MBO Musicalperformer

Over de opleiding

Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Muziek, dans & cultuur
Niveau:
MBO Niveau 4
MBO-opleiding Musicalperformer
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25653
Studieduur:
3 tot 4 jaar
Richting:
Muziek, dans & cultuur
Niveau:
MBO, Niveau 4
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Als je graag wilt beginnen met de opleiding tot Musicalperformer, dan ben je natuurlijk creatief en bezit je een passie voor dansen, zingen en acteren. Je wilt jouw talenten op een professionele manier gaan inzetten. Deze opleiding geeft je toegang tot een leuke baan binnen de entertainmentbranche. Hierbij kun je denken aan een rol binnen een tv-serie of een grote theaterproductie, maar met deze opleiding op zak kun je ook aan de slag als voice-over voor het inspreken van bijvoorbeeld cartoons. Tijdens deze studie kun je het talent dat je al bezit nog verder uitbreiden. Je maakt kennis met alle facetten van het musical vak. Dit kan zowel dans, acteerwerk als zang zijn.

Studieopbouw

Tijdens deze studie wordt er als vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan dans, zang en acteerlessen. Daarnaast wordt je ook wegwijs gemaakt in wat er allemaal bij komt kijken om een theaterproductie te kunnen produceren. Je krijgt les op het gebied van onderwerpen zoals het schrijven een script, maar je leert ook hoe je hier passende muziek bij moet componeren. Ook de productie, het decor en het maken van een lichtplan komen tijdens deze MBO opleiding Musicalperformer aan bod. Daarnaast krijg je vakken zoals cultuur ondernemerschap, het repeteren van een voorstelling en de uitvoering daarvan. Zo wordt jij optimaal voorbereid op een baan binnen de entertainmentbranche.

Scholen & locaties

We hebben 5 MBO-scholen gevonden die de opleiding Musicalperformer aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Rijn IJssel Rijn IJssel Onbekend23 locaties in Arnhem / GelderlandBekijk
Landstede MBO Landstede MBO Onbekend6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk
ROC van Amsterdam ROC van Amsterdam Onbekend18 locaties in AmsterdamBekijk
ROC Mondriaan ROC Mondriaan Onbekend21 locaties in Den HaagBekijk
Albeda College Albeda College Onbekend24 locaties in RotterdamBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Musicalperformer!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Je kunt starten met deze MBO opleiding tot Musicalperformer als je aan een aantal toelatingseisen kunt voldoen. Jouw vooropleiding bestaat uit een mbo niveau 2 of 3 diploma of vmbo kader of hoger. Maar ook als je in het bezit bent van een vergelijkbaar diploma of een overgangsbewijs van HAVO of VWO van 3 naar 4 voldoe je aan de eisen. Voor deze opleiding geldt meestal een auditie plicht. Tijdens deze proef wordt er beoordeeld of je goed genoeg kunt dansen, zingen en acteren om aan de opleiding te mogen beginnen.

Heb je vmbo bl gedaan? Dan ben je niet direct toelaatbaar. Je zult dan eerst een mbo niveau 2 opleiding moeten volgen, zoals bijvoorbeeld de opleiding Medewerker productpresentatie of Mediamaker, maar ook met een andere niveau 2 diploma is het mogelijk om te starten met deze opleiding.

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

De MBO studie tot Musicalperformer duurt 3 tot 4 jaar. De leerweg die je daarbij volgt is BOL. Dat betekent dat je 1 dag in de week werkt binnen een bedrijf dat zich richt op de entertainmentbranche. De rest van de week leer je jouw kennis op school. Tijdens deze opleiding loop je diverse interessante stages waardoor je de theorie die je hebt geleerd direct in de praktijk kunt brengen. Deze stages volg je binnen erkende leerbedrijven.

Past de MBO opleiding tot Musicalperformer bij mij?

Je weet dat deze opleiding bij jou past als je een brede interesse hebt voor alles wat met performen te maken heeft. Van zingen tot aan dansen en van acteren tot aan het opstellen van een lichtplan of het maken van een decor. Je vermaakt mensen graag, hebt een groot inlevingsvermogen en staat daarbij stevig in je schoenen. Zelfverzekerdheid is je dan ook niet vreemd. Daarnaast bezit je uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en heb je geen moeite met onregelmatige werktijden.

  • Je bezit van nature een talent voor zang, dans en acteerwerk
  • Je bent zelfverzekerd en kunt goed samenwerken
  • Je bent creatief en flexibel
  • Je vindt het leuk om mensen te entertainen

Na je studie

Kan ik verder leren?

Als je het MBO diploma tot Musicalperformer met een goed resultaat hebt afgerond, kun je aan de slag om praktijkervaring op te gaan doen, maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Dit zou je kunnen doen aan de hand van diverse HBO opleidingen. Daarbij kun je denken aan de opleiding Muziek, maar ook Theater behoort tot de mogelijkheden.

Aan de slag als Musicalperformer

Met dit diploma op zak kun je aan de slag binnen de entertainment branche. Zo kun je meespelen in een televisieserie, een toneelstuk of een theaterproductie. Ook kun je als stemacteur aan de slag, kun je gaan spelen in een musical en mag je zowel voor als achter de schermen diverse werkzaamheden uitvoeren. Met dit MBO diploma op zak kun je tevens aan de slag als freelancer. Je zorgt dan zelf voor je opdrachtgevers, doet audities en speelt in diverse toneel- of theaterproducties. Maar, ook een functie als entertainer binnen een instelling, vakantiepark of ander evenement behoort tot de mogelijkheden.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Musicalperformer?

Na je opleiding start je op ongeveer 2486 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2762 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 15,97 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 135 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 3 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2162 euro en 2859 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3123 euro tot 3683 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Musicalperformer.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is ver onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: ver onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: zeer klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Muziek

De MBO opleiding Muziek past helemaal bij je als jij je geen leven voor kunt stellen zonder zang, het schrijven van nummers of het bespelen van een..

Lees verder →
MBO-opleiding Acteur

Je bent artistiek, kruipt graag in de huid van anderen en voelt je thuis in de spotlights. In de MBO-opleiding acteur maak je kennis met de praktis..

Lees verder →
MBO-opleiding Danser

Zit bewegen in jouw bloed en doe je dat het liefst zo ritmisch mogelijk? Dan is de Mbo-opleiding danser iets voor jou. Ben je naast creatief ook ee..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel