Ben je goed met taal en met mensen? Heb je een brede interesse in het contact tussen mensen en wil je graag weten hoe de communicatie binnen een bedrijf werkt? Dan is de hbo opleiding Communicatie iets voor jou.

Wat is de opleiding Communicatie?

Tijdens de opleiding Communicatie leer je alles over de interne en externe communicatie van een bedrijf of organisatie. Je wordt opgeleid tot veelzijdige communicatieprofessional die weet hoe hij of zij een boodschap moet overbrengen. Je kan communicatieplannen opstellen, campagnes uitvoeren en adviseren over communicatievraagstukken die binnen een bedrijf spelen.

Studieopbouw

De bachelor Communicatie is een 4-jarige opleiding, die zowel voltijd, deeltijd als duaal te volgen is. In het eerste (propedeuse) jaar maak je kennis met marketingcommunicatie en communicatie. Je doet de basiskennis op en er is veel aandacht voor de ontwikkeling van je vaardigheden. Enkele vakken die je volgt zijn organisatiekunde, psychologie, online communicatie, creatief denken.

Na het behalen van je propedeuse start de hoofdfase van de opleiding. De praktische zijde van communicatie komt nu nog meer aan bod. Aan de hand van projecten en cases kan je jouw kennis en vaardigheden toepassen. Je leert hoe je een communicatieplan schrijft, reclamecampagnes opzet en hoe je interne communicatie van een bedrijf kan verbeteren.

Het derde en vierde jaar staan in het teken van specialiseren en verdiepen. Er is ruimte voor keuzevakken, bijvoorbeeld journalistiek, marketingcommunicatie of consumentengedrag. Daarnaast voer je een afstudeeropdracht uit in je vierde jaar voor een externe opdrachtgever. Zo laat je zien wat je hebt geleerd.

Past de opleiding bij mij?

Ben je benieuwd of de opleiding wel echt bij je past? Kijk dan of je jezelf kan vinden in de onderstaande kenmerken:

  • Je bent nieuwsgierig
  • Je bent flexibel
  • Je werkt gestructureerd
  • Je kan goed samenwerken
  • Je kan goed luisteren

Vooropleiding

Om te mogen starten met de opleiding Communicatie is een bepaalde vooropleiding vereist. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je een havo- of vwo diploma hebt of een mbo 4-diploma.

Aan het werk

Na het behalen van je hbo-diploma Communicatie mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Je kunt aan de slag als communicatiemedewerker, social media manager, voorlichter of medewerker public relations. Deze functies kan je uitvoeren op de communicatieafdeling van een organisatie of bij een reclame- of marketingbureau.

Verder leren na je studie Communicatie

Ben je nog niet uitgeleerd na het behalen van je hbo-diploma? Het Communicatie diploma geeft toegang tot universitaire vervolgopleidingen. Je kan verschillende masters volgen, zoals algemene cultuurwetenschappen, bedrijfscommunicatie, communicatiestudies of media en journalistiek.