Heb je altijd al in een laboratorium willen werken? Ben je nieuwsgierig, stel je veel vragen en neem je niet gauw genoegen met een antwoord? Als allround laborant draag je bij aan onderzoek naar producten, voeding, gezondheid of het milieu.

Studieopbouw

Tijdens de Allround Laborant opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goede analist te worden. Je volgt enkele verplichte vakken, zoals wiskunde, natuurkunde, biologie en chemie en krijgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Al je opgedane kennis breng je meteen in de praktijk. Tijdens je studie worden er zoveel mogelijk praktijksituaties nagebootst om je klaar te stomen voor het echte werk. Je leert hoe je monsters voorbereid, controleert en bewerkt en zowel basis- als specialistische analyses uit moet voeren.

Type opleiding en studieduur

De opleiding Allround Laborant is een mbo niveau 3-opleiding die 2 tot 4 jaar duurt. Je kan de BBL als BOL variant volgen. Bij de BBL leerweg werk je veel in de praktijk en ga je 1 dag per week naar school. Kies je voor de BOL variant, dan volg je lessen op school en loop je daarnaast stage voor praktijkervaring.

Past de opleiding Allround Laborant bij mij?

Zie jij jezelf in de toekomst in een laboratorium werken en werk je nauwkeurig? Als je niet zomaar iets aanneemt en graag dingen onderzoekt, dan is deze opleiding iets voor jou. Je wilt ook graag een bijdrage leveren aan oplossingen van (maatschappelijke) problemen.

Vooropleiding

Wil je een niveau 3 mbo-opleiding volgen? Dan is enige vooropleiding vereist:

  • Een vmbo diploma (kaderberoepsgericht, theoretische of gemengde leerweg)
  • Overgangsbewijs van havo/vwo 3e naar 4e leerjaar
  • Diploma van een relevante mbo niveau 2-opleiding

Werken als allround laborant

Na het behalen van je diploma kan je als laborant aan de slag op verschillende plekken. Je voert routinematige analyses uit ter controle. Je kan in laboratoria gaan werken, maar ook in ziekenhuizen, bloedbanken, onderzoeksinstituten of chemische bedrijven aan de slag.

Vervolgopleidingen

Met het Allround Laborant diploma kan je ook nog verder leren. Je kan bijvoorbeeld doorstromen naar de mbo niveau 4-opleiding Analist.