MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij

In het kort

3 tot 4 jaar
Studieduur
Onderzoek, natuur & scheikunde
Richting
MBO, Niveau 4
Niveau

Als je graag de MBO opleiding Instructeur Paardensport & Houderij wilt gaan volgen, dan bezit je naast ambitie ook een tomeloze passie voor paarden. Niet allen op het gebied van rijden, maar ook over de verzorging en het overbrengen van kennis. Je vindt het daarnaast leuk om met mensen om te gaan en bezit goede communicatieve vaardigheden. Het africhten en opleiding van jonge paarden zit je in het bloed. Als je van jouw passie je beroep wilt maken, dan past de MBO opleiding Instructeur Paardensport & Houderij heel goed bij jou.

Studieopbouw

Tijdens de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, leer je hoe je jouw eigen sport stal of manege kunt starten. De studie besteed tevens aandacht aan het uitbreiden van jouw kwaliteiten op het gebied van eventing, dressuur en springen. Maar, ook vakken zoals exterieur en bewegingsleer van het paard, ziektebeelden, gezondheid en voeding komen aan bod. Daarnaast leer je tijdens deze opleiding hoe je een ondernemingsplan voor je starten van je eigen stal moet schrijven en komt ook trainingsleer en parcoursbouw aan bod. Ook hippisch en financieel management en hippisch recht maken onderdeel uit van deze MBO opleiding.

Vind jouw droombaan in 1 minuut

100% gratis, direct 3 matches

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij duurt 3 tot 4 jaar. Je hebt dan de keuze om dit via een BBL of BOL leerweg te doen. Tijdens deze studie kun je er dus voor kiezen om alvast ervaring op te doen bij een manege of paardenhouderij, terwijl je 1 of 2 dagen in de week naar school gaat. Meerdere dagen per week studeren en gebruik maken van leerzame stages behoort ook tot de mogelijkheden.

Doorstuderen op het HBO?

Je kan na deze studie verder met bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen

Past de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij bij mij?

De MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij past bij jou als je graag op professionele wijze met paarden zou willen werken. Je bezit naast de nodige rijvaardigheden, ook goede communicatieve eigenschappen en inzicht. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en deelt jouw kennis over paarden daarbij graag. Daarnaast heb je ook een goed inzichten en kun je een leidinggevende functie bekleden.

  • je hebt inzichtelijk vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
  • je bent sportief aangelegd en een aanpakker
  • je hebt leidinggevende eigenschappen en kunt aansturen
  • je bezit goede communicatieve vaardigheden en kun kennis duidelijk overdragen

Toelatingseisen en vooropleiding

Als je wilt starten met de MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, dan heb je een LBO, VBO of VMBO vooropleiding op zak. Je kunt ook instromen als je minimaal 3 jaar MAVO of HAVO hebt gedaan en in het bezit bent van een overgangsbewijs. Ook een vooropleiding MBO niveau 3 of 4 volstaat, evenals de opleiding Medewerker Paardenhouderij niveau 2. Voor deze opleiding die je in het bezit te zijn van een eigen paard met een minimale stokmaat van 1.60. Als ruiter neem je regelmatig deel aan wedstrijden en ben je minimaal L+2 dressuur en B+2 springen geklasseerd (KNHS geregistreerd).

Opleiding instructeur paardensport & houderij locaties

We hebben 6 scholen gevonden die de MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij op MBO Niveau 4 aanbieden.

Opleider Grootte Locatie(s)
CITAVERDE College CITAVERDE College Klein 5 locaties (in 5 steden) * Meer info
Aeres MBO Aeres MBO Gemiddeld 7 locaties (in 7 steden) * Meer info
Landstede Landstede Groot 6 locaties (in 6 steden) * Meer info
AOC Terra AOC Terra Klein 6 locaties (in 6 steden) * Meer info
Wellantcollege Wellantcollege Gemiddeld 3 locaties (in 3 steden) * Meer info
Lentiz Lentiz Klein 4 locaties (in 4 steden) * Meer info
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag als Instructeur Paardensport & Houderij

Met de opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij, kun je jouw eigen sport en/of handelsstal beginnen, maar je kunt ook aan de slag als werknemer binnen een grote wedstrijdstal of hippisch centrum. Je bent in staat om jonge paarden af te richten, op te leiden en uit te brengen op wedstrijden. Daarnaast kun je lesgeven op het gebied van springen, eventing en dressuur. Met deze MBO opleiding verbeter je tevens jouw eigen rijkwaliteiten.

Kan ik verder leren?

Ja, na het behalen van je MBO opleiding tot Instructeur Paardensport & Houderij kun je doorleren op HBO niveau. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding HBO Hippische Bedrijfskunde of HBO Docent en Kennismanager Paardensector.

MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij video

Benieuwd hoe jouw werkomgeving er uit komt te zien na het volgen van de opleiding MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij? Bekijk de video en zie hoe het werk en de opleiding er uit ziet.

Praktische informatie

De opleidingscode voor MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij is (Crebo): 25469

De kans dat jouw beroep op de tocht komt te staan omdat robots het werk op den duur over zullen nemen is zeer klein.

Carrièrekansen met een Instructeur Paardensport & Houderij diploma

Laag Hoog


Salaris

Laag Hoog


Werkgelegenheid

Weinig Veel


Aantal banen

Weinig Veel


Groeimogelijkheden

Groot Klein


Robotisering

Anderen bekenen ook deze MBO Niveau 4 opleidingen