Heb je graag contact met mensen en ben je behulpzaam? Als audicien werk je in een gehoorwinkel en help je mensen met hun gehoor en gehoorproblemen. Je staat klanten vriendelijk te woord en houdt gegevens nauwkeurig bij.

Studieopbouw

Tijdens de studie word je opgeleid tot audicien of gehoormedewerker. Je leert alles over gehoorapparaten en hoorhulpmiddelen: hoe werken ze en hoe kan je ze repareren? Daarnaast leer je welke gehoorproblemen er zijn en hoe je deze achterhaalt. Dit onderzoek je allemaal in de audiometrieruimte. Naast de vakspecifieke stof word je ook opgeleid om klantvriendelijk en servicegericht met de klanten om te gaan. Je krijgt les in vaardigheden over communiceren, adviseren en het bijhouden van klantgegevens.

Type opleiding en studieduur

De Audicien-opleiding is te volgen als BOL- of BBL-variant. Bij de BBL-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je de rest van de tijd bij een werkgever. Bij de BOL-opleiding zit je grotendeels in de schoolbanken en loop je stage om praktijkervaring op te doen. Afhankelijk van de leerweg duurt de opleiding 3 tot 4 jaar.

Past de opleiding Audicien bij mij?

Hoe weet je of een functie als audicien bij je past? Kijk dan of je de onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden.

  • Ben je sociaal?
  • Werk je nauwkeurig?
  • Ben je geduldig?
  • Wil je in de zorg werken?

Vooropleiding

Wil je een mbo niveau 4-opleiding volgen? Om toegelaten te worden tot de middenkaderopleiding Audicien is enige vooropleiding vereist:

  • Een vmbo diploma (kaderberoepsgericht, theoretische of gemengde leerweg)
  • Overgangsbewijs van havo/vwo 3e naar 4e leerjaar
  • Diploma van relevante mbo niveau 3-opleiding

Werken als audicien

Na het behalen van je diploma kan je als medewerker in een gehoorwinkel aan de slag. Op den duur is het ook mogelijk dat je een eigen zaak krijgt of manager wordt van een gehoorwinkel.

Vervolgopleidingen

Met een mbo niveau 4-diploma op zak kan je verder leren op het hbo, het liefste bij een relevante opleiding om de kans op slagen te vergroten. De hbo-opleidingen MBRT en Mens en Techniek sluiten relatief goed aan bij de mbo opleiding Audicien.