Heb jij altijd in een winkel willen werken en droom je van een eigen zaak? Tijdens de opleiding Detailhandel word je opgeleid tot zelfstandige medewerker in de detailhandel.

Studieopbouw

De opleiding Detailhandel (Retail) maakt je klaar voor het leiden van een eigen zaak. Je leert zelfstandig te werken, wat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de inkoop, verkoop, marketing, financiën en het personeel van de winkel. Tijdens de opleiding leer je meer over al deze aspecten. Je maakt een ondernemingsplan, leert goederenstromen te beheren en ontdekt hoe verkoopactiviteiten werken. Je volgt vakken als Marketing, Recht, Bedrijfsadministratie en Bedrijfseconomie maar er is ook ruimte voor keuzevakken. Zo kan je je bijvoorbeeld specialiseren in de modebranche.

Type opleiding en studieduur

De Detailhandel mbo-opleiding duurt 3 jaar en is te volgen als BOL-variant en BBL-variant. Bij de BOL-opleiding ga je grotendeels naar school en doe je praktijkervaring op door middel van stages. Volg je de BBL-opleiding, dan werk je het grootste deel van de tijd en ga je ongeveer 1 dag per week naar school.

Past de opleiding Ondernemer Detailhandel bij mij?

  • Je kan zelfstandig werken
  • Je kan goed met mensen werken
  • Je kan goed communiceren
  • Je bent flexibel
  • Je bent stressbestendig

Vooropleiding

Om met een mbo niveau 4 of middenkaderopleiding te mogen starten, heb je een bepaalde vooropleiding nodig:

  • Een vmbo diploma (kaderberoepsgericht, theoretische of gemengde leerweg)
  • Overgangsbewijs van havo/vwo 3e naar 4e leerjaar
  • Diploma van een relevante mbo niveau 3-opleiding

Heb je een diploma Verkoopspecialist (niveau 3) op zak? Dan kan je de opleiding tot Detailhandel Ondernemer versneld doorlopen.

Werken als retail ondernemer

Na het behalen van je Detailhandel diploma kan je zelfstandig aan de slag in de detailhandel. Je krijgt waarschijnlijk een leidinggevende functie in een winkel of winkelketen. Dit betekent dat je contacten moet onderhouden met veel mensen, zoals klanten, leveranciers, banken, collega-ondernemers en eventueel het management.

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren, dan kan je met een middenkaderdiploma doorstromen naar het hbo. Je kan bijvoorbeeld Commerciële Economie of Small Business & Retail Management volgen.