Heb je een brede interesse in cijfers en houd je van het verzamelen van informatie? Ben je overtuigend en werk je nauwkeurig? Dan is de opleiding Bedrijfseconomie iets voor jou.

Wat is de opleiding Bedrijfseconomie

De hbo opleiding Bedrijfseconomie wordt op sommige hogescholen de opleiding Finance & Control genoemd. Bij beide studies leer je over de financiële situatie van een organisatie. Wat is een financieel gezonde organisatie en hoe krijg of houd je een organisatie financieel gezond? Je leert alle aspecten van de bedrijfsvoering en wordt opgeleid om te onderzoeken en adviseren wat beter kan.

Studieopbouw

De Bedrijfseconomie opleiding duurt 4 jaar en bestaat uit een propedeusejaar en hoofdfase van drie jaar. Tijdens de propedeuse leg je de basis voor de rest van je opleiding. Je krijgt een goed beeld van hbo Bedrijfseconomie en de andere financiële opleidingen die worden aangeboden op een hogeschool.

Na je propedeuse volgt de verdieping. Je doet kennis en vaardigheden op met behulp van praktijkvoorbeelden. Je volgt vakken over bedrijfsadministratie, financieel management en bedrijfsprocessen. Zo leer je wat een financieel gezonde organisatie inhoudt en hoe je deze kan creëren. Tijdens de verdiepingsfase loop je stage en volg je een minor, zo kom je erachter welke richting van bedrijfseconomie je het beste ligt.

Aan het einde van het vierde jaar sluit je af met een afstudeeropdracht waarbij je een opdrachtgever helpt met een vraagstuk. Kom je met goede conclusies en aanbevelingen, dan studeer je af.

Past de Bedrijfseconomie opleiding bij mij?

Wanneer is de opleiding Bedrijfseconomie geschikt voor jou? Bekijk of de onderstaande punten bij je passen:

  • Je bent ondernemend ingesteld
  • Je bent mensgericht
  • Je kan goed doorvragen
  • Je werkt nauwkeurig
  • Je werkt graag met cijfers

Vooropleiding

Heb je een havo of vwo diploma op zak of heb je mbo niveau 4 opleiding afgerond? Dan kan je je inschrijven voor de bachelor Bedrijfseconomie. Het is wel belangrijk dat je economie als vak hebt gevolgd op de middelbare school.

Aan het werk als bedrijfseconoom

Je hebt je Finance & Control opleiding of de studie Bedrijfseconomie afgerond, gefeliciteerd! Je kan nu aan de slag bij diverse organisaties. Je kan bijvoorbeeld gaan werken als financieel manager, risicomanager of controller. Jij zorgt ervoor dat de financiele processen in een organisatie zo efficiënt mogelijk verlopen.

Verder studeren na Bedrijfseconomie

Wil je na de opleiding Bedrijfseconomie of Finance & Control nog doorstuderen? Je kan een post-hbo opleiding volgen, zoals Controlling. Ook is het mogelijk om via een premaster door te stromen naar een universitaire master.