Werk je graag met mensen, ben je zorgzaam en weet je wel van aanpakken? Dan is de baan als Verzorgende-IG echt iets voor jou. Als Verzorgende-IG kan je aan de slag in de individuele gezondheidszorg (IG) en werken op veel verschillende plekken.

Studieopbouw

Tijdens de opleiding tot verzorgende in de individuele gezondheidszorg (IG) doe je veel theoretische vakkennis en praktijkervaring op. Je leert hoe je mensen begeleidt omdat ze iets zelf niet kunnen of je helpt ze om iets weer zelf te doen. Als verzorgende heb je niet alleen een begeleidende, maar ook een adviserende rol. Je kan gaan werken met veel verschillende mensen en hierdoor leer je om met al deze mensen om te gaan. Het gaat hier om ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking of mensen met een psychisch probleem.

Type opleiding en studieduur

De opleiding tot Verzorgende IG duurt 3 jaar en is een niveau 3 opleiding. Je krijgt algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Daarnaast volg je beroepsgerichte vakken, die je direct in de praktijk kunt uitvoeren. Een deel van de opleiding kan je zelf inrichten. Met deze keuzedelen kan je jouw opleiding verbreden of juist verder specialiseren.

Volg je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? Dan werk je meerdere dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school. Kies je de beroepsopleidende leerweg (BOL), dan volg je een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming. Je gaat het grootste deel van de tijd naar school, maar doet door een stage praktijkervaring op.

Past de opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de opleiding wel bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je werkt graag met mensen
  • Je bent sociaal
  • Je bent zorgzaam
  • Je bent eerlijk en betrouwbaar
  • Je bent flexibel ingesteld
  • Je bent niet vies van hard werken

Vooropleiding

Om een mbo opleiding op niveau 3 te volgen, moet je in het bezit zijn van:

  • Een vmbo diploma (kader, theoretisch of gemengde leerweg)
  • Een overgangsbewijs havo/vwo van 3e naar 4e leerjaar
  • Een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Werken als Verzorgende-IG

Heb je jouw diploma als Verzorgende-IG op zak? Gefeliciteerd! Dan kan je nu aan de slag in de individuele gezondheidszorg en gaan werken op veel verschillende plekken. Denk hier aan verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg.

Vervolgopleiding

Wil je na het behalen van de mbo-opleiding Verzorgende IG nog verder leren? Je kan doorstromen naar een niveau 4 opleiding, zoals mbo Verpleegkundige.