MBO-opleiding Musicalperformer

In het kort

3 tot 4 jaar
Studieduur
Kunst & ontwerp
Richting
MBO, Niveau 4
Niveau

Als je graag wilt beginnen met de opleiding tot Musicalperformer, dan ben je natuurlijk creatief en bezit je een passie voor dansen, zingen en acteren. Je wilt jouw talenten op een professionele manier gaan inzetten. Deze opleiding geeft je toegang tot een leuke baan binnen de entertainmentbranche. Hierbij kun je denken aan een rol binnen een tv-serie of een grote theaterproductie, maar met deze opleiding op zak kun je ook aan de slag als voice-over voor het inspreken van bijvoorbeeld cartoons. Tijdens deze studie kun je het talent dat je al bezit nog verder uitbreiden. Je maakt kennis met alle facetten van het musical vak. Dit kan zowel dans, acteerwerk als zang zijn.

Studieopbouw

Tijdens deze studie wordt er als vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan dans, zang en acteerlessen. Daarnaast wordt je ook wegwijs gemaakt in wat er allemaal bij komt kijken om een theaterproductie te kunnen produceren. Je krijgt les op het gebied van onderwerpen zoals het schrijven een script, maar je leert ook hoe je hier passende muziek bij moet componeren. Ook de productie, het decor en het maken van een lichtplan komen tijdens deze MBO opleiding Musicalperformer aan bod. Daarnaast krijg je vakken zoals cultuur ondernemerschap, het repeteren van een voorstelling en de uitvoering daarvan. Zo wordt jij optimaal voorbereid op een baan binnen de entertainmentbranche.

Er nog niet helemaal over uit wat je wil?

Type opleiding en studieduur

De MBO studie tot Musicalperformer duurt 3 tot 4 jaar. De leerweg die je daarbij volgt is BOL. Dat betekent dat je 1 dag in de week werkt binnen een bedrijf dat zich richt op de entertainmentbranche. De rest van de week leer je jouw kennis op school. Tijdens deze opleiding loop je diverse interessante stages waardoor je de theorie die je hebt geleerd direct in de praktijk kunt brengen. Deze stages volg je binnen erkende leerbedrijven.

Doorstuderen op het HBO?

Je kan na deze studie verder met bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen

Past de MBO opleiding tot Musicalperformer bij mij?

Je weet dat deze opleiding bij jou past als je een brede interesse hebt voor alles wat met performen te maken heeft. Van zingen tot aan dansen en van acteren tot aan het opstellen van een lichtplan of het maken van een decor. Je vermaakt mensen graag, hebt een groot inlevingsvermogen en staat daarbij stevig in je schoenen. Zelfverzekerdheid is je dan ook niet vreemd. Daarnaast bezit je uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en heb je geen moeite met onregelmatige werktijden.

  • Je bezit van nature een talent voor zang, dans en acteerwerk
  • Je bent zelfverzekerd en kunt goed samenwerken
  • Je bent creatief en flexibel
  • Je vindt het leuk om mensen te entertainen

Toelatingseisen en vooropleiding

Je kunt starten met deze MBO opleiding tot Musicalperformer als je aan een aantal toelatingseisen kunt voldoen. Jouw vooropleiding bestaat uit een MBO of VMBO studie, maar ook als je in het bezit bent van een vergelijkbaar diploma of een overgangsbewijs van HAVO of VWO van 3 naar 4 voldoe je aan de eisen. Voor deze opleiding geldt meestal een auditie plicht. Tijdens deze proef wordt er beoordeeld of je goed genoeg kunt dansen, zingen en acteren om aan de opleiding te mogen beginnen.

Scholen voor Musicalperformer

OpleiderGrootteLocatie(s)
Rijn IJsselRijn IJssel Groot ArnhemMeer info
LandstedeLandstede Groot 6 locaties (in 6 steden) *Meer info
ROC van AmsterdamROC van Amsterdam Groot 23 locaties (in 7 steden) *Meer info
ROC MondriaanROC Mondriaan Groot Den HaagMeer info
Albeda CollegeAlbeda College Groot 28 locaties (in 12 steden) *Meer info
Friesland CollegeFriesland College Gemiddeld LeeuwardenMeer info
NoorderpoortNoorderpoort Groot 19 locaties (in 9 steden) *Meer info
Deltion CollegeDeltion College Groot ZwolleMeer info
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag als Musicalperformer

Met dit diploma op zak kun je aan de slag binnen de entertainment branche. Zo kun je meespelen in een televisieserie, een toneelstuk of een theaterproductie. Ook kun je als stemacteur aan de slag, kun je gaan spelen in een musical en mag je zowel voor als achter de schermen diverse werkzaamheden uitvoeren. Met dit MBO diploma op zak kun je tevens aan de slag als freelancer. Je zorgt dan zelf voor je opdrachtgevers, doet audities en speelt in diverse toneel- of theaterproducties. Maar, ook een functie als entertainer binnen een instelling, vakantiepark of ander evenement behoort tot de mogelijkheden.

Kan ik verder leren?

Als je het MBO diploma tot Musicalperformer met een goed resultaat hebt afgerond, kun je aan de slag om praktijkervaring op te gaan doen, maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Dit zou je kunnen doen aan de hand van diverse HBO opleidingen. Daarbij kun je denken aan de opleiding Hogeschool voor de Kunsten, maar ook een Docentenopleiding in Dans, Muziek of Theater behoort tot de mogelijkheden.

MBO-opleiding Musicalperformer video

Benieuwd hoe jouw werkomgeving er uit komt te zien na het volgen van de opleiding MBO-opleiding Musicalperformer? Bekijk de video en zie hoe het werk en de opleiding er uit ziet.

Praktische informatie

De opleidingscode voor MBO-opleiding Musicalperformer is (Crebo): 25496

De kans dat jouw beroep op de tocht komt te staan omdat robots het werk op den duur over zullen nemen is zeer klein.

We willen je bij de MBO-opleiding Musicalperformer er op attenderen dat het salaris, de doorgroeimogelijkheden en de werkgelegenheid zeer laag is. Neem dit mee in je studiekeuze!

De Musicalperformer barometer

Laag

Hoog


Salaris

Laag

Hoog


Werkgelegenheid

Weinig

Veel


Aantal banen

Weinig

Veel


Groeimogelijkheden

Groot

Klein


Robotisering

Anderen bekenen ook deze MBO Niveau 4 opleidingen

MBO-opleiding Muziek

Muziek

De MBO opleiding Muziek past helemaal bij je als jij je geen leven voor kunt…

Meer over deze opleiding
MBO-opleiding Danser

Danser

Zit bewegen in jouw bloed en doe je dat het liefst zo ritmisch mogelijk?

Meer over deze opleiding