Wat verdient een leerkracht gemiddeld?


Wat verdient een leerkracht gemiddeld?
3 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Ben je  een lerarenopleiding aan het overwegen of ben je reeds begonnen aan de opleiding? Dan kan het interessant zijn om alvast wat inzicht te krijgen in je vooruitzichten op vlak van beloning. Zodra je bent afgestudeerd en je eerste contract gaat ondertekenen, kan je maar beter goed op de hoogte zijn van de startsalarissen. Die kunnen verschillen per onderwijssector, maar hangen ook af van de job waarvoor je gaat solliciteren en de taken die deze job inhoudt. Er zijn verschillende salarisschalen die verschillen per functie en per onderwijssector. Maar wat kan je nu gemiddeld verdienen als leerkracht in de verschillende onderwijssectoren? Lees er alles over in dit artikel!

Primair onderwijs

Het salaris voor leerkrachten die lesgeven in het primair onderwijs, is gebaseerd op de collectieve arbeidsovereenkomst primair onderwijs (cao po) 2019-2020. Dit cao werd stilzwijgend verlengd en is nog geldig tot 1 januari 2022. De huidige cao po heeft gezorgd voor een loonsverhoging van 4,5 procent.

De lonen voor een leerkracht in het primair onderwijs liggen tussen 3100 en 5850 euro bruto per maand, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toelagen.  Dat zorgt voor een gewogen gemiddelde van 4470 euro bruto per maand, rekening houdende met de schalen en tredes van alle leerkrachten die in loondienst werken.[1] Let op: deze bedragen zijn bruto-bedragen. Jouw werkgever moet belastingen, sociale verzekeringen en pensioenen betalen, waardoor het netto-loon dat er uiteindelijk overblijft wat lager ligt.

Voortgezet onderwijs

Het salaris voor leerkrachten die lesgeven in het voortