Zorg je graag voor andere mensen en ben je graag ‘in control’? Als facility manager zorg je ervoor dat medewerkers zo optimaal mogelijk kunnen presteren in een organisatie.

Wat houdt de opleiding Facilitair Management in?

Als facility manager draait alles om hospitality, dienstverlening en klantbeleving. Tijdens de opleiding Facility Management leer je alles wat je nodig hebt om een breed opgeleide professional te worden. Je zorgt ervoor dat iedereen over de juiste middelen en omstandigheden beschikt om optimaal te leven of werken.

Studieopbouw

De hbo opleiding Facility Management duurt 4 jaar en is zowel voltijd, deeltijd als duaal te volgen. Ook kan je op verschillende hogescholen de opleiding in het Engels volgen, aangezien er ook internationaal veel mogelijkheden zijn.

Je start de opleiding met een propedeusejaar waarin je de basiskennis leert van facility management. Als facility manager is het belangrijk dat je van veel zaken verstand hebt. Daarom volg je algemene én specialistische vakken. Algemene vakken zijn bijvoorbeeld management, bedrijfskunde, wetgeving en personeelsbeleid. Huisvesting, schoonmaak, veiligheid en inkoop zijn enkele specialistische vakken. Je brengt je opgedane kennis vervolgens in de praktijk met projecten.

In de hoofdfase ga je meer de diepte in en volg je vakken als marketing, zakelijk communiceren en facilitair leiderschap. Naast de verplichte vakken is er ruimte voor een minor (keuzevakken). Je loopt stages om praktijkervaring op te doen en voert een afstudeerproject uit om te laten zien dat je beroepsbekwaam bent.

Past de opleiding bij mij?

Hoe weet je dat facilitair manager een functie is voor jou? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je bent flexibel
  • Je hebt brede interesses
  • Je bent stressbestendig
  • Je hebt oog voor detail
  • Je kan snel schakelen

Vooropleiding

Er gelden specifieke toelatingseisen voor de bachelor Facility Management. Heb je een havo of vwo diploma op zak met economie en M&O? Dan ben je toelaatbaar tot de opleiding. Hetzelfde geldt als je in het bezit bent van een mbo niveau 4-diploma.

Aan het werk

Na het behalen van je hbo-diploma Facility Management mag je jezelf Bachelor of Business Administration noemen. Met dit diploma ben je breed inzetbaar. Je kan natuurlijk aan de slag als facility manager, maar het is ook mogelijk om als inkoopmanager, office manager of operationeel manager te gaan werken.

Deze functies kun je uitoefenen in diverse sectoren, zoals de zorg, bij gemeentes, in het onderwijs of in profit-organisaties.

Verder leren na je studie

Ben je nog niet uitgeleerd, dan kan je na je diploma een vervolgstudie volgen aan een hogeschool of universiteit. Denk hierbij aan een master Bedrijfskunde, Organisatiewetenschappen of Personeelsmanagement.