MBO Veehouderij

Over de opleiding

Studieduur:
2 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO Niveau 2
MBO-opleiding Veehouderij
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25432
Officiële naam:
Medewerker veehouderij
Andere namen:
Opleiding Veehouderij niveau 2.
Studieduur:
2 jaar
Richting:
Dier & natuur
Niveau:
MBO, Niveau 2
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding MBO Veehouderij wellicht wat je zoekt. Tijdens deze studie leer je op de juiste manier voor dieren te zorgen, omgaan met landbouwmachines en het zaaien en oogsten van diverse gewassen. Natuurlijk ben je niet bang om vies te worden en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Nadat je jouw diploma op zak hebt, kun je aan de slag als medewerker binnen een landbouw- of melkveebedrijf. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een niveau 3 of 4. Je kunt je dan nog meer specificeren binnen deze sector. De MBO opleiding Veehouderij biedt veel baangarantie en vooral leuk en afwisselend werk waarbij geen dag hetzelfde is.

Studieopbouw

De MBO studie Veehouderij bevat naast de reguliere basisvakken ook veel vakken die je specifieke kennis verschaffen. Zo wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan de voeding en huisvesting van boerderijdieren zoals varkens, koeien, schapen en geiten. Ook de gezondheid van de dieren wordt behandeld. Je leert hoe je ziektebeelden kunt herkennen en wat je eraan kunt doen. Ook melken, het verzorgen en oogsten van de voedergewassen en het melken maken onderdeel uit van de studie. Je leert deze kennis zowel in de theorie als de praktijk aan de hand van excursies, trainingen en natuurlijk stages bij erkende leerbedrijven.

Scholen & locaties

We hebben 7 MBO-scholen gevonden die de opleiding Veehouderij aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Vonk Vonk 28-03 v.a. 16:00 5 locaties in Noord-HollandBekijk
Terra MBO Terra MBO 14-03 v.a. 16:00 4 locaties in Groningen / DrentheBekijk
MBO Zone MBO Zone 13-03 v.a. 18:00 5 locaties in Heel NederlandBekijk
Aeres MBO Aeres MBO Onbekend11 locaties in Midden NederlandBekijk
Curio Curio 21-03 v.a. 17:00 18 locaties in Breda / RoosendaalBekijk
Yuverta Yuverta Onbekend20 locaties in Zuid-Holland / UtrechtBekijk
Landstede MBO Landstede MBO Onbekend6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Veehouderij!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Aan de MBO opleiding Veehouderij zijn een aantal toelatingseisen verbonden. Zo moet je in het bezit zijn van een vmbo opleiding met een basisberoepsgerichte leerweg of hoger. Voldoe je niet aan de eisen en ben je wel 16 jaar of ouder? Dan kan je eerst een entree opleiding volgen zoals Assistent plant of (groene) leefomgeving of Assistent logistiek.

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding Veehouderij kun je zowel als een BBL als BOL-leerweg volgen. Je kunt er dus voor kiezen om meer praktijkgericht te leren met een BBL-leerweg, of meerdere dagen per week op school door te brengen als je kiest voor BOL. Je werkt dan minstens 1 dag in de week bij een erkend bedrijf. De opleiding MBO Veehouderij duurt 2 jaar. In deze tijd leer je alles wat je moet weten om deze studie met goed gevolg af te kunnen ronden en aan de slag te gaan als medewerker binnen de veehouderij.

Past de MBO opleiding Veehouderij bij mij?

Als je wilt beginnen met de MBO opleiding Veehouderij, dan heb je natuurlijk in de eerste plaats veel affiniteit met dieren, hun welzijn en de verzorging. Daarnaast ben je ook geïnteresseerd in diverse bijkomende werkzaamheden zoals het binnenhalen van voedergewassen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kunt volgens richtlijnen werken en stelt de belangen van het dier altijd voorop. Daarnaast beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en kun je hygiënisch werken.

  • je hebt voldoende inzicht en kunt zelfstandig werken
  • je kunt hygiënisch volgens een opgesteld plan of richtlijn
  • je bent flexibel, stressbestendig en niet bang voor vieze handen
  • je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit

Na je studie

Kan ik verder leren?

Als je het diploma voor deze MBO studie Veehouderij op zak hebt, kun je natuurlijk aan de slag binnen de veehouderij. Maar, je kunt ook doorleren zodat jij nog meer kennis op kunt doen in deze branche. Zo zou je er voor kunnen kiezen om een MBO niveau 3 of 4 opleiding te gaan volgen waarbij jij je kunt gaan specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

Daarna kun je aan de slag als manager binnen een melkveehouderij, een KI-medewerker, inseminator of voedingsdeskundige binnen de veehouderij.

Aan de slag binnen de Veehouderij

Als je deze 2 jarige MBO studie Veehouderij met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag als medewerker binnen de Veehouderij. Je zorgt ervoor dat de stallen en accommodaties van de dieren schoon en hygiënisch zijn. Je let erop dat de dieren op tijd worden gevoerd of gemolken. Ook hou je melkapparatuur en landbouwmachines schoon en weet je hoe je dat op een veilige en steriele manier moet doen. Daarnaast hou je de conditie van de dieren in de gaten en ondersteun je de dierenarts als dat nodig is. Verder zorg je ervoor dat de voorraden op peil blijven en dat eventuele bijzonderheden op de juiste manier worden gerapporteerd en gemeld.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Veehouderij?

Na je opleiding start je op ongeveer 2054 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2268 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 13,11 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 87 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 2 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 2 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 1786 euro en 2362 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3025 euro tot 3005 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Veehouderij.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: ver onder gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: groot

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Dierverzorging

De MBO opleiding Dierverzorging is op jouw lijf geschreven als je een grote passie hebt voor dieren. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je mo..

Lees verder →
MBO-opleiding Medewerker agrarisch loonwerk

Als je hart sneller gaat kloppen van het werken met groot materieel en je een voorliefde hebt voor lekker buiten werken ben je een ideale kandidaat..

Lees verder →
MBO-opleiding Medewerker teelt

Als je de MBO-opleiding Medewerker teelt wil gaan volgen heb je waarschijnlijk groene vingers en werk je graag buiten. Je krijg les over alles wat ..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel