Onderhandelen, samenwerken en verkopen: dit zijn woorden die aan bod komen tijdens de hbo-opleiding Commerciële Economie. Wil je later aan de slag in de marketing of sales? Dan is de opleiding echt iets voor jou.

Studieopbouw

Tijdens je opleiding hbo Commerciële Economie leer je een product of dienst te onderscheiden. Marketing en sales zijn je belangrijkste vakken, maar je leert ook praktische vaardigheden en onderzoeksmethoden gedurende de opleiding.

Het eerste studiejaar staat in het teken van je propedeuse. Je zit tijdens dit jaar niet alleen in de collegebanken, maar gaat ook direct in de sales aan de slag. Zo ontdek je direct wat verkoop inhoudt. Al in het tweede jaar loop je stage.

Daarnaast maak je (online) marketingplannen, buig je je over diverse projecten en volg je een minor om je studie te verbreden of verdiepen.

Type opleiding en studieduur

De opleiding Commerciële Economie duurt 4 jaar. Na je eerste jaar (propedeuse) kan je je specialiseren, bijvoorbeeld in de vakgebieden Sales, Digital Marketing of Internationale Marketing en Sales.

Commerciële Economie is een beroepsgerichte opleiding, wat inhoudt dat de studie je gericht klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Je leert tijdens je opleiding al om te gaan met vraagstukken en problemen die zich ook in de praktijk voordoen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het vertalen van de wensen van consumenten naar marketing- of salesactiviteiten.

Past de opleiding Economie bij mij?

Weet je nog niet zeker of de opleiding wel bij je past? Kijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je bent ondenremend
  • Je bent sociaal en proactief
  • Je hebt een cijfermatig inzicht
  • Je bent klantgericht

Vooropleiding Commerciële Economie hbo

Wil je commerciële economie studeren? Om tot de bachelor Commerciële Economie te worden toegelaten, moet je één van de volgende diploma’s hebben:

  • Havo-diploma
  • Vwo-diploma
  • Mbo-diploma niveau 4

Werken als commercieel econoom

Wat kan je na je studie Commerciële Economie? De opleiding leidt je voornamelijk op voor functies in de marketing, sales, inkoop of communicatie. Met je diploma kan je doorgroeien naar een managementfunctie, zoals salesmanager, marketingmanager of exportmanager. Vaak begin je echter in de binnendienst of als (junior) marketeer. Je kan zowel in Nederland als internationaal aan de slag.

Doorstuderen na Commerciële Economie

Ben je nog niet uitgeleerd na het behalen van je diploma? Dan kan je een universitaire bachelor of master volgen die aansluit bij de bachelor Commerciële Economie. Denk hierbij aan Bedrijfscommunicatie, Bestuurskunde, Marketing Management of Business Administration.