Heb je een brede interesse in de maatschappij en de veranderingen in deze samenleving? Ben je geïnteresseerd in zowel de maatschappelijke, economische, politieke en sociaal-culturele ontwikkelingen in een stad, regio of land? Dan is de opleiding Bestuurskunde wat voor jou: je leert hier namelijk hoe je omgaat met complexe maatschappelijke vraagstukken.

Wat is de opleiding Bestuurskunde

Hoe wordt een samenleving bestuurd? Dat is wat je leert te bestuderen tijdens de opleiding Bestuurskunde. Door problemen in kaart te brengen en veranderingen te analyseren, kan je oplossingen uitwerken en doorvoeren. Uiteindelijk word je klaargestoomd voor een beleids- of adviserende functie in de publieke sector of non-profitorganisaties.

Studieopbouw

De bacheloropleiding Bestuurskunde duurt vier jaar en vanaf de start gaan theorie en praktijk hand in hand. In het eerste jaar leer je de basis aan de hand van vakken zoals Bestuurskunde, Recht, Sociologie, Economie en Management. Ook leer je de vaardigheden die je tijdens je studie en je loopbaan kunt gebruiken. Denk hierbij aan presenteren, onderzoek doen, argumenteren en communiceren. Al deze aspecten komen ook de volgende jaren van je studie aan bod.

In het derde jaar loop je stage en volg je een minor om je studie te verbreden of verdiepen. Je kan de minor volgen bij de opleiding Bestuurskunde of bij een andere opleiding van de hogeschool. Het vierde jaar volg je nog enkele gespecialiseerde kennisvakken en word je wegwijs gemaakt met enkele vaardigheden. Zo word je voorbereid op het laatste deel van je studie: het afstuderen.

Tijdens het afstuderen onderzoek je zelf een maatschappelijk en/of bestuurlijk vraagstuk. Je brengt de problemen in kaart en werkt oplossingen uit. Uiteindelijk geef je een advies of ontwerp je een beleid om het probleem op te lossen. Zo laat je zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt.

Past de bestuurskunde opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de bachelor Bestuurskunde iets voor jou is? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande kenmerken:

  • Je bent oplossingsgericht
  • Je kan goed bemiddelen
  • Je bent goed in netwerken
  • Je bent creatief
  • Je bent sociaal en communicatief vaardig

Vooropleiding

Wat zijn de toelatingseisen voor de hbo opleiding Bestuurskunde? Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een havo of vwo diploma op zak hebt, of een mbo-4 diploma. Heb je geen economie in je vakkenpakket gehad? Dan volgt er een deficiëntietoets die je niveau op het gebied van economische kennis en vaardigheden meet.

Aan het werk als bestuurskundige

Met een diploma Bestuurskunde op zak kan je bijvoorbeeld aan de slag als procesbegeleider, manager van projecten, als beleidsmedewerker of als onderzoek. Je kan bij een overheidsinstantie gaan werken, bijvoorbeeld bij de gemeente of een ministerie. Maar er zijn ook functies binnen non-profitorganisaties of zelfs in de commerciële sector. Enkele mogelijke organisaties waar je kan gaan werken zijn de politie, onderwijsbond, belangenorganisaties of een maatschappelijke organisatie.

Verder studeren na Bestuurskunde opleiding

Ben je nog niet uitgeleerd? Na afronding van de bacheloropleiding Bestuurskunde kan je via een schakeljaar een universitaire master volgen, zoals de master Bestuurskunde. Met behulp van bepaalde minors mag je het schakeljaar overslaan en direct aan de master beginnen.