HBO Mondzorgkunde
Over de opleiding
4 jaar
Zorg, welzijn & medisch
HBO
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleiding is met:
- Tanden
- Opleidingscode:
- 34576
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Zorg, welzijn & medisch
- Niveau:
- HBO
bij jou past?
Wil je mensen helpen met hun gezondheid en dan met name hun mondgezondheid? Als mondhygiënist zorg je voor een betere mondgezondheid van patiënten.
Studieopbouw
De bachelor Mondzorgkunde is een 4-jarige opleiding, die je zowel voltijd, deeltijd als duaal kunt volgen. De opleiding bestaat uit een propedeusejaar en hoofdfase. In het eerste jaar (propedeuse) krijg je een goed beeld van het beroep mondhygiënist. Je leert de basiskennis over algemene en preventieve tandheelkunde en ook de fysiologie en anatomie komen aan bod. Alle opgedane kennis pas je direct toe in praktijklessen, waarin je vanaf het begin gepaste beroepskleding draagt.
Na het behalen van je propedeuse start de hoofdfase, waarin je meer verdieping krijgt. Je gaat werken met echte patiënten tijdens de lessen en op je stage. Tegelijkertijd volg je vakken die complexere vraagstukken bespreken, zoals paradontologie en cariologie. Ook leer je over de wet- en regelgeving omtrent mondhygiëne en zorg.
Uiteindelijk rondt je je studie af met een afstudeerstage en -project. Zo laat je zien dat je beroepsbekwaam bent.
Scholen & locaties
We hebben 4 HBO-scholen gevonden die de opleiding Mondzorgkunde aanbieden.
Opleider | Open dag | Locatie(s) | |
---|---|---|---|
Hogeschool Utrecht | Onbekend | 11 locaties in Utrecht | Bekijk |
Hogeschool Inholland | Onbekend | 10 locaties in Amsterdam / ZH | Bekijk |
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen | Onbekend | 2 locaties in Arnhem / Nijmegen | Bekijk |
Hanzehogeschool Groningen | Onbekend | 21 locaties in Groningen | Bekijk |
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Mondzorgkunde!
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de opleiding Mondzorgkunde moet je voldoen aan enkele eisen: je beschikt over een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma. Met voorkeur heb je biologie of scheikunde in je profiel of voldoende basiskennis over deze vakken.
Daarnaast is de Mondzorgkunde opleiding een numerus fixus opleiding: dit houdt in dat er een maximum aantal studenten wordt toegelaten. De opleiding kent dus een selectieprocedure, wat bestaat uit een voorbereidingsopdracht en selectiedag.
Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Mondzorgkunde volgen? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan ter voorbereiding op deze hbo opleiding:
Meer informatie
Wat houdt de opleiding Mondzorgkunde in?
Een mondhygiënist zet zich in voor een gezonde mond(hygiëne). Je wordt tijdens de opleiding Mondzorgkunde opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg: je leert mondproblemen te voorkomen. Heeft een patiënt mondproblemen, dan weet je als mondhygiënist ook precies hoe je deze moet behandelen.
Past de opleiding bij mij?
Weet je niet zeker of de opleiding tot mondhygiënist bij je past? Kijk dan of je de onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden:
- Kan je je goed concentreren?
- Kan goed zien (evt met bril)?
- Ben je communicatief vaardig?
- Kan je goed met mensen omgaan?
Na je studie
Verder leren na je studie
Ben je nog niet uitgeleerd? Met een hbo-diploma kan je een vervolgstudie aan de universiteit doen, bijvoorbeeld in de richting van onderzoek of gezondheidswetenschappen. In bepaalde gevallen is het wel nodig om eerst een premaster te volgen voor je met de universitaire master kan starten.
Aan het werk als mondhygiënist
Na het behalen van je hbo-diploma Mondzorgkunde heb je de bevoegdheid om zelfstandig patiënten te behandelen. Je mag je nu officieel mondhygiënist noemen, net als Bachelor of Science. Met de titel mondhygiënist kan je op verschillende plekken aan de slag, zoals een mondzorg- of tandheelkundige praktijk, orthodontiepraktijk of in de jeugdtandverzorging. Maar ook kan je in het bedrijfsleven gaan werken of een eigen praktijk oprichten.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Mondzorgkunde?
Na je opleiding start je op ongeveer 2881 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3559 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 20,57 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 421 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2505 euro en 3313 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3664 euro tot 5276 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Mondzorgkunde.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: redelijk goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Zorg je graag voor anderen en ben je niet bang om je verantwoordelijkheid te nemen? Dan is een baan als verpleegkundige je misschien wel op het lij..
Lees verder →Ben je geïnteresseerd in mensen en het menselijk lichaam? Als fysiotherapeut help je patiënten of cliënten met hun herstelproces. Tijdens de bachel..
Lees verder →Met de HBO opleiding management in de zorg leer je hoe je jouw team leidt en hoe je de zorg van binnenuit kunt verbeteren. De zorg staat voor een g..
Lees verder →