HBO Sportkunde

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Voeding, sport & beauty
Niveau:
HBO
HBO-opleiding Sportkunde
Opleiding is met:
Opleidingscode (Isat):
34040
Andere namen:
Calo.
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Voeding, sport & beauty
Niveau:
HBO
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Als je de opleiding HBO Sportkunde wilt gaan volgen, dan heb je natuurlijk een passie voor sport en alles wat daarmee te maken heeft. Je bent graag in beweging en vindt het leuk om mensen daarin te adviseren en begeleiden. Managen en sporten is dus iets wat op jouw lijf geschreven is. Met deze opleiding kun je straks zelfstandig aan het werk, maar je kunt ook kiezen voor een functie binnen sportmanagement. Ook coach, sport adviseur of manager van een sportinstelling behoren tot de mogelijkheden. De HBO opleiding Sportkunde geeft je toegang tot een breed werkveld waarin management en bewegen centraal staan. Maar, jouw interesses liggen ook bij het hanteren van een gezonde levensstijl en het menselijk welzijn. Als deze omschrijving je aanspreekt, dan is de opleiding HBO Sportkunde precies waar je naar op zoek bent.

Studieopbouw

De HBO Sportkunde studie kan op diverse manieren worden ingericht. Dit is afhankelijk van de school die je kiest voor deze opleiding. De studieopbouw kan dus in het teken staan van management, maar ook in het naleven van een verantwoorde levensstijl. Tijdens de studie leer je hoe bewegen een grote rol inneemt in de samenleving. Je leert hoe je sportevenementen op de juiste manier moet begeleiden, en hoe je lichaamsgerichte methode toe kunt passen. Ook wordt er tijdens deze HBO studie Sportkunde aandacht besteed aan sportpsychologie en management.

Scholen & locaties

We hebben 7 HBO-scholen gevonden die de opleiding Sportkunde aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
De haagse hogeschool De haagse hogeschool Onbekend5 locaties in Den HaagBekijk
Hogeschool Inholland Hogeschool Inholland Onbekend10 locaties in Amsterdam / ZHBekijk
Fontys Fontys Onbekend25 locaties in Eindhoven / TilburgBekijk
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Onbekend2 locaties in Arnhem / NijmegenBekijk
Windesheim Windesheim Onbekend5 locaties in ZwolleBekijk
Hanzehogeschool Groningen Hanzehogeschool Groningen Onbekend21 locaties in GroningenBekijk
HZ University of Applied Sciences HZ University of Applied Sciences Onbekend4 locaties in ZeelandBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Sportkunde!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Als je wilt beginnen met deze hbo opleiding, dan moet je in het bezit zijn van een havo of vwo diploma. De richting die je daarbij gekozen hebt is niet van belang. De toelatingseisen voor de opleiding hbo Sportkunde bestaat tevens uit een fysieke sporttest en een medische keuring. Als je niet aan de theoretische toelatingseisen voldoet, dan kun je eventueel ook nog een toelatingstest doen als je ouder bent dan 21 jaar.

Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Sportkunde volgen? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan ter voorbereiding op deze hbo opleiding:

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze HBO opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening duur 4 jaar. Je volgt de studie voltijd. Dat betekent dat je dagelijks op school te vinden bent. Wel heb je de mogelijkheid om het geleerde toe te kunnen passen in de praktijk. Naarmate de studie vordert, ga je stage lopen bij een erkend leerbedrijf dat aansluit bij de richting die je kiest.

Past de opleiding HBO Sportkunde bij mij?

De opleiding HBO Sportkunde is op jouw lijf geschreven als je niets liever doet dan in beweging zijn. Natuurlijk wil je andere mensen hier ook enthousiast voor maken. Je vindt het leuk om adviezen te geven, maar haalt ook voldoening uit het opstellen van een maatwerk trainingsprogramma om het welzijn van de mens te zien verbeteren. Daarnaast beschik je van nature over goede managementcapaciteiten, heb je een proactieve instelling en weet je hoe je mensen moet motiveren en activeren.

  • je hebt een passie voor sport, beweging en welzijn
  • je hebt een proactieve houding en weet mensen te motiveren
  • je kunt goed met mensen omgaan en beschikt over leidinggevende eigenschappen
  • je hebt een commerciële instelling

Na je studie

Kan ik verder leren?

Met de opleiding HBO Sportkunde op zak, kun je natuurlijk direct ervaring op gaan doen in de praktijk. Je kunt jouw kennis op deze manier nog verder specificeren en uitbreiden. Ook doorleren behoort tot de mogelijkheden. Je zou dan kunnen kiezen voor een masteropleiding. Een voorbeeld daarvan is de master HBO Sport & Bewegen.

Aan de slag binnen HBO Sportkunde

Na jouw HBO opleiding Sportkunde kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer. Bijvoorbeeld door het openen van je eigen sportschool of door je te richten op sportmanagement. Ook kun je een functie vervullen binnen een sportbond, of aan de slag gaan als projectleider binnen het organiseren van sportevenementen. Ook personal coach of een baan binnen de sport en recreatie behoren tot de mogelijkheden. Je houdt je dan bezig met het management en beleid in de wereld van sport. Ook adviseer je mensen in het naleven van een gezonde levensstijl.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Sportkunde?

Na je opleiding start je op ongeveer 3091 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3750 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 21,68 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 612 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2688 euro en 3555 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3791 euro tot 5459 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Sportkunde.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: zeer klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

HBO-opleiding ALO (Sportdocent)

Ben je graag actief bezig en wil je jouw enthousiasme over bewegen overbrengen op anderen? Als Leraar Lichamelijke Opvoeding begeleid je (jonge) me..

Lees verder →
HBO-opleiding Optometrie

Een grote mate van belangstelling voor het oog. Dat hebben studenten van de HBO-opleiding Optometrie gemeen. Herken jij jezelf in deze omschrijving..

Lees verder →
HBO-opleiding PABO

Wil je de Pabo opleiding volgen en aan het werk als leraar basisonderwijs om zo kinderen allerlei basisvaardigheden te leren? De opleiding Pabo is ..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel