Wil je leren hoe een bedrijf werkt en tegelijkertijd bouwkennis opdoen? Met de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde leer je alles over management én technologie. Zo kan je later uitstekend een bouwproject begeleiden.

Wat is Bouwtechnische Bedrijfskunde?

Bouwtechnische Bedrijfskunde is een opleiding met een combinatie van management en technologie. Tijdens de studie word je opgeleid tot een ingenieur die precies weet wat er allemaal bij een bouwproject komt kijken en het project in goede banen kan leiden. Het is bij deze opleiding belangrijk dat studenten zowel kennis van de bedrijfskunde als bouwkennis opdoen.

Op veel hogescholen is Bouwtechnische Bedrijfskunde een onderdeel van de hbo-opleiding Built Environment

Studieopbouw

De hbo bachelor Bouwtechnische Bedrijfskunde is een 4-jarige opleiding, die zowel voltijd, deeltijd als duaal te volgen is.

In je propedeuse jaar doe je algemene kennis op met vakken als wiskunde, mechanica, informatie, bouwtechniek en tekenen. Ook leer je de basis van bedrijfseconomie en doe je communicatieve vaardigheden op.

Aan het einde van je 1e jaar kies je een richting waarin je verder studeert. Aan de hand van die richting kan je deels je eigen programma bepalen. Er zijn verplichte vakken (major), maar je hebt ook ruimte voor verbreding en verdieping via de minor. Ook loop je meerdere (korte) stages om praktijkervaring op te doen. Uiteindelijk sluit je jouw opleiding af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf.

Past de opleiding bij mij?

Is deze technische management opleiding iets voor jou? Kijk dan snel of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je kan goed analyseren
  • Je hebt iets met de bouw
  • Je hebt interesse in techniek én management
  • Je werkt graag in een team
  • Je bent flexibel

Vooropleiding

De bachelor Bouwtechnische Bedrijfskunde heeft enkele toelatingsvoorwaarden. Je wordt enkel toegelaten als je een havo- of vwo-diploma hebt met een Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid profiel. Heb je een mbo niveau-4 diploma? Dan ben je ook toelaatbaar.

Aan het werk

Na het behalen van je diploma mag je jezelf ingenieur of Bachelor of Science noemen. Je kan in verschillende functies gaan werken, bijvoorbeeld als hoofduitvoerder, adviseur, projectontwikkelaar of vastgoedmanager. Deze functies kan je uitoefenen bij adviesbureaus, bouwbedrijven of bij de overheid.

Verder leren na je studie

Wil je nog verder leren na het behalen van je hbo-diploma Bouwtechnische Bedrijfskunde? Je kan instromen in verschillende universitaire opleidingen. In sommige gevallen is het wel noodzakelijk om eerst een premaster te volgen.