HBO Archeologie

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Onderzoek & scheikunde
Niveau:
HBO
HBO-opleiding Archeologie
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Isat):
39208
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Onderzoek & scheikunde
Niveau:
HBO
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis, houd je van onderzoek doen en ben je nieuwsgierig? Dan ben je bij de HBO-opleiding Archeologie aan het goede adres. Tijdens deze opleiding wordt uiteraard aandacht besteed aan archeologische periodes, vondsten, erfgoed en publieksbereik. Ook doe je praktijkervaring op voor archeologisch veldwerk en leer je alles over nieuwe digitale technieken!

Studieopbouw

De opleiding archeologie is opgebouwd uit zowel theorie- als praktijklessen. Tijdens de studie verdiep je, je in het verleden en leer je alle facetten van archeologie beter kennen. Je volgt onder anderen vakken als landschap en bodem, bewoningsgeschiedenis, bureauonderzoek, meten en documenteren, periode- en materiaalkennis etc. Je leert hoe je met moderne technologie meer te weten komt over wat er plaatsgevonden heeft in de geschiedenis. Je volgt zowel lessen op school als buiten in het veld.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Archeologie!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de HBO-opleiding Archeologie, dien je in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma of een MBO niveau 4 diploma. Heb je geen havo diploma en wil je eerst ervaring opdoen in het MBO? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan op de HBO-opleiding Archeologie

Na je studie

Na de studie archeologie kun je gaan werken in het archeologische werkveld. Je kan gaan werken voor verschillende bedrijven als de gemeente of de provincie. Ook zijn er commerciële bedrijven waarbij je terecht kan. Afhankelijk van het bedrijf speelt jouw werk zich of binnen op kantoor af of buiten in het veld. Je kan gaan werken als veldarcheoloog, archeologisch materiaaldeskundige, specialist dataverwerking of beleidsmedewerker archeologie. Wil je liever meer kennis opdoen dan kun je na het afronden van de opleiding ook doorstromen naar een verwante- HBO of master opleiding.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Archeologie?

Na je opleiding start je op ongeveer 3221 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3874 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 22,39 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 736 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2801 euro en 3704 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3883 euro tot 5591 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Archeologie.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: zeer klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

HBO-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Zoek je graag naar oorzaken en oplossingen? Ben je goed in scheikunde, wiskunde en biologie? Als een baan in het laboratorium je aanspreekt is de o..

Lees verder →
HBO-opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek

Tijdens de HBO-opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek word je voorbereid op een carrière als forensisch onderzoeker die terecht kan bij de rech..

Lees verder →
HBO-opleiding Chemie

Is scheikunde je favoriete vak op school? Houd je van onderzoeken en experimenteren? De hbo opleiding Chemie is dan een geschikte opleiding voor jo..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel