Wil jij graag in de zorg werken als schakel tussen diverse partijen? Als farmakundige ben je die schakel tussen de farmaceutische industrie, apotheken, artsen, zorgverzekeraars, de overheid en patiënten.

Wat houdt de opleiding Farmakunde in?

Tijdens de opleiding Farmakunde leer je om te gaan met de verschillende partijen waar een farmakundige mee samenwerkt. Als farmakundige kan je voorlichting geven over geneesmiddelen en je bent ook gespecialiseerd in de bedrijfsvoering en kwaliteitsmanagement van deze geneesmiddelen. Hoewel je zelf geen geneesmiddelen bereidt of verkoopt, beschik je wel over een gedegen hoeveelheid kennis.

Studieopbouw

De Farmakunde opleiding duurt 4 jaar en is zowel voltijd als deeltijd te volgen. De bachelor bestaat uit een propedeusejaar en een hoofdfase. In het propedeusejaar leer je de basis over diverse onderwerpen: farmacologie, bedrijfsvoering, gezondheidsvoorlichting en kwaliteitsmanagement. In de hoofdfase ga je vervolgens dieper op deze onderwerpen in. De gehele opleiding richt zich in principe op vier thema’s waarmee een farmakundige te maken krijgt: het geneesmiddel, de patiënt, een organisatie en de zorgverlening. Al vanaf je eerste jaar loop je stage om je opgedane kennis in de praktijk te brengen. Aan de hand van projecten doe je nog meer praktijkervaring op. Naast de verplichte vakken is er ook ruimte voor een minor, waarmee je verbreding of verdieping kan aanbrengen. In het laatste jaar laat je middels een afstudeerproject zien dat je beroepsbekwaam bent.

Past de opleiding bij mij?

Hoe weet je nu of een baan als farmakundige wel bij je past? Kijk dan of je jezelf in de onderstaande punten herkent.

  • Je bent sociaal vaardig
  • Je kan analytisch denken
  • Je bent ondenremend
  • Je werkt goed in teamverband
  • Je bent oplossingsgericht

Vooropleiding

Er gelden enkele toelatingseisen voor de bachelor Farmakunde. Ben je in het bezit van een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma, dan ben je toelaatbaar.

Aan het werk als farmakundige

Met een Farmakunde hbo-diploma kan je verschillende kanten op. Als farmakundige ben je breed opgeleid en je kan onder meer aan de slag bij een zorgverzekeraar, patiëntenorganisatie, farmaceutische groothandel, beroepsorganisatie voor professionals in de zorg of bij apotheken. Je werkzaamheden kunnen variëren: gezondheidsvoorlichting geven, de kwaliteit waarborgen of als manager het beleid bewaken.

Verder leren na je studie

Ben je nog niet uitgeleerd? Met een hbo-diploma kan je een vervolgstudie op de universiteit doen. Het is soms wel nodig om een premaster te volgen, maar enkele masters die bij de opleiding Farmakunde aansluiten zijn Gezondheidswetenschappen, Innovatie in Zorg en Welzijn of Evidence Based Practices.