Welke opleiding past bij mij?


En op wat voor manieren kan ik er achter komen wat bij mij past?

Welke opleiding past bij mij?
4 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Moet je binnenkort een opleiding kiezen? Heb je nog geen idee wat je wil studeren of twijfel je nog? In dit artikel geven we je alle tips die je nodig hebt om een goede keuze te maken. De opleiding die je kiest, zal namelijk een groot deel van je leven en toekomst bepalen. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken zodat je een onderbouwde keuze kan maken.

Praat met anderen

Praten helpt! Ga zeker eens te rade bij vrienden of familie. Je vrienden en leeftijdsgenoten zijn vaak een grote bron van inspiratie. Hoewel ze misschien niet alles kunnen weten, toch weten ze wat je momenteel doormaakt. Je leeftijdsgenoten moeten namelijk binnenkort dezelfde keuze maken als jij, dus zij zitten in hetzelfde schuitje. Ideaal dus om je studiekeuze ook met hen te bespreken.

Het kan ook helpen om met je familie te praten. Overleg zeker eens met je ouders (of andere naaste familieleden) wat zij vinden van jouw ideeën. Of misschien kunnen ze je wel helpen als je nog helemaal geen idee hebt wat je wil studeren. Je ouders kennen je door en door, soms beter dan jij jezelf kent! Daarnaast hebben ze ook al wat levenservaring en kunnen ze vanuit een ander perspectief meedenken over jouw studiekeuze. Uiteraard moet je je niet laten meeslepen door wat je ouders graag zouden willen. Hun advies kan een leidraad zijn voor het maken van je keuze, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je zelf de keuze maakt! Zo niet, zou het kunnen dat je hier later spijt van krijgt.

Maak de studiekeuzetest

Heb je al met familie en vrienden gepraat maar ben je er nog niet uit? Of wil je toch liever advies van externen? Maak dan zeker onze studiekeuzetest! Deze test is 100% anoniem en 100% gratis. Onze studiekeuzetest is geschikt voor studenten die een MBO- of HBO-opleiding willen volgen. Op basis van je huidige opleiding krijg je na het invullen van de test opleidingen te zien die aansluiten op jouw niveau.

Bezoek open dagen

Zodra je al een beter zicht hebt op welke opleidingen eventueel iets voor jou zouden zijn, kan het nuttig zijn om enkele scholen te bezoeken. Een open dag is de ideale manier om de sfeer van de school op te snuiven en daarnaast informatie te krijgen over de verschillende opleidingen die ze aanbieden. Op die manier kan je al kennismaken met jouw toekomstige opleiding en leerkrachten.

Bij sommige scholen kan je ook gaan meelopen met een student die de opleiding volgt waar je in geïnteresseerd bent. Zo leer je alvast wat mensen kennen en kan je het niveau van de opleiding ervaren. Door een dagje mee te volgen, krijg je al wat inzicht in hoe de opleiding in de praktijk verloopt.

Wil je toch liever zelfstandig een dag de opleiding volgen? Dan is proefstuderen misschien iets voor jou. Samen met andere toekomstige studenten zal je voor een dag een klas vormen en net zoals echte studenten een deel van het programma ervaren. Zo kan je snel te weten komen of de opleiding iets voor jou is.

Wat voor type ben jij?

Om een opleiding te vinden die bij je past, heb je enige zelfkennis nodig. Welke persoonlijkheid heb jij en past de opleiding die je op het oog hebt daarbij? Uiteraard moet je ook rekening houden met de job die je later graag wil doen. Past die job echt bij jou of zijn er andere redenen waarom je die job zou kiezen? Salaris, groeimogelijkheden en werkzekerheid zijn de rationele kant van het verhaal en zijn geen onbelangrijke aspecten om over na te denken. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat jij een opleiding en job kiest die bij jou past en die je graag doet!

Ben je niet helemaal zeker wat voor iemand je bent? Dat is heel normaal, aangezien de meeste studenten nog volop hun persoonlijkheid aan het ontwikkelen zijn. In deze levensfase kan het moeilijk zijn om te weten wie je echt bent en wat je graag wil doen met je leven. Geen zorgen, ook hier bestaan tests voor die je hierbij helpen! In onze studiekeuzetest stellen we je bijkomende vragen die naar je persoonlijkheid peilen. Bij het advies tonen we wat jij scoort op bepaalde eigenschappen. Deze eigenschappen komen van het RIASOC-model. Dit model is gebaseerd op zes persoonlijkheidskenmerken: Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel. De resultaten van deze test zullen je meer inzicht geven in wat voor type jij bent!

Kijk ook naar wat je niet wilt

Zie je echt door de bomen het bos niet meer? Denk dan ook zeker eens na over wat je zeker niet wilt. Zijn er vakgebieden die je echt niet interesseren? Of lijkt de opleiding je wel leuk, maar de job die je achteraf moet doen maar niks? Dat zijn dan alvast enkele opleidingen die je kan schrappen. Probeer zoveel mogelijk te schrappen, totdat je een beperkt lijstje overhoudt. Dit kan al een grote stap vooruit zijn in je beslissingsproces!

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!