MBO-opleiding Medewerker Sport & Recreatie

In het kort

2 jaar
Studieduur
Voeding, sport & beauty
Richting
MBO, Niveau 2
Niveau

Jij hebt interesse in alles wat met sport en recreatie te maken heeft. Dat wil zeggen dat je het leuk vindt om mensen tijdens het uitoefenen van diverse sporten en activiteiten goed kunt bijstaan, helpen en waar nodig adviseren. Met deze opleiding op zak is de keuze op het gebied van het werkveld enorm ruim. Je kunt aan de slag als activiteitenbegeleider binnen diverse verenigingen, maar ook binnen een fitnesscentrum, op een vakantiepark of camping. Je kunt als vanzelfsprekend goed met mensen omgaan, bent sportief aangelegd en houdt van de afwisseling die deze functie biedt. Als het bovenstaande je aanspreek dat is de opleiding Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie op jouw lijf geschreven.

Studieopbouw

Deze MBO studie tot Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie bestaat uit twee delen namelijk een basisdeel en een deel waarin jij je gaat specificeren. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor Facilitair Medewerker of Medewerker Sport & Recreatie. Tijdens de opleiding leer je hoe je bepaalde recreatie- of sportruimtes optimaal moet voorbereiden, hoe jij je op moet opstellen als aanspreekpunt of helpende tijdens sportieve evenementen en op welke manier je het beste kunt helpen bij het beheren van een voorraad. Ook het in acht nemen van de veiligheid is een belangrijk onderdeel tijdens deze opleiding. Deze moet je immers te allen tijde kunnen waarborgen. Ook leer je alles wat je moet weten over het uitvoeren van herstel en onderhoudswerkzaamheden aan bijvoorbeeld toestellen of sportartikelen. Via de keuzedelen kun je zelf meer kennis vergaren van een bepaald onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld sportspecialisatie, schoonmaak of het bereiden van gerechten zijn.

Vind jouw droombaan in 1 minuut

100% gratis, direct 3 matches

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding tot Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie duurt 2 jaar. Je volgt de opleiding met een BOL-leerweg. De meeste kennis doe je daarbij dus op in de schoolbanken, maar het lopen van aansluitende stages is daarbij ook nodig. Zo kun je de geleerde theorie direct in de praktijk brengen. De stages loop je bij erkende leerbedrijven welke diensten aanbieden die gerelateerd zijn aan deze opleiding. Dat kan een vakantiepark, een sportschool of bijvoorbeeld een evenementenorganisatie zijn.

Doorleren op Niveau 2?

Na de MBO-opleiding Medewerker Sport & Recreatie Niveau 2, kan je bijvoorbeeld verder leren voor:

MBO-opleiding Sport en Bewegen

opleiding Sport en Bewegen

Werkgelegenheid
Salaris

Houd je van sporten en geef je graag les aan anderen? Tijdens de mbo-opleiding Sport…

Meer over deze opleiding

Past de MBO opleiding tot Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie bij mij?

Als je nadenkt over deze studie dan heb je interesse in het deelnemen, begeleiden en organiseren van allerlei evenementen die te maken hebben met sport of recreatie. Je kunt goed werken met verschillende doelgroepen zoals kinderen en ouderen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel waarbij veiligheid voor zowel de deelnemers als voor jou altijd op nummer 1 staat. Je kunt goed volgens opgestelde instructies werken en houd je altijd aan je plan. Daarnaast kun je netjes werken zowel zelfstandig als in groepsverband.

  • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt zelfstandig werken
  • je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • je kunt aansturen en adviseren en blijft daarbij flexibel
  • je bent sportief ingesteld en kunt goed met mensen omgaan

Toelatingseisen en vooropleiding

Aan de MBO opleiding tot Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie zijn toelatingseisen verbonden. Zo moet je in het bezit zijn van een afgeronde VMBO opleiding of een overgangsbewijs van MAVO 3 naar klas 4 kunnen overleggen. Starten met deze studie als je in het bezit bent van een vergelijkbare opleiding is eventueel ook een mogelijkheid.

Opleiding medewerker sport & recreatie locaties

We hebben 10 scholen gevonden die de MBO-opleiding Medewerker Sport & Recreatie op MBO Niveau 2 aanbieden.

Opleider Grootte Locatie(s)
ROC van Twente ROC van Twente Groot 33 locaties (in 13 steden) * Meer info
MBO Utrecht MBO Utrecht Gemiddeld 8 locaties (in 3 steden) * Meer info
Rijn IJssel Rijn IJssel Groot Arnhem Meer info
MBO Amersfoort MBO Amersfoort Gemiddeld 10 locaties (in 2 steden) * Meer info
ROC van Amsterdam ROC van Amsterdam Groot 23 locaties (in 7 steden) * Meer info
Summa College Summa College Groot 19 locaties (in 7 steden) * Meer info
Friesland College Friesland College Gemiddeld Leeuwarden Meer info
Alfa-college Alfa-college Groot 11 locaties (in 5 steden) * Meer info
Albeda College Albeda College Groot 28 locaties (in 12 steden) * Meer info
ROC Da Vinci College ROC Da Vinci College Gemiddeld 18 locaties (in 10 steden) * Meer info
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag als Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie

Nadat je geslaagd bent voor deze MBO opleiding, kun je kiezen uit verschillende werkvelden welke allemaal evenveel afwisseling en variatie bieden. Zo kun je aan de slag binnen een sportschool, maar ook als medewerker binnen een vakantiepark, een zwemparadijs of een sportclub in de buurt. Jij zorgt ervoor dat de georganiseerde activiteiten op een verantwoordelijk, veilige en juiste manier worden uitgevoerd. Daarbij voorzie je de deelnemers of gasten van adviezen en ondersteuning als dat nodig en gewenst is. Je zorgt ervoor dat de ruimtes optimaal worden voorbereid, opgeruimd en onderhouden. Ook voer je reparaties uit aan sport toestellen en andere benodigdheden. Je legt de elementen van een spel uit zodat gasten en deelnemers een fijne tijd beleven in de activiteit die ze uitvoeren.

Kan ik verder leren?

Ja dat kan. Als je de MBO opleiding Medewerker Dienstverlening Sport & Recreatie met goed gevolg hebt afgerond, kun je er ook voor kiezen om door te leren. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een niveau 3 opleiding waarin jij opgeleid wordt tot Sport en Bewegingsleider. Je kunt je dan nog meer specificeren in deze branche. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om eerst wat ervaring op te gaan doen in de praktijk, alvorens je start met een vervolgstudie.

Praktische informatie

De opleidingscode voor MBO-opleiding Medewerker Sport & Recreatie is (Crebo): 25500

Deze opleiding wordt ook vaak aangeduid met: Medewerker dienstverlening Sport & Recreatie.

De kans dat jouw beroep op de tocht komt te staan omdat robots het werk op den duur over zullen nemen is klein.

Carrièrekansen met een Medewerker Sport & Recreatie diploma

Laag Hoog


Salaris

Laag Hoog


Werkgelegenheid

Weinig Veel


Aantal banen

Weinig Veel


Groeimogelijkheden

Groot Klein


Robotisering

Anderen bekenen ook deze MBO Niveau 2 opleidingen

MBO-opleiding Sport en Bewegen

opleiding Sport en Bewegen

Werkgelegenheid
Salaris

Houd je van sporten en geef je graag les aan anderen? Tijdens de mbo-opleiding Sport…

Meer over deze opleiding