Bij de studie fotografie leer je zo goed mogelijk plaatsjes te schieten en leer je dit ook voor op verschillende terreinen. Het is bij fotograaf zijn belangrijk om je eigen stijl te creëren, zodat mensen een reden hebben om jou als fotograaf te kiezen.

Vakken

Je krijgt op de opleiding een aantal standaard vakken: Nederlands, Engels, rekenen, sport, loopbaanoriëntatie en burgerschap. De vakken die op het fotograferen gericht zijn kunnen per school verschillen. De meeste van deze vakken hebben te maken met verschillende kanten van de fotografie, zoals fashion en documentaire fotografie. Maar ook kun je bijvoorbeeld vakken als ondernemerschap die niet direct met fotografie te maken hebben, maar er wel mee in verband staan. Ook zijn er nog keuzedelen die je kennis in het vak verbreiden.

Algemeen en checklist

De opleiding duurt 3 jaar en behoort tot de opleidingen op niveau 4, waarbij de vorm BOL is. Als je de opleiding wil gaan volgen is het handig om te kijken of de opleiding bij je past. Als je je in deze dingen kunt vinden dan past deze opleiding vast goed bij je:

  • Je bent geïnteresseerd in kunst.
  • Je kunt goed een eigen stijl maken.
  • Je kunt wensen van klanten omzetten in een creatief resultaat.
  • Je bent nauwkeurig en kunt goed plannen.
  • Je bent communicatief vaardig.
  • Je kunt andere mensen enthousiast maken.

Toelating

Er zijn verschillende manieren waarop je toegelaten kunt worden op de opleiding. Uiteraard is een vmbo-diploma voldoende om toegalaten te worden, maar ook kun je na 3 havo of 3 vwo naar deze opleiding. Met een mbo-diploma op niveau 3 kun je ook toegelaten worden. Het kan hierbij handig zijn dat je vorige mbo-opleiding aansluit bij de fotografie opleiding omdat je dan al wat kennis hebt. Uiteraard hoeft dit niet per se, maar het maakt de opleiding wat makkelijker.

Werk en doorstuderen

Als je later als fotograaf gaat werken kun je op twee manieren terecht. Ten eerste kun je als freelancer aan de gang. Dit houdt in dat je je eigen baas bent en zelf klanten kunt aannemen waarvoor je foto’s maakt. Ook kun je gewoon bij bedrijven terecht en kun je als werknemer bijvoorbeeld modellen fotograferen. Aangezien de opleiding op het hoogste mbo-niveau zit heb je qua doorstudeermogelijkheid alleen een vergelijkbare opleiding op het hbo en geen opleidingen op het mbo. Natuurlijk kun je nog een mbo studie doen, maar dit is dus niet op een hoger niveau.