Elke organisatie heeft een goede logistiek nodig om te kunnen bestaan. Of het nu gaat om diensten of goederenstromen in organisaties, het is belangrijk om deze goed te structureren. Met de hbo opleiding Logistiek of Logistics Management word je opgeleid om het logistieke proces in een bedrijf te beheersen of begeleiden.

Studieopbouw

De opleiding is bekend onder verschillende namen: hbo Logistiek, hbo Logistiek en Transport of hbo Logistiek en Management. Tijdens de opleiding leer je hoe goederenstromen en diensten werken. Ook word je wegwijs met de verschillende informatie- en geldstromen die daarbij horen.

Je maakt kennis met de basis van logistiek, economie en recht. Ook leer je zelfstandig en in projectgroepen werken. Naast de basislogistiek komen ook thema’s als Supply Chain Management en Health Care Logistics aan bod. Zo word je klaargestoomd voor verschillende sectoren.

In het derde leerjaar loop je stage, waarnaast je nog een paar uur per week college krijgt. Uiteindelijk volg je in het vierde jaar een minor en ga je daarna afstuderen.

Type opleiding en studieduur

De hbo opleiding Logistics Management duurt 4 jaar: in je 1e jaar haal je je propedeuse en in de drie daaropvolgende jaren specialiseer je je in het logistieke vakgebied.

Tijdens de opleiding zit je gemiddeld ongeveer 15-20 uur per week in de collegebanken en de rest van de tijd heb je zelfstudie of projectgroepen.

Past de opleiding Logistiek bij mij?

Weet je niet zeker of de functie van logistiek expert bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de volgende punten:

  • Je bent een organisatietalent
  • Je kan improviseren
  • Je hebt doorzettingsvermogen
  • Je kan goed met mensen overweg

Vooropleiding hbo Logistiek

Om tot de logistieke opleiding hbo te worden toegelaten, moet je één van de volgende diploma’s bezitten:

  • Havo-diploma
  • Vwo-diploma
  • Mbo-diploma niveau 4

Werken als logistiek expert

Je hebt je hbo-diploma als logistiek expert, maar wat nu? Je kan aan de slag in verschillende sectoren, zoals de zorg, de evenementensector of de transportsector. Enkele voorbeelden van beroepen zijn: inkoper, logistiek mederwerker bij een zorginstelling, transportplanner, supply chain manager of logistiek consultant.

Verder leren

Wil je na het afronden van je hbo Logistiek nog verder studeren? Dan kan je een universitaire vervolgstudie volgen, zoals Bedrijfskunde of Supply Chain Management.