Ben jij technisch en creatief, en ben je geïnteresseerd in constructies van gebouwen? Als bouwkundig professional weet je hoe een bouwproces eruit ziet, welke bouwtechnieken er zijn en wat goede manieren zijn om woningen of andere gebouwen te ontwerpen op een duurzame manier. Ontwerpen en uitvoeren, analyseren en rekenen: je leert alle facetten van de bouwkunde.

Studieopbouw

Tijdens je opleiding hbo Bouwkunde leer je over de bouwtechniek, bouwfysica, constructieleer en daarnaast doe je diverse vaardigheden op zoals 3D-tekenen. Je kan alles direct in de praktijk brengen tijdens projecten voor echte opdrachtgevers.

Door de combinatie van theoretische en praktische vakken en de projecten word je klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Met behulp van minors kan jij je tijdens de opleiding verder specialiseren. Denk hierbij aan een minor architectuur, bouwtechniek, management of duurzaamheid.

Type opleiding en studieduur

De hbo-opleiding Bouwkunde is een 4-jarige opleiding. Je maakt eerst kennis met alle kanten van de bouw aan de hand van theoretische vakken en een oriënterende stage. Na het eerste jaar volgt meer verdieping tijdens de studie en is er ruimte voor een stage, keuzevakken en een minor en uiteindelijk je afstudeeropdracht.

Wil je voltijd Bouwkunde studeren of liever werken en leren combineren? Het is ook mogelijk de opleiding hbo Bouwkunde deeltijd of duaal te volgen.

Past de opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de hbo-opleiding Bouwkunde bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je bent geïnteresseerd in duurzaamheid
  • Je hebt een ruimtelijk inzicht
  • Je bent creatief
  • Je bent praktisch ingesteld
  • Je bent goed met cijfers

Wat is het verschil tussen bouwkunde op het mbo en hbo?

Heb je jouw diploma van mbo Bouwkunde behaald, dan ben je in staat om bouwklussen uit te voeren. Daarbij is de projectleider je leidinggever. Op het hbo word je ook praktijkgericht opgeleid, maar jij bepaalt wat er tijdens de klus gebeurt.

Vooropleiding Bouwkunde hbo

Om te mogen starten met de opleiding Toegepaste Psychologie moet je aan enkele toelatingseisen voldoen. Je bent toelaatbaar met de volgende diploma’s:

  • Havo diploma (profiel C&M moet wiskunde A of B in pakket hebben)
  • Vwo diploma
  • Mbo-niveau 4 diploma

Heb je geen wiskunde of natuurkunde gevolgd op de middelbare school? Dan is het aan te raden om op een andere manier kennis op eindexamenniveau VO te krijgen voor deze vakken voor je met de studie Bouwkunde start.

Werken als bouwkundig professional

Na de opleiding kan je aan de slag als bouwkundige. Je kan gaan werken bij bouwbedrijven en aannemers, maar ook bij een architectenbureau of gemeentes. Bij deze bedrijven en instellingen ben je dan werkzaam als projectleider, werkvoorbereider, calculator, constructeur of bouwfysisch adviseur. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden!

Doorstuderen na opleiding bouwkunde

Ben je nog niet uitgeleerd na het behalen van je diploma? Dan kan je doorstromen naar een (technische) universiteit. Je moet wel een premaster volgen om toegelaten te worden tot de universitaire opleiding. Je kan ook in overleg met werkgever een post-hbo-opleiding volgen.