Zij instroom pabo opleiding volgen, hoe werkt dat?

Ben je geïnteresseerd in een pabo opleiding maar heb je reeds een ander diploma? Dan kan je ervoor kiezen om als zij-instromer je bevoegdheid te halen. Tijdens de opleiding kan je ook alvast ervaring opdoen in de klas als docent. Hoe werkt dit nu precies? In dit artikel lees je er alles over!

Voor wie?

Wanneer je graag zij-instromer wil worden, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je minstens een hbo- of vwo-opleiding afgerond hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens je huidige en vorige jobs voldoende beroepservaring hebt opgedaan die relevant is voor het onderwijs. Ook maatschappelijke ervaring kan hier relevant zijn en uiteraard moet je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen voorleggen.

Werk jij in een van de volgende sectoren?

  • bouwen, wonen en interieur
  • produceren, installeren en energie
  • mobiliteit en transport
  • horeca, bakkerij en recreatie

Dan is het voldoende om een diploma van een middenkaderopleiding of specialistenopleiding (mbo-4) afgerond te hebben als je werk- en denkniveau overeenstemt met hbo-niveau.

Stappen

Wil je graag de pabo opleiding volgen als zij-instromer en kan je voldoen aan alle eisen? Dan zijn er enkele stappen die je moet ondernemen.

  1. School
    Eerst moet je op zoek gaan naar een school die je wil aannemen als zij-instromer. Bij deze school zal je dus kunnen lesgeven terwijl je de opleiding volgt.
  2. Geschiktheidsonderzoek
    Zodra je jouw toekomstige school gevonden hebt, moet je een geschiktheidsonderzoek succesvol afronden. Dit onderzoek kan het schoolbestuur of jij zelf aanvragen. Uit dit onderzoek zal blijken of je geschikt bent om meteen te starten met lesgeven en om te slagen voor de opleiding binnen 2 jaar. Daarnaast wordt er bekeken of je beschikt over de vereiste opleidingen en of je eventueel extra scholing of begeleiding nodig hebt. Als je een ervaringscertificaat (EVC) hebt, wordt hiermee rekening gehouden in het onderzoek.
  3. Scholings- en begeleidingsovereenkomst

Na een positieve uitkomst van het geschiktheidsonderzoek duurt het niet meer lang voor je kan beginnen met les geven en volgen. Maar voor je van start kan gaan, moet je eerst een scholings- en begeleidingsovereenkomst afsluiten met de school waar je gaat werken en de instelling waar je de opleiding gaat volgen. Je zal voor maximaal 2 jaar benoemd worden als leerkracht.

  1. Les geven en les volgen

Nadat de scholings- en begeleidingsovereenkomst is afgesloten, word je als leerkracht benoemd in de school die je gekozen hebt voor maximaal 2 jaar. Zo kan je al tijdens je opleiding ervaring opdoen voor de klas! Zowel de school als de instelling waar je de opleiding zal volgen, zullen je hierbij begeleiden.

  1. Bekwaamheidsonderzoek

Aan het einde van je scholings- en begeleidingsovereenkomst moet je een bekwaamheidsonderzoek ondergaan. Als je hiervoor slaagt, krijg je een getuigschrift waarmee je volledig bevoegd bent als leerkracht. Proficiat, je bent nu officieel leerkracht!