Wil je mensen helpen met hun gezondheid en dan met name hun mondgezondheid? Als mondhygiënist zorg je voor een betere mondgezondheid van patiënten.

Wat houdt de opleiding Mondzorgkunde in?

Een mondhygiënist zet zich in voor een gezonde mond(hygiëne). Je wordt tijdens de opleiding Mondzorgkunde opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg: je leert mondproblemen te voorkomen. Heeft een patiënt mondproblemen, dan weet je als mondhygiënist ook precies hoe je deze moet behandelen.

Studieopbouw

De bachelor Mondzorgkunde is een 4-jarige opleiding, die je zowel voltijd, deeltijd als duaal kunt volgen. De opleiding bestaat uit een propedeusejaar en hoofdfase. In het eerste jaar (propedeuse) krijg je een goed beeld van het beroep mondhygiënist. Je leert de basiskennis over algemene en preventieve tandheelkunde en ook de fysiologie en anatomie komen aan bod. Alle opgedane kennis pas je direct toe in praktijklessen, waarin je vanaf het begin gepaste beroepskleding draagt.

Na het behalen van je propedeuse start de hoofdfase, waarin je meer verdieping krijgt. Je gaat werken met echte patiënten tijdens de lessen en op je stage. Tegelijkertijd volg je vakken die complexere vraagstukken bespreken, zoals paradontologie en cariologie. Ook leer je over de wet- en regelgeving omtrent mondhygiëne en zorg.

Uiteindelijk rondt je je studie af met een afstudeerstage en -project. Zo laat je zien dat je beroepsbekwaam bent.

Past de opleiding bij mij?

Weet je niet zeker of de opleiding tot mondhygiënist bij je past? Kijk dan of je de onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden:

  • Kan je je goed concentreren?
  • Kan goed zien (evt met bril)?
  • Ben je communicatief vaardig?
  • Kan je goed met mensen omgaan?

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding Mondzorgkunde moet je voldoen aan enkele eisen: je beschikt over een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma. Met voorkeur heb je biologie of scheikunde in je profiel of voldoende basiskennis over deze vakken.

Daarnaast is de Mondzorgkunde opleiding een numerus fixus opleiding: dit houdt in dat er een maximum aantal studenten wordt toegelaten. De opleiding kent dus een selectieprocedure, wat bestaat uit een voorbereidingsopdracht en selectiedag.

Aan het werk als mondhygiënist

Na het behalen van je hbo-diploma Mondzorgkunde heb je de bevoegdheid om zelfstandig patiënten te behandelen. Je mag je nu officieel mondhygiënist noemen, net als Bachelor of Science. Met de titel mondhygiënist kan je op verschillende plekken aan de slag, zoals een mondzorg- of tandheelkundige praktijk, orthodontiepraktijk of in de jeugdtandverzorging. Maar ook kan je in het bedrijfsleven gaan werken of een eigen praktijk oprichten.

Verder leren na je studie

Ben je nog niet uitgeleerd? Met een hbo-diploma kan je een vervolgstudie aan de universiteit doen, bijvoorbeeld in de richting van onderzoek of gezondheidswetenschappen. In bepaalde gevallen is het wel nodig om eerst een premaster te volgen voor je met de universitaire master kan starten.