MBO-opleiding Dierverzorging

In het kort

2 tot 3 jaar
Studieduur
Onderzoek, natuur & scheikunde
Richting
MBO, Niveau 2
Niveau

De MBO opleiding Dierverzorging is op jouw lijf geschreven als je een grote passie hebt voor dieren. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten over de verzorging, huisvesting en voeding van zowel kleine als grote dieren. Deze veelzijdige studie is geschikt voor echte aanpakkers die het lot van dieren hoog in het vaandel hebben staan. Na het afronden van deze MBO opleiding kun je aan de slag binnen diverse bedrijven zoals melkveehouderijen, een dierentuin of dierenopvang. Je weet precies hoe je met dieren om moet gaan en welke verzorging ze nodig hebben. Ook het herkennen van een goede gezondheid en ziektebeelden komt aan bod tijdens deze studie. Met deze opleiding kun je van jouw passie voor dieren je beroep maken.

Studieopbouw

De studie bestaat uit een aantal basis en beroepsgerichte vakken. Zo leer je tijdens deze opleiding alles wat je moet weten over de voeding van bepaalde diersoorten, welke verzorging en begeleiding ze nodig hebben en hoe de voortplanting bij gezelschapsdieren werkt. Ook het verlenen van eerste hulp en het herkennen van ziektebeelden bij dieren komen aan bod tijdens deze MBO opleiding Dierverzorging. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de omgang met klanten, zodat je jouw kennis straks ook kunt delen met eigenaren en baasjes die daarom vragen. De basisvakken kunnen tijdens deze opleiding bestaan uit Engels, rekenen en studie- en loopbaanbegeleiding.

Er nog niet helemaal over uit wat je wil?

Type opleiding en studieduur

Deze MBO studie Dierverzorging duurt 2 jaar en wordt aangeboden met een BOL-leerweg. Het grootste deel van deze opleiding volg je dus in de theorie. Daarnaast loop je interessante stages bij gerelateerde en erkende leerbedrijven. Wat je in de theorie hebt geleerd, kun je dus direct toepassen in de praktijk waardoor je nog sneller leert.

Doorleren op Niveau 2?

Na de MBO-opleiding Dierverzorging Niveau 2, kan je bijvoorbeeld verder leren voor:

MBO-opleiding Veehouderij

opleiding Veehouderij

Werkgelegenheid
Salaris

Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding…

Meer over deze opleiding

Past de MBO opleiding Dierverzorging bij mij?

Als jij zeer begaan bent met het lot van dieren, en geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld de huisvesting, voeding en gezondheid van verschillende diersoorten, dan past deze MBO opleiding heel goed bij jou. Daarnaast kun je goed in teamverband werken en ben je in staat om jouw kennis op een duidelijke manier over te kunnen brengen op andere mensen. Je hebt een flexibele instelling en vindt het niet erg om buiten kantooruren te moeten werken. Want, ook in het weekend of als het regent hebben dieren verzorging nodig. Als deze omschrijving je aanspreekt, dan past de studie MBO Dierverzorging precies bij je.

  • je bent flexibel inzetbaar
  • je bent niet bang voor vieze handen en kunt verantwoordelijk werken
  • je hebt een natuurlijk inzicht en kunt goed adviseren
  • je bezit goede communicatieve eigenschappen

Toelatingseisen en vooropleiding

Starten met deze MBO opleiding Dierverzorging is gebonden aan toelatingseisen. Zo dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 1 diploma waarbij de leerrichting in de groene sector ligt. Ook als je in het bezit bent van een basisdiploma VMBO mag je beginnen met deze opleiding. Een specifieke vakkenpakket is hierbij niet nodig.

Opleiding dierverzorging locaties

We hebben 13 scholen gevonden die de MBO-opleiding Dierverzorging op MBO Niveau 2 aanbieden.

OpleiderGrootteLocatie(s)
WellantcollegeWellantcollege Gemiddeld 3 locaties (in 3 steden) *Meer info
Clusius CollegeClusius College Klein 3 locaties (in 3 steden) *Meer info
AOC TerraAOC Terra Klein 6 locaties (in 6 steden) *Meer info
Helicon opleidingenHelicon opleidingen Gemiddeld 8 locaties (in 8 steden) *Meer info
Nordwin CollegeNordwin College Klein 5 locaties (in 4 steden) *Meer info
LOILOI Klein ThuisstudieMeer info
CITAVERDE CollegeCITAVERDE College Klein 5 locaties (in 5 steden) *Meer info
MBO ZoneMBO Zone Gemiddeld 8 locaties (in 8 steden) *Meer info
Aeres MBOAeres MBO Gemiddeld 7 locaties (in 7 steden) *Meer info
LentizLentiz Klein 4 locaties (in 4 steden) *Meer info
CurioCurio Klein 18 locaties (in 8 steden) *Meer info
LandstedeLandstede Groot 6 locaties (in 6 steden) *Meer info
MBO RijnlandMBO Rijnland Groot 12 locaties (in 6 steden) *Meer info
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag binnen Dierverzorging

Dierverzorging is een breed begrip en kan binnen verschillende bedrijven en instanties worden toegepast. Als je jouw opleiding MBO Dierverzorging succesvol hebt afgerond, kun je dan ook aan de slag binnen een breed werkveld. Dit kan bijvoorbeeld een dierenpension of asiel zijn, maar natuurlijk ook een kinderboerderij, een dierentuin of zelfs een dierenwinkel. Jij zorgt ervoor dat de verblijven van de dieren hygiënisch en op de juiste manier worden schoongemaakt. Daarnaast zorgt je voor de voeding en let je op het welzijn van het dier door een goede verzorging te verstrekken. Je kunt voorlichting geven aan eigenaren en baasjes over ziektebeelden, voortplanting of specifieke andere behoeften.

Kan ik verder leren?

Ja, als je jouw diploma MBO Dierverzorging op zak hebt, kun je er voor kiezen om door te gaan leren. Dit zou je kunnen doen door de MBO niveau 3 opleiding Dier en Gedrag te gaan volgen. Je verdiept en specialiseert je dan meer in gedragingen en het trainen van dieren. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar de MBO studie Dierverzorging niveau 3.

MBO-opleiding Dierverzorging video

Benieuwd hoe jouw werkomgeving er uit komt te zien na het volgen van de opleiding MBO-opleiding Dierverzorging? Bekijk de video en zie hoe het werk en de opleiding er uit ziet.

Praktische informatie

De opleidingscode voor MBO-opleiding Dierverzorging is (Crebo): 25580

De kans dat jouw beroep op de tocht komt te staan omdat robots het werk op den duur over zullen nemen is klein.

Na je opleiding is de kans op een baan en het salaris zeer slecht. Er zijn echter wel prima doorgroeimogelijkheden waardoor je toch wat verder omhoog kan klimmen.

De Dierverzorging barometer

Laag Hoog


Salaris

Laag Hoog


Werkgelegenheid

Weinig Veel


Aantal banen

Weinig Veel


Groeimogelijkheden

Groot Klein


Robotisering

Anderen bekenen ook deze MBO Niveau 2 opleidingen

MBO-opleiding Veehouderij

opleiding Veehouderij

Werkgelegenheid
Salaris

Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding…

Meer over deze opleiding