MBO Instructeur Paardensport & Houderij

Over de opleiding

Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO Niveau 4
MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25710
Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO, Niveau 4
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Als je graag de MBO opleiding Instructeur Paardensport & Houderij wilt gaan volgen, dan bezit je naast ambitie ook een tomeloze passie voor paarden. Niet allen op het gebied van rijden, maar ook over de verzorging en het overbrengen van kennis. Je vindt het daarnaast leuk om met mensen om te gaan en bezit goede communicatieve vaardigheden. Het africhten en opleiding van jonge paarden zit je in het bloed. Als je van jouw passie je beroep wilt maken, dan past de MBO opleiding Instructeur Paardensport & Houderij heel goed bij jou.

Studieopbouw

Tijdens de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, leer je hoe je jouw eigen sport stal of manege kunt starten. De studie besteed tevens aandacht aan het uitbreiden van jouw kwaliteiten op het gebied van eventing, dressuur en springen. Maar, ook vakken zoals exterieur en bewegingsleer van het paard, ziektebeelden, gezondheid en voeding komen aan bod. Daarnaast leer je tijdens deze opleiding hoe je een ondernemingsplan voor je starten van je eigen stal moet schrijven en komt ook trainingsleer en parcoursbouw aan bod. Ook hippisch en financieel management en hippisch recht maken onderdeel uit van deze MBO opleiding.

Scholen & locaties

We hebben 5 MBO-scholen gevonden die de opleiding Instructeur Paardensport & Houderij aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Lentiz Lentiz Onbekend4 locaties in RotterdamBekijk
Aeres MBO Aeres MBO Onbekend11 locaties in Midden NederlandBekijk
Terra MBO Terra MBO Onbekend4 locaties in Groningen / DrentheBekijk
Landstede MBO Landstede MBO Onbekend6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk
Yuverta Yuverta Onbekend20 locaties in Zuid-Holland / UtrechtBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Als je wilt starten met de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, dan heb je een LBO, VBO of VMBO vooropleiding op zak. Je kunt ook instromen als je minimaal 3 jaar MAVO of HAVO hebt gedaan en in het bezit bent van een overgangsbewijs. Ook een vooropleiding MBO niveau 2 of 3 volstaat, bijvoorbeeld de opleiding Dierverzorging. Voor deze opleiding die je in het bezit te zijn van een eigen paard met een minimale stokmaat van 1.60. Als ruiter neem je regelmatig deel aan wedstrijden en ben je minimaal L+2 dressuur en B+2 springen geklasseerd (KNHS geregistreerd).

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij duurt 3 tot 4 jaar. Je hebt dan de keuze om dit via een BBL of BOL leerweg te doen. Tijdens deze studie kun je er dus voor kiezen om alvast ervaring op te doen bij een manege of paardenhouderij, terwijl je 1 of 2 dagen in de week naar school gaat. Meerdere dagen per week studeren en gebruik maken van leerzame stages behoort ook tot de mogelijkheden.

Past de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij bij mij?

De MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij past bij jou als je graag op professionele wijze met paarden zou willen werken. Je bezit naast de nodige rijvaardigheden, ook goede communicatieve eigenschappen en inzicht. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en deelt jouw kennis over paarden daarbij graag. Daarnaast heb je ook een goed inzichten en kun je een leidinggevende functie bekleden.

  • je hebt inzichtelijk vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
  • je bent sportief aangelegd en een aanpakker
  • je hebt leidinggevende eigenschappen en kunt aansturen
  • je bezit goede communicatieve vaardigheden en kun kennis duidelijk overdragen

Na je studie

Kan ik verder leren?

Ja, na het behalen van je MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij kun je doorleren op HBO niveau. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Diermanagement of Dier- en Veehouderij.

Aan het werk

Met de opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, kun je jouw eigen sport en/of handelsstal beginnen, maar je kunt ook aan de slag als werknemer binnen een grote wedstrijdstal of hippisch centrum. Je bent in staat om jonge paarden af te richten, op te leiden en uit te brengen op wedstrijden. Daarnaast kun je lesgeven op het gebied van springen, eventing en dressuur. Met deze MBO opleiding verbeter je tevens jouw eigen rijkwaliteiten.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Instructeur Paardensport & Houderij?

Na je opleiding start je op ongeveer 2528 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2886 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 16,68 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 259 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 3 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2199 euro en 2908 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3123 euro tot 3953 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Instructeur Paardensport & Houderij.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: zeer klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Vakexpert veehouderij

Ben je graag in de buitenlucht aan het werk, maar trekt het idee van een kantoorbaan je ook wel aan? Met de vierjarige MBO opleiding vakexpert veeh..

Lees verder →
MBO-opleiding Bedrijfsleider dierverzorging

Ben jij een harde werker en dol op dieren? Heb jij het bovendien in je om kennis te delen en leiding te geven aan anderen? Dan is de MBO-opleiding ..

Lees verder →
MBO-opleiding Coördinator duurzaamheid

De laatste decennia is er heel veel gebouwd, zonder altijd te kijken naar hoe dit op een duurzame manier gedaan kan worden. Als coördinator duurzaa..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel