Baankansen en opleidingen


Wat zijn de studies met de goede baankansen? En waar moet je op letten?

Baankansen en opleidingen
4 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Als het gaat om het kiezen van de juiste carrière, is het van cruciaal belang om je te laten leiden door je persoonlijke interesses en passies. Onthoud dat als je je werk al binnen slechts twee jaar niet meer leuk vindt, het de moeite niet waard is. Je moet iets vinden waar je oprecht in geïnteresseerd bent.

Wat Wekt Jouw Interesse?

Een van de eerste stappen bij het selecteren van een carrièrepad is nadenken over wat je interesseert en waar je graag in wilt duiken. Wil je groeien en carrière maken, dan moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Aan de andere kant, als je gewoon een modaal salaris wilt om rond te komen, kan dat ook een geldige keuze zijn.

Onderzoek en Toekomstperspectieven

Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende sectoren die er zijn en welke jou aanspreken. Doe onderzoek naar hoe deze industrieën zich ontwikkelen en of er groeipotentieel is. Sommige sectoren zijn opkomend en bieden meer kansen dan andere.

Wat is je werkgebied?

Naast je interessegebied is ook de locatie een factor om te overwegen. Is jouw gekozen carrière overal beschikbaar, of ben je bereid om te verhuizen voor een baan? Flexibiliteit met betrekking tot locatie kan je kansen vergroten.

Baanzekerheid in Onzekere Tijden

Het waarborgen van baanzekerheid is cruciaal, vooral in onzekere tijden zoals crisissen. Denk na over hoe jouw gekozen carrière wordt beïnvloed door economische en sectorale ontwikkelingen. Houd er rekening mee dat sommige beroepen meer vatbaar zijn voor risico’s dan andere, dus zorg ervoor dat je je bewust bent van de mogelijke uitdagingen.

Doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden zijn een ander aspect om te overwegen. Hoe ver wil je gaan in je carrière? Dit hangt deels af van het bedrijf waar je werkt, maar ook van de opleiding die je volgt. Sommige opleidingen bieden duidelijkere carrièrepaden dan andere, dus het is belangrijk om je opties te onderzoeken.

Salaris

Tot slot, salaris is een belangrijke overweging. Doe grondig onderzoek naar het verwachte salaris in jouw vakgebied en bedenk of dat aansluit bij jouw financiële doelen. Bedenk of je tevreden bent met een gemiddeld (modaal) inkomen of dat je streven naar een hogere positie en salaris. Het is vaak realistisch om te begrijpen dat je niet direct een managementfunctie zult hebben; carrièregroei kost tijd en inspanning. Er zijn echter beroepen, zoals leraar en technische opleidingen, die aantrekkelijke basislonen bieden en goede mogelijkheden voor stabiliteit.

Top 7 MBO

Een lijst met de beste MBO opleidingen als het gaat om baankansen:

 1. Verpleegkunde (MBO Verpleegkundige)
 2. Elektrotechniek (MBO Elektrotechniek)
 3. ICT-Beheerder (MBO ICT-Beheer)
 4. Lasser (MBO Lasser)
 5. Mechanische Techniek (MBO Mechanisch Monteur)
 6. Machinaal Verspaner (MBO Verspaner)
 7. Medewerker Marketing en Communicatie (MBO Marketing en Communicatie)

Deze lijst is opgesteld in september 2023. Houdt er rekening mee dat de markt altijd kan veranderen!

Top 7 HBO

Een lijst met de beste MBO opleidingen als het gaat om baankansen:

 1. Verpleegkunde (HBO Verpleegkunde)
 2. Technische Informatica (HBO Technische Informatica)
 3. Werktuigbouwkunde (HBO Werktuigbouwkunde)
 4. Bedrijfseconomie (HBO Bedrijfseconomie)
 5. Marketing (HBO Marketing)
 6. ICT & Business (HBO ICT & Business)
 7. Verpleegkundige Hulpverlening (HBO-V)

Deze lijst is opgesteld in september 2023. Houdt er rekening mee dat de markt altijd kan veranderen!

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!