Ben je goed met kinderen en wil je wel de hele dag met ze bezig zijn? Dan is de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang je op het lijf geschreven.

Studieopbouw

Als pedagogisch medewerker ben je in de kinderopvang verantwoordelijk voor de verzorging, begeleiding en opvoeding van kinderen. Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Je leert alles over het opvoeden en begeleiden van kinderen en ontdekt hoe je problemen het beste oplost. Ook leer je hoe een teamoverleg werkt en hoe je dagindelingen maakt en uitvoert.

Type opleiding en studieduur

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is een mbo-opleiding op niveau 3. De opleiding is beschikbaar als BBL of BOL variant en duurt 2-3 jaar. Volg je de BBL-opleiding, dan ga je 1 dag per week naar school en werk je 4 dagen. Bij de BOL-variant ga je het grootste deel van de week naar school en loop je daarnaast stage bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je praktijkervaring op.

Past de opleiding Pedagogisch Medewerker bij mij?

Weet je niet zeker of de functie als pedagogisch medewerker in de kinderopvang bij je past? Ontdek dan of de volgende punten op jou van toepassing zijn:

  • Je bent betrouwbaar
  • Je bent goed met kinderen
  • Je hebt inlevingsvermogen
  • Je bent creatief
  • Je bent sociaal vaardig

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot een niveau 3 mbo-opleiding heb je een bepaalde vooropleiding nodig:

  • Vmbo diploma (kaderberoepsgericht, theoretisch of gemengde leerweg)
  • Overgangsbewijs havo/vwo 3e naar 4e leerjaar

Werken in de kinderopvang

Na het behalen van je diploma kan je aan de slag op diverse plekken. Tijdens de beroepsgerichte opleiding ben je klaargestoomd voor het kinderdagverblijf , voor de buitenschoolse opvang (BSO) of de peuterspeelzaal.

Vervolgopleidingen

Wil je nog niet gaan werken, maar verder leren? Dan kan je een soortgelijke mbo-opleiding volgen op niveau 4, zoals Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.