MBO-opleiding Veehouderij

In het kort

2 jaar
Studieduur
Onderzoek, natuur & scheikunde
Richting
MBO, Niveau 2
Niveau

Als je een passie hebt voor het buitenleven, landbouwgewassen én boerderijdieren, dan is de opleiding MBO Veehouderij wellicht wat je zoekt. Tijdens deze studie leer je op de juiste manier voor dieren te zorgen, omgaan met landbouwmachines en het zaaien en oogsten van diverse gewassen. Natuurlijk ben je niet bang om vies te worden en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Nadat je jouw diploma op zak hebt, kun je aan de slag als medewerker binnen een landbouw- of melkveebedrijf. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een niveau 3 of 4. Je kunt je dan nog meer specificeren binnen deze sector. De MBO opleiding Veehouderij biedt veel baangarantie en vooral leuk en afwisselend werk waarbij geen dag hetzelfde is.

Studieopbouw

De MBO studie Veehouderij bevat naast de reguliere basisvakken ook veel vakken die je specifieke kennis verschaffen. Zo wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan de voeding en huisvesting van boerderijdieren zoals varkens, koeien, schapen en geiten. Ook de gezondheid van de dieren wordt behandeld. Je leert hoe je ziektebeelden kunt herkennen en wat je eraan kunt doen. Ook melken, het verzorgen en oogsten van de voedergewassen en het melken maken onderdeel uit van de studie. Je leert deze kennis zowel in de theorie als de praktijk aan de hand van excursies, trainingen en natuurlijk stages bij erkende leerbedrijven.

Er nog niet helemaal over uit wat je wil?

Type opleiding en studieduur

Deze MBO opleiding Veehouderij kun je zowel als een BBL als BOL-leerweg volgen. Je kunt er dus voor kiezen om meer praktijkgericht te leren met een BBL-leerweg, of meerdere dagen per week op school door te brengen als je kiest voor BOL. Je werkt dan minstens 1 dag in de week bij een erkend bedrijf. De opleiding MBO Veehouderij duurt 2 jaar. In deze tijd leer je alles wat je moet weten om deze studie met goed gevolg af te kunnen ronden en aan de slag te gaan als medewerker binnen de veehouderij.

Doorstuderen op het HBO? Je kan bijvoorbeeld verder met...

HBO-opleiding Farmakunde

Farmakunde

Wil jij graag in de zorg werken als schakel tussen diverse partijen?

Meer over deze opleiding

Past de MBO opleiding Veehouderij bij mij?

Als je wilt beginnen met de MBO opleiding Veehouderij, dan heb je natuurlijk in de eerste plaats veel affiniteit met dieren, hun welzijn en de verzorging. Daarnaast ben je ook geïnteresseerd in diverse bijkomende werkzaamheden zoals het binnenhalen van voedergewassen. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kunt volgens richtlijnen werken en stelt de belangen van het dier altijd voorop. Daarnaast beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en kun je hygiënisch werken.

  • je hebt voldoende inzicht en kunt zelfstandig werken
  • je kunt hygiënisch volgens een opgesteld plan of richtlijn
  • je bent flexibel, stressbestendig en niet bang voor vieze handen
  • je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit

Toelatingseisen en vooropleiding

Aan de MBO opleiding Veehouderij zijn een aantal toelatingseisen verbonden. Zo moet je in het bezit zijn van een VMBO niveau 2 opleiding met een basisberoepsgerichte leerweg. Ook als je in het bezit bent van andere evenredige diploma’s word je toegelaten tot deze studie en voldoe je aan de eisen die aan de vooropleiding voor MBO Veehouderij worden gesteld.

Waar kan je de MBO-opleiding Veehouderij volgen?

OpleiderGrootteLocatie(s)
AOC TerraAOC Terra Klein 6 locaties (in 6 steden) *Meer info
CITAVERDE CollegeCITAVERDE College Klein 5 locaties (in 5 steden) *Meer info
Nordwin CollegeNordwin College Klein 5 locaties (in 4 steden) *Meer info
Helicon opleidingenHelicon opleidingen Gemiddeld 8 locaties (in 8 steden) *Meer info
MBO ZoneMBO Zone Gemiddeld 8 locaties (in 8 steden) *Meer info
Clusius CollegeClusius College Klein 3 locaties (in 3 steden) *Meer info
WellantcollegeWellantcollege Gemiddeld 3 locaties (in 3 steden) *Meer info
Aeres MBOAeres MBO Gemiddeld 7 locaties (in 7 steden) *Meer info
LandstedeLandstede Groot 6 locaties (in 6 steden) *Meer info
CurioCurio Klein 18 locaties (in 5 steden) *Meer info
ScaldaScalda Gemiddeld 16 locaties (in 9 steden) *Meer info
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag binnen de Veehouderij

Als je deze 2 jarige MBO studie Veehouderij met goed gevolg hebt afgerond, kun je aan de slag als medewerker binnen de Veehouderij. Je zorgt ervoor dat de stallen en accommodaties van de dieren schoon en hygiënisch zijn. Je let erop dat de dieren op tijd worden gevoerd of gemolken. Ook hou je melkapparatuur en landbouwmachines schoon en weet je hoe je dat op een veilige en steriele manier moet doen. Daarnaast hou je de conditie van de dieren in de gaten en ondersteun je de dierenarts als dat nodig is. Verder zorg je ervoor dat de voorraden op peil blijven en dat eventuele bijzonderheden op de juiste manier worden gerapporteerd en gemeld.

Kan ik verder leren?

Als je het diploma voor deze MBO studie Veehouderij op zak hebt, kun je natuurlijk aan de slag binnen de veehouderij. Maar, je kunt ook doorleren zodat jij nog meer kennis op kunt doen in deze branche. Zo zou je er voor kunnen kiezen om een MBO niveau 3 of 4 opleiding te gaan volgen waarbij jij je kunt gaan specialiseren. Daarna kun je aan de slag als manager binnen een melkveehouderij, een KI-medewerker, inseminator of voedingsdeskundige binnen de veehouderij. Ook aansluitende HBO opleidingen behoren tot de mogelijkheid.

Mogelijk vind je de volgende opleidingen ook interessant

MBO-opleiding Dierverzorging

Dierverzorging

De MBO opleiding Dierverzorging is op jouw lijf geschreven als je een grote passie hebt…

Meer over deze opleiding
MBO-opleiding Hovenier

Hovenier

De MBO opleiding tot Hovenier is echt wat voor jou als je geboren bent met…

Meer over deze opleiding
MBO-opleiding Instructeur Paardensport & Houderij

Instructeur Paardensport & Houderij

Als je graag de MBO opleiding Instructeur Paardensport & Houderij wilt gaan volgen, dan bezit…

Meer over deze opleiding