MBO Veehouderij

In het kort

2 jaar
Studieduur
Dier & natuur
Richting
MBO, Niveau 2
Niveau
MBO-opleiding Veehouderij
Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding MBO Veehouderij wellicht wat je zoekt. Tijdens deze studie leer je op de juiste manier voor dieren te zorgen, omgaan met landbouwmachines en het zaaien en oogsten van diverse gewassen. Natuurlijk ben je niet bang om vies te worden en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Nadat je jouw diploma op zak hebt, kun je aan de slag als medewerker binnen een landbouw- of melkveebedrijf. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een niveau 3 of 4. Je kunt je dan nog meer specificeren binnen deze sector. De MBO opleiding Veehouderij biedt veel baangarantie en vooral leuk en afwisselend werk waarbij geen dag hetzelfde is.

De opleidingscode voor MBO-opleiding Veehouderij is (Crebo): 25432

Ondanks dat de opleidingsnaam ' Veehouderij' vaak wordt gebruikt, is de officiele naam van deze opleiding: Medewerker veehouderij. Onder deze naam is de opleiding terug te vinden in het Crebo register.

Deze opleiding wordt ook vaak aangeduid met: Opleiding Veehouderij niveau 2.

Deze opleiding is iets met:

Studieopbouw

De MBO studie Veehouderij bevat naast de reguliere basisvakken ook veel vakken die je specifieke kennis verschaffen. Zo wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan de voeding en huisvesting van boerderijdieren zoals varkens, koeien, schapen en geiten. Ook de gezondheid van de dieren wordt behandeld. Je leert hoe je ziektebeelden kunt herkennen en wat je eraan kunt doen. Ook melken, het verzorgen en oogsten van de voedergewassen en het melken maken onderdeel uit van de studie. Je leert deze kennis zowel in de theorie als de praktijk aan de hand van excursies, trainingen en natuurlijk stages bij erkende leerbedrijven.

Opleiding veehouderij scholen & locaties

We hebben 7 opleiders gevonden die de opleiding Veehouderij aanbieden.

Opleider Grootte Locatie(s)
Yuverta Yuverta Gemiddeld 20 locaties (in 19 steden) * Bekijk
Nordwin College Nordwin College Klein 5 locaties (in 4 steden) * Bekijk
Clusius College Clusius College Klein 3 locaties (in 3 steden) * Bekijk
AOC Terra AOC Terra Klein 6 locaties (in 6 steden) * Bekijk
MBO Zone MBO Zone Gemiddeld 8 locaties (in 8 steden) * Bekijk
Aeres MBO Aeres MBO Gemiddeld 7 locaties (in 7 steden) * Bekijk
Curio Curio Klein 18 locaties (in 8 steden) * Bekijk
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Kennismakings video's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Veehouderij!

Play
Play
Play

Toelatingseisen en vooropleiding

Aan de MBO opleiding Veehouderij zijn een aantal toelatingseisen verbonden. Zo moet je in het bezit zijn van een VMBO niveau 2 opleiding met een basisberoepsgerichte leerweg. Ook als je in het bezit bent van andere evenredige diploma’s word je toegelaten tot deze studie en voldoe je aan de eisen die aan de vooropleiding voor MBO Veehouderij worden gesteld.

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding Veehouderij kun je zowel als een BBL als BOL-leerweg volgen. Je kunt er dus voor kiezen om meer praktijkgericht te leren met een BBL-leerweg, of meerdere dagen per week op school door te brengen als je kiest voor BOL. Je werkt dan minstens 1 dag in de week bij een erkend bedrijf. De opleiding MBO Veehouderij duurt 2 jaar. In deze tijd leer je alles wat je moet weten om deze studie met goed gevolg af te kunnen ronden en aan de slag te gaan als medewerker binnen de veehouderij.

Past de MBO opleiding Veehouderij bij mij?

