Ben je een creatieveling en visueel ingesteld? Heb je veel ideeën en kan je deze ook goed in de praktijk brengen? De opleiding Grafische Vormgeving bereidt je voor op de functie als grafische vormgever, waarbij je je bezighoudt met drukwerk en (digitale) reclame.

Studieopbouw Grafische Vormgeving

Tijdens de opleiding Grafische Vormgeving leer je alle facetten die nodig zijn voor de functie van grafisch vormgever. Je leert het vormgeven van media met stilstaand beeld en tekst, zoals tijdschriften, logo’s en posters. Je leert hoe je omgaat met een opdrachtgever en ontdekt welke stappen je doorloopt bij een nieuwe opdracht.

Je krijgt daarna les over grafische software en grafische technieken en leert hoe je deze software en technieken toepast. Aan het eind van je opleiding weet je hoe je nieuwe media moet gebruiken en kan je opdrachten voor een opdrachtgever uitvoeren.

Type opleiding en studieduur

De opleiding tot grafische vormgever duurt 3-4 jaar en is een mbo niveau 4-opleiding. Je kan de opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Wil je al werkende leren? Dan is de BBL-variant een goede keuze. Bij de BOL-opleiding ga je naar school en loop je daarnaast stage bij een erkend leerbedrijf.

Past de opleiding Grafische Vormgeving bij mij?

De opleiding tot grafische vormgever past goed bij jou als:

  • Je creatief bent
  • Je visueel bent ingesteld
  • Je ideeën kan vertalen naar beeld

Toelatingseisen

De niveau 4-opleiding tot grafische vormgever heeft enkele toelatingseisen. Beschik je over een middelbare school diploma (kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg)? Dan kan je met de opleiding beginnen. Een overgangsbewijs naar havo of vwo 4 is ook voldoende.

Werken als grafische vormgever

Waar kan je na het behalen van je diploma aan de slag? Als grafische vormgever kan je aan de slag bij bedrijven in verschillende sectoren. Je kan gaan voor een carrière in de reclame of bij een uitgeverij. Na je opleiding kan je ook gaan werken bij een bedrijf dat zich richt op webdesign, ontwerp en vormgeving of communicatie. Heb je altijd al gedroomd van een eigen zaak? Je kan ook een eigen onderneming starten als grafische vormgever.

Doorstromen naar hbo

Met een diploma als grafische vormgever kan je er ook voor kiezen om verder te leren aan het hbo. Communication en Media Design is een populaire vervolgopleiding, net als de hbo-opleiding Grafische Vormgeving.