MBO opleidingen

Wil je graag gaan studeren en een MBO opleiding volgen? Op deze pagina staat alles wat je moet weten over hoe het MBO in elkaar steekt!

Na het behalen van je VMBO diploma of hoger, mag je aan de slag op het MBO. Afhankelijk van welk niveau je hebt gevolgd, kan je starten met een opleiding op niveau 2, 3 of 4. In onderstaand schema staat voor elk niveau de minimale vooropleiding.

Bron: deltion.nl

Lager beginnen

Heb je een VMBO kader diploma, maar wil je niet direct aan een niveau 4 opleiding beginnen? Het is altijd mogelijk om een opleiding te volgen op een lager niveau. Ook voor HBO’ers geldt; nog niet toe aan het HBO of wil je graag op het MBO starten? Dat is geen probleem!

Entree opleidingen (MBO Niveau 1)

Heb je geen diploma en ben je minimaal 16 jaar? Dan kan je een zogeheten Entree opleiding volgen. Na het behalen van de entree opleiding, kan je doorstromen naar een niveau 2 opleiding. Een entree opleiding duurt circa 1 jaar. Entree opleidingen zijn gericht op het voorbereiden op de arbeidsmarkt. Na het behalen van de entree opleiding krijg je een niveau 1 diploma.
Niet voor alle opleidingen en op alle scholen worden entree opleiding aangeboden.

Niveau 2, basisberoepsopleiding

Na het behalen van een entreeopleiding, VMBO basis, kader, TL of GL, kan je starten met een niveau 2 opleiding. Alle niveau 2 opleidingen vallen onder de noemer; Basisberoepsopleiding. Dit houdt in dat je leert voor een beroep waarbij je met name uitvoerende werkzaamheden doet. Denk bijvoorbeeld aan kapper, automonteur of beveiliger. Een niveau 2 opleiding duurt, afhankelijk van de opleiding en school, 1 tot 2 jaar.

Niveau 3, vakopleiding

Heb je VMBO GL, TL of kader of hoger, dan kan je direct starten met een niveau 3 opleiding. Deze beroepen zijn gericht op het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden.
Het verschil tussen een niveau 2 en niveau 3 opleiding is dat je bij een niveau 3 opleiding leert zelfstandig het vak te beoefenen. Je zult meer verantwoordelijkheid dragen en bent in staat zelf bepaalde keuzes maken op de werkvloer.
Bij sommige opleidingen zal een niveau 3 een specialisatie zijn. Voor andere opleiding zal niveau 3 de instap zijn.
Als voorbeeld; wil je graag kapper worden? Dan kan je bij veel scholen starten met een niveau 2 opleiding. Na niveau 3 ben je in staat zelfstandig de werkzaamheden van A tot Z uitvoeren.
Wil je graag netwerk- of ICTbeheerder worden? Dan kan je op diverse scholen starten met de opleiding medewerker beheer niveau 3 en vervolgens doorstromen naar de opleiding ICT beheer niveau 4.

De meeste niveau 3 opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Dit is afhankelijk van opleiding en school.

Niveau 4, middenkaderopleiding

Niveau 4 opleidingen, ook bekend als middenkaderopleidingen, is het hoogste niveau binnen het MBO. Niveau 4 opleidingen duren doorgaans 3 tot 4 jaar, maar er zijn ook diverse opleidingen waarbij je een niveau 4 opleiding binnen 2 jaar kunt behalen. Steeds meer niveau 4 opleidingen kunnen binnen 3 jaar worden afgerond.
Wil je toegelaten worden tot een niveau 4 opleiding? Dan heb je minimaal VMBO GL, TL of kader nodig. Ook kan je vanaf MBO niveau 3 doorstromen. Zie hiervoor ‘Specialistenopleiding’.
Na het behalen van een MBO niveau 4 diploma kan je starten aan het HBO. Bepaalde HBO opleidingen hebben specifieke toelatingseisen, maar in vrijwel alle gevallen kan je doorstromen naar het HBO als het vak aansluit op het HBO.
Heb je een MBO opleiding niveau 4 gevolgd waarbij niet direct aansluiting is op het HBO? Theoretisch gezien is dat over het algemeen geen probleem, maar om een betere aansluiting te hebben, kan je overwegen om een gerelateerde MBO niveau 4 opleiding te volgen. Voor sommige opleidingen kan een vrijstelling of versneld traject hierin helpen.

Binnen het NLQF, Nederlands Kwalificatieraamwerk, kent men ook nog de niveau’s 5 tot en met 8. Dit zijn echter HBO opleidingen en masters. Het NLQF

Specialistenopleiding

Een specialistenopleiding is een aanvulling op de niveau 3 vakopleiding. Een specialistenopleiding is een 1-jarige niveau 4 opleiding, die je kan volgen na het behalen van een niveau 3 diploma binnen een zelfde studie richting. Niet alle scholen en opleidingen bieden Specialistenopleidingen aan. Na het behalen van een specialistenopleiding heb je toegang tot het HBO.

Studievormen MBO

Naast de verschillende niveau’s kent het MBO ook nog de studievormen BBL en BOL. BBL staat voor Beroepsbegeleigende leerweg en BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Binnen het HBO worden de termen voltijd en deeltijd gebruikt.
Voor volwassenen die zich graag willen laten omscholen, is er het volwassenonderwijs. Deze studievorm wordt vaak afgekort met ‘VAVO’. Bij de VAVO vinden lessen vaak in de avond plaats. Er geldt een wettelijk minimum leeftijd van 18 jaar, maar sommige scholen hanteren een hogere minimum leeftijd. De VAVO is ook bekend als avondschool.


MBO feitjes

Een aantal feiten op een rij:

 • MBO is de afkorting van Middelbaar beroepsonderwijs.
 • Ongeveer 496.000 mensen (schooljaar 2020) volgen een MBO opleiding.
 • Het grootste deel van de studenten doet een BOL opleiding (ca 375.000)
 • De richting Zorg & welzijn is het meest populair
 • Circa 35% van de MBO studenten gaat na het behalen van een niveau 4 diploma naar het HBO

Beste MBO studies

De volgende studies zijn erg populair, wat komt door salaris en werkgelegenheid

 • Procestechniek
 • Applicatieontwikkelaar
 • Verpleegkundige
 • Verzorging
 • Junior accountant

Studiekeuzetest maken?

Ben jij aan het orientieren voor een MBO studie? Met de korte studiekeuzetest van opleiding.com krijg je snel inzicht in wat bij je past.


Afraders voor HBO

De volgende studies lijken misschien interessant, maar scoren laag op salaris en baan kansen.

 • Artiest
 • DTP'er
 • Mediavormgeving
 • Toerisme
 • Acteur
 • Administratieve dienstverlening