Het internet brengt vele bedreigingen met zich mee. Tegenwoordig zijn er veel vormen van cyber crime, waardoor er ook meer professionals nodig zijn om de veiligheid op het internet te garanderen. Ben jij geïnteresseerd in ICT en security? Dan is de opleiding Cyber Security wat voor jou.

Andere leerroutes hbo-ICT

Tijdens de opleiding Cyber Security word je opgeleid tot securityprofessional. Je verdiept je niet alleen in de Cyber Security, maar ontwikkelt je ook in het bredere vakgebied van de ICT.

Naast de leerroute Cyber Security (bij sommige hogescholen Infrastructure & Security Management genoemd) zijn er nog andere leerroutes te volgen binnen de ICT-opleiding:

  • Business IT & Management
  • Game Development
  • Software Engineering
  • Technische Informatica

Studieopbouw

De bachelor Cyber Security is een 4-jarige opleiding, die zowel voltijd, deeltijd als duaal te volgen is. De opleiding is opgedeeld in een basisfase (propedeuse) en hoofdfase.

Tijdens de propedeuse fase doe je basiskennis op over de ICT: deze vakken volg je samen met de studenten van de andere ICT-leerroutes. Daarnaast volg je diverse vakken die specifiek gericht zijn op jouw leerroute. De opleiding Cyber Security leert je hoe servers en netwerken werken en hoe je ze beheert en beveiligt. Ook leer je proactief problemen detecteren binnen deze systemen.

Er wordt niet alleen aandacht besteed aan theoretische kennis, maar je loopt ook stage om praktijkervaring op te doen. Daarnaast kan je jouw kennis verbreden of verdiepen met keuzevakken. Uiteindelijk laat je jouw beroepsbekwaamheid zien door een afstudeeropdracht uit te voeren.

Past de opleiding bij mij?

Hoe weet je of een ICT-opleiding richting Security bij je past? Kijk of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je werkt nauwkeurig en gestructureerd
  • Je bent geïnteresseerd in technologie en internet
  • Je bent oplossingsgericht
  • Je bent goed met cijfers/wiskunde

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar tot deze bachelor als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Wiskunde is niet vereist, maar enige voorkennis is wel belangrijk.

Aan het werk

Na het behalen van je hbo diploma kan je aan de slag op verschillende plekken in de ICT. Er is tegenwoordig veel vraag naar ICT-specialisten en vooral securityprofessionals.

Je kan als security analist of officer gaan werken, of ICT Infrastructure specialist worden. Deze functies kan je uitvoeren binnen de overheid, maar ook binnen organisaties in het bedrijfsleven.

Verder leren na je studie

Nog niet uitgeleerd na het afronden van deze opleiding? Er sluiten enkele universitaire masters goed aan bij een ICT-opleiding, waaronder Software Engineering en Information Studies.