HBO Bestuurskunde

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Juridisch, recht & veiligheid
Niveau:
HBO
HBO-opleiding Bestuurskunde
Opleidingscode (Isat):
34408
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Juridisch, recht & veiligheid
Niveau:
HBO
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Heb je een brede interesse in de maatschappij en de veranderingen in deze samenleving? Ben je geïnteresseerd in zowel de maatschappelijke, economische, politieke en sociaal-culturele ontwikkelingen in een stad, regio of land? Dan is de opleiding Bestuurskunde wat voor jou: je leert hier namelijk hoe je omgaat met complexe maatschappelijke vraagstukken.

Studieopbouw

De bacheloropleiding Bestuurskunde duurt vier jaar en vanaf de start gaan theorie en praktijk hand in hand. In het eerste jaar leer je de basis aan de hand van vakken zoals Bestuurskunde, Recht, Sociologie, Economie en Management. Ook leer je de vaardigheden die je tijdens je studie en je loopbaan kunt gebruiken. Denk hierbij aan presenteren, onderzoek doen, argumenteren en communiceren. Al deze aspecten komen ook de volgende jaren van je studie aan bod.

In het derde jaar loop je stage en volg je een minor om je studie te verbreden of verdiepen. Je kan de minor volgen bij de opleiding Bestuurskunde of bij een andere opleiding van de hogeschool. Het vierde jaar volg je nog enkele gespecialiseerde kennisvakken en word je wegwijs gemaakt met enkele vaardigheden. Zo word je voorbereid op het laatste deel van je studie: het afstuderen.

Tijdens het afstuderen onderzoek je zelf een maatschappelijk en/of bestuurlijk vraagstuk. Je brengt de problemen in kaart en werkt oplossingen uit. Uiteindelijk geef je een advies of ontwerp je een beleid om het probleem op te lossen. Zo laat je zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt.

Scholen & locaties

We hebben 5 HBO-scholen gevonden die de opleiding Bestuurskunde aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Hogeschool van Amsterdam Hogeschool van Amsterdam Onbekend11 locaties in AmsterdamBekijk
Avans Avans Onbekend13 locaties in Breda / Den Bosch / TilburgBekijk
De haagse hogeschool De haagse hogeschool Onbekend5 locaties in Den HaagBekijk
Saxion Hogeschool Saxion Hogeschool Onbekend3 locaties in Deventer / EnschedeBekijk
NHL Stenden NHL Stenden Onbekend9 locaties in Friesland / DrentheBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Bestuurskunde!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Wat zijn de toelatingseisen voor de hbo opleiding Bestuurskunde? Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een havo of vwo diploma op zak hebt, of een mbo-4 diploma. Heb je geen economie in je vakkenpakket gehad? Dan volgt er een deficiëntietoets die je niveau op het gebied van economische kennis en vaardigheden meet.

Zit je op dit moment op het VMBO en wil je graag deze opleiding volgen? Bekijk dan eens de volgende mbo niveau 4 opleidingen:

Deze sluiten goed aan bij de opleiding bestuurskunde.

Meer informatie

Wat is de opleiding Bestuurskunde

Hoe wordt een samenleving bestuurd? Dat is wat je leert te bestuderen tijdens de opleiding Bestuurskunde. Door problemen in kaart te brengen en veranderingen te analyseren, kan je oplossingen uitwerken en doorvoeren. Uiteindelijk word je klaargestoomd voor een beleids- of adviserende functie in de publieke sector of non-profitorganisaties.

Past de bestuurskunde opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de bachelor Bestuurskunde iets voor jou is? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande kenmerken:

  • Je bent oplossingsgericht
  • Je kan goed bemiddelen
  • Je bent goed in netwerken
  • Je bent creatief
  • Je bent sociaal en communicatief vaardig

Na je studie

Verder studeren na Bestuurskunde opleiding

Ben je nog niet uitgeleerd? Na afronding van de bacheloropleiding Bestuurskunde kan je via een schakeljaar een universitaire master volgen, zoals de master Bestuurskunde. Met behulp van bepaalde minors mag je het schakeljaar overslaan en direct aan de master beginnen.

Aan het werk als bestuurskundige

Met een diploma Bestuurskunde op zak kan je bijvoorbeeld aan de slag als procesbegeleider, manager van projecten, als beleidsmedewerker of als onderzoek. Je kan bij een overheidsinstantie gaan werken, bijvoorbeeld bij de gemeente of een ministerie. Maar er zijn ook functies binnen non-profitorganisaties of zelfs in de commerciële sector. Enkele mogelijke organisaties waar je kan gaan werken zijn de politie, onderwijsbond, belangenorganisaties of een maatschappelijke organisatie.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Bestuurskunde?

Na je opleiding start je op ongeveer 3161 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3928 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 22,71 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 790 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2749 euro en 3635 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 4067 euro tot 5857 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Bestuurskunde.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: redelijk goed

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: gemiddeld

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

HBO-opleiding Rechten

Wil je Rechten studeren, maar ben je bang dat je alleen in de schoolbanken zit? Met de hbo-opleiding Rechten word je opgeleid tot praktijkgerichte ..

Lees verder →
HBO-opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening

Je kiest voor de HBO opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening als jij niets zo belangrijk vindt dan gerechtigheid. Jij gelooft in de plichten, ..

Lees verder →
HBO-opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement

Bestuurskunde/overheidsmanagement is een geschikte richting voor iedereen die carrière wil maken in de publieke sector. Je denkt graag na over maat..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel