voor een BBL-leerweg, maar ook een BOL-leerweg behoort tot de mogelijkheden. Je bepaalt dus zelf of je liever 1 of meerdere dagen per week naar school gaat. Als je voor BBL kiest, dan ben je al werkzaam voor een horecabedrijf. Bij een BOL-leerweg loop je verschillende stages die aansluiten bij jouw opleiding. Deze MBO studie Zelfstandig Werkend Kok duurt 3 jaar.

Past de MBO opleiding Zelfstandig Werkend Kok bij mij?

Als je wilt starten met deze opleiding, dan ben je natuurlijk het liefst bezig met het bereiden van mooie gerechten. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en laat gerechten pas de keuken verlaten als ze geheel aan alle eisen voldoen. Daarnaast beschik je over aansturende kwaliteiten en bezit je uitstekende communicatieve vaardigheden. Je kunt goed met kritiek omgaan en bent bereidwillig om deze direct op te lossen. Je stelt alles in het werk om het de klant naar zijn of haar zin te maken. Hygiënisch en netjes werken is voor jou een vanzelfsprekendheid.

  • Je kunt goed samenwerken binnen een team en deze aansturen
  • Je kunt veilig, hygiënisch en overzichtelijk
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je bent altijd op zoek naar vernieuwingen en verbeteringen

Toelatingseisen en vooropleiding

Als je graag wilt starten met deze MBO opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok, dan moet je aan enkele toelatingseisen kunnen voldoen. Zo moet je een VMBO vooropleiding hebben die je met goed gevolg hebt afgerond. Een overgangsbewijs van HAVO 3 naar 4 volstaat ook. De vooropleiding die je hebt bepaald tevens op welk niveau je kunt starten met deze opleiding.

Aan de slag als Zelfstandig Werkend Kok

Nadat je deze MBO studie op zak hebt, kun je aan de slag binnen de horeca. Hierbij kun je denken aan een grootkeuken van een instelling, maar natuurlijk ook aan de keuken van een restaurant of hotel. Je bent verantwoordelijk voor het bereiden van de gerechten die op de menukaart staan. Ook regel je de inkoop van de ingrediënten en controleert of deze aan de gestelde eisen voldoen. Een gerecht verlaat de keuken alleen als deze is goedgekeurd door jou. Daarnaast verricht je diverse voorbereidende werkzaamheden in de keuken en stuur je leerling-koks aan als dat nodig is. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de gerechten die op de menukaart staan en past deze aan indien nodig.

Kan ik verder leren?

Als je deze MBO studie tot Zelfstandig Werkend Kok hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan binnen de horeca. Ook kun je doorleren. Je zou jouw kennis dan nog meer kunnen uitbreiden en specialiseren. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de MBO opleiding Gespecialiseerd Kok waarna je aan de slag kan binnen een specialiteitenrestaurant op hoog niveau.