Heb je een brede interesse in auto’s en andere voertuigen? Heb je er altijd van gedroomd om voertuigen te ontwerpen, ontwikkelen of testen? Dan is de hbo opleiding Automotive echt iets voor jou.

Wat is de opleiding Automotive

Tijdens de Automotive opleiding leer je alles over de processen rondom het ontwerpen en produceren van auto’s en andere voertuigen. Aan de hand van theorie en praktijk ben je bezig met het ontwikkelen, testen en technisch verbeteren van voertuigen met duurzaamheid en veiligheid in je achterhoofd.

Studieopbouw

De hbo opleiding Automotive kent een propedeuse fase. Tijdens deze fase leg je de basis voor de rest van je opleiding. Je richt je nog op alle expertisegebieden die de opleiding biedt, zoals motordynamica, mechanica, materiaalkunde en voertuigdynamica. Ook krijg je veel wiskunde. Al vanaf de start van je opleiding worden theorie en praktijkopdrachten met elkaar gecombineerd.

Na het behalen van je propedeuse duik je dieper de automotive branche in. Je kiest voor een richting die het beste bij je past, maar volgt je gehele opleiding ook nog vakken uit de andere specialiteiten. Ook voer je praktijkopdrachten en projecten uit, en loop je stage in het binnen- of buitenland.

In je laatste jaar volg je een minor en richt je je op afstuderen. Zo laat je zien dat je zelfstandig je kennis en vaardigheden in kan zetten. Na het afronden van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Past de Automotive opleiding bij mij?

Welke persoonskenmerken passen bij een studie Automotive?

  • Abstract denken
  • Leidinggeven
  • Goed met cijfers
  • Nauwkeurig werken
  • Organisatietalent

Vooropleiding

Heb je een havo of vwo diploma met Natuur(kunde) en Leven & Technologie in je vakkenpakket? Dan kan je je inschrijven voor de opleiding Automotive. Wiskunde is aanbevolen als je de studie wilt volgen. Ook met een niveau 4 mbo diploma kan je starten met de opleiding.

Aan het werk in de automotive branche

Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Daarom is er ook continu vraag naar vernieuwende ideeën van creatieve, vakkundige automotive engineers. Na het behalen van je diploma kan je internationaal aan de slag als:

  • Development of Manufacturing Engineer
  • Technisch specialist
  • Productmanager
  • Constructeur

Je kan gaan werken bij een fabrikant, automerk auto-importeur of transportbedrijf. Doe je graag onderzoek? Dan kan je ook altijd aan de slag bij een onderzoeksinstituut. Het is dus vanuit de Automotive opleiding mogelijk om nieuwe producten te ontwikkelen, simulaties en testen uitvoert of verantwoordelijk bent voor de afstemming van diverse systemen.

Verder leren

Wil je graag nog verder studeren voor je de arbeidsmarkt op gaat? Dan kan je een universitaire master volgen, zoals Automotive Technology.