STAP-budget


STAP-budget
2 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

De Nederlandse overheid heeft als onderdeel van het Leven Lang Ontwikkelen (LLO) programma het STAP-budget in het leven geroepen. Dit budget, ter waarde van 1000 euro per persoon, is specifiek bedoeld voor het volgen van erkende cursussen, trainingen en opleidingen. Met deze financiële ondersteuning wil de overheid burgers in staat stellen om hun kennis en vaardigheden uit te breiden en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De introductie van het STAP-budget komt op een moment dat de arbeidsmarkt snel verandert. Uitdagingen zoals de gevolgen van de coronapandemie, tekorten in bepaalde sectoren en de toenemende complexiteit van de maatschappij benadrukken het belang van continue professionele ontwikkeling.

In aanmerking komen

Sinds 2023 zijn er veel regels aangescherpt. Er geldt een maximum aantal studenten wat gekoppeld mag zijn aan een opleiding en er kunnen scholen worden uitgesloten indien deze zogeheten ‘snoepreisjes’ aanbieden[4]

Om voor het STAP-budget in aanmerking te komen, moet men aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 18 jaar oud zijn;
  • Nog geen AOW ontvangen;
  • Dit jaar nog geen STAP-budget hebben ontvangen;
  • De gekozen opleiding moet vermeld staan op een door de overheid samengestelde lijst van erkende opleidingen[3].

Daarnaast werd in mei 2023 een nieuwe regel toegevoegd: het programma moet vooraf zijn vastgesteld en er moet een docent aan zijn gekoppeld die de opgedane kennis wordt getoetst.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Ieder kwartaal is er een budget tussen de 10 en 50 miljoen euro beschikbaar. De pot komt slechts 1 keer per kwartaal beschikbaar, en vanwege de grote belangstelling is er vaak een lange virtuele wachtrij. Advies is om uiterlijk voor 10 uur ’s ochtends in deze wachtrij te staan. Wie later komt, sluit achteraan aan. Aanmelden kan via de website van het UWV: STAP-UWV.

STAP-budget afgeschaft

Helaas is de regeling vanaf 2024 stopgezet en zijn er vooralsnog geen nieuwe inschrijfrondes gepland. Deze beslissing is genomen vanwege bezuinigingen. Echter, er zijn nog andere regelingen zoals het LLL en de SLIM-subsidie die bijscholing ondersteunen.

 

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!