Als je wilt beginnen met de MBO opleiding Veehouderij, dan heb je natuurlijk in de eerste plaats veel affiniteit met dieren, hun welzijn en de verzorging. Daarnaast ben je ook geïnteresseerd in diverse bijkomende werkzaamheden zoals het binnenhalen van voedergewassen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kunt volgens richtlijnen werken en stelt de belangen van het dier altijd voorop. Daarnaast beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en kun je hygiënisch werken.
  • je hebt voldoende inzicht en kunt zelfstandig werken
  • je kunt hygiënisch volgens een opgesteld plan of richtlijn
  • je bent flexibel, stressbestendig en niet bang voor vieze handen
  • je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit

Aan de slag binnen de Veehouderij

Als je deze 2 jarige MBO studie Veehouderij met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag als medewerker binnen de Veehouderij. Je zorgt ervoor dat de stallen en accommodaties van de dieren schoon en hygiënisch zijn. Je let erop dat de dieren op tijd worden gevoerd of gemolken. Ook hou je melkapparatuur en landbouwmachines schoon en weet je hoe je dat op een veilige en steriele manier moet doen. Daarnaast hou je de conditie van de dieren in de gaten en ondersteun je de dierenarts als dat nodig is. Verder zorg je ervoor dat de voorraden op peil blijven en dat eventuele bijzonderheden op de juiste manier worden gerapporteerd en gemeld.

Kan ik verder leren?

Als je het diploma voor deze MBO studie Veehouderij op zak hebt, kun je natuurlijk aan de slag binnen de veehouderij. Maar, je kunt ook doorleren zodat jij nog meer kennis op kunt doen in deze branche. Zo zou je er voor kunnen kiezen om een MBO niveau 3 of 4 opleiding te gaan volgen waarbij jij je kunt gaan specialiseren. Daarna kun je aan de slag als manager binnen een melkveehouderij, een KI-medewerker, inseminator of voedingsdeskundige binnen de veehouderij. Ook aansluitende HBO opleidingen behoren tot de mogelijkheid.

Wat verdien ik na de opleiding Veehouderij?

Na je opleiding start je op ongeveer 1746 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 2019 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houdt je over)
  • Per uur is dat omgerekend 11.67 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 21 euro minder t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 2 opleidingen.

We gaan er vanuit dat je over 2 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 1519 euro en 2008 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2185 euro tot 2800 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Veehouderij.

Toon netto bedragen

Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen. We gaan daarnaast uit van een inflatie van 2% per jaar en tellen dit bij het salaris op.

Wat zijn de baan- & groeikansen na de opleiding Veehouderij?

Hoe scoort de opleiding Veehouderij als het gaat om werkgelegenheid en groeimogelijkheden?

  • We willen je bij de MBO-opleiding Veehouderij er op attenderen dat het salaris, de werkgelegenheid en de doorgroeimogelijkheden zeer laag zijn. Neem dit mee in je studiekeuze!
  • De kans is redelijk groot dat jouw werk op den duur op de tocht komt te staan door automatisering.
Laag Hoog


Salaris

Laag Hoog


Werkgelegenheid

Weinig Veel


Groeikansen

Groot Klein


Robotisering

Weten welke MBO opleiding bij jou past?
Maak gratis studiekeuzetest

Gerelateerde MBO Niveau 2 opleidingen

MBO-opleiding Dierverzorging

De MBO opleiding Dierverzorging is op jouw lijf geschreven als je een grote passie hebt voor dier..

Werkgelegenheid
Salaris
Bekijk opleiding
MBO-opleiding Medewerker teelt

Als je de MBO-opleiding Medewerker teelt wil gaan volgen heb je waarschijnlijk groene vingers en wer..

Werkgelegenheid
Salaris
Bekijk opleiding
MBO-opleiding Medewerker groen en cultuurtechniek

Lekker buiten bezig en dan het liefst met techniek? Als medewerker groen en cultuurtechniek help ..

Werkgelegenheid
Salaris
Bekijk opleiding
Scroll & bekijk!
Mail
Share
Like
Bewaar
Favo!
Favorieten bekijken Favoriet toegevoegd Verwijder favoriet