MBO Dierverzorging

Over de opleiding

Studieduur:
2 tot 3 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO Niveau 2
MBO-opleiding Dierverzorging
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25732
Studieduur:
2 tot 3 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO, Niveau 2
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

De MBO opleiding Dierverzorging is op jouw lijf geschreven als je een grote passie hebt voor dieren. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten over de verzorging, huisvesting en voeding van zowel kleine als grote dieren. Deze veelzijdige studie is geschikt voor echte aanpakkers die het lot van dieren hoog in het vaandel hebben staan. Na het afronden van deze MBO opleiding kun je aan de slag binnen diverse bedrijven zoals melkveehouderijen, een dierentuin of dierenopvang. Je weet precies hoe je met dieren om moet gaan en welke verzorging ze nodig hebben. Ook het herkennen van een goede gezondheid en ziektebeelden komt aan bod tijdens deze studie. Met deze opleiding kun je van jouw passie voor dieren je beroep maken.

Studieopbouw

De studie bestaat uit een aantal basis en beroepsgerichte vakken. Zo leer je tijdens deze opleiding alles wat je moet weten over de voeding van bepaalde diersoorten, welke verzorging en begeleiding ze nodig hebben en hoe de voortplanting bij gezelschapsdieren werkt. Ook het verlenen van eerste hulp en het herkennen van ziektebeelden bij dieren komen aan bod tijdens deze MBO opleiding Dierverzorging. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de omgang met klanten, zodat je jouw kennis straks ook kunt delen met eigenaren en baasjes die daarom vragen. De basisvakken kunnen tijdens deze opleiding bestaan uit Engels, rekenen en studie- en loopbaanbegeleiding.

Scholen & locaties

We hebben 8 MBO-scholen gevonden die de opleiding Dierverzorging aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Lentiz Lentiz Onbekend4 locaties in RotterdamBekijk
Vonk Vonk 28-03 v.a. 16:00 5 locaties in Noord-HollandBekijk
MBO Zone MBO Zone 13-03 v.a. 18:00 5 locaties in Heel NederlandBekijk
Terra MBO Terra MBO 14-03 v.a. 16:00 4 locaties in Groningen / DrentheBekijk
Aeres MBO Aeres MBO Onbekend11 locaties in Midden NederlandBekijk
Curio Curio 21-03 v.a. 17:00 18 locaties in Breda / RoosendaalBekijk
Landstede MBO Landstede MBO Onbekend6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk
Yuverta Yuverta Onbekend20 locaties in Zuid-Holland / UtrechtBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Dierverzorging!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Starten met deze MBO opleiding Dierverzorging is gebonden aan toelatingseisen. Zo dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 1 diploma waarbij de leerrichting in de groene sector ligt, bijvoorbeeld Assistent plant of (groene) leefomgeving. Ook als je in het bezit bent van een basisdiploma VMBO of hoger mag je beginnen met deze opleiding.

Heb je niet 1 van bovenstaande diploma's behaald? Dan kan je er voor kiezen om eerst een mbo niveau 1 (entree) opleiding zoals Assistent plant of (groene) leefomgeving te volgen.

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze MBO studie Dierverzorging duurt 2 jaar en wordt aangeboden met een BOL-leerweg. Het grootste deel van deze opleiding volg je dus in de theorie. Daarnaast loop je interessante stages bij gerelateerde en erkende leerbedrijven. Wat je in de theorie hebt geleerd, kun je dus direct toepassen in de praktijk waardoor je nog sneller leert.

Past de MBO opleiding Dierverzorging bij mij?

Als jij zeer begaan bent met het lot van dieren, en geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld de huisvesting, voeding en gezondheid van verschillende diersoorten, dan past deze MBO opleiding heel goed bij jou. Daarnaast kun je goed in teamverband werken en ben je in staat om jouw kennis op een duidelijke manier over te kunnen brengen op andere mensen. Je hebt een flexibele instelling en vindt het niet erg om buiten kantooruren te moeten werken. Want, ook in het weekend of als het regent hebben dieren verzorging nodig. Als deze omschrijving je aanspreekt, dan past de studie MBO Dierverzorging precies bij je.

  • je bent flexibel inzetbaar
  • je bent niet bang voor vieze handen en kunt verantwoordelijk werken
  • je hebt een natuurlijk inzicht en kunt goed adviseren
  • je bezit goede communicatieve eigenschappen

Na je studie

Kan ik verder leren?

Ja, als je jouw diploma MBO Dierverzorging op zak hebt, kun je er voor kiezen om door te gaan leren. Je kunt bijvoorbeeld de mbo niveau 4 opleiding Vakexpert veehouderij of Bedrijfsleider dierverzorging volgen. Je verdiept en specialiseert je dan meer in gedragingen en het trainen van dieren. Ook kan je er voor kiezen eerst een mbo niveau 3 opleiding te volgen.

Aan de slag binnen Dierverzorging

Dierverzorging is een breed begrip en kan binnen verschillende bedrijven en instanties worden toegepast. Als je jouw opleiding MBO Dierverzorging succesvol hebt afgerond, kun je dan ook aan de slag binnen een breed werkveld. Dit kan bijvoorbeeld een dierenpension of asiel zijn, maar natuurlijk ook een kinderboerderij, een dierentuin of zelfs een dierenwinkel. Jij zorgt ervoor dat de verblijven van de dieren hygiënisch en op de juiste manier worden schoongemaakt. Daarnaast zorgt je voor de voeding en let je op het welzijn van het dier door een goede verzorging te verstrekken. Je kunt voorlichting geven aan eigenaren en baasjes over ziektebeelden, voortplanting of specifieke andere behoeften.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Dierverzorging?

Na je opleiding start je op ongeveer 2246 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2514 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 14,53 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 333 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 2 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 2 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 1953 euro en 2583 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3025 euro tot 3377 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Dierverzorging.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is ver onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Veehouderij

Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding MBO Veehouderij wellicht wat je zoekt. Tijden..

Lees verder →
MBO-opleiding Medewerker agrarisch loonwerk

Als je hart sneller gaat kloppen van het werken met groot materieel en je een voorliefde hebt voor lekker buiten werken ben je een ideale kandidaat..

Lees verder →
MBO-opleiding Medewerker hovenier

Een bezige bij die dol is op de natuur, dat is een hovenier! Zon of regen, je geniet van wat jij buiten kunt creëren. Je doet niets liever dan het ..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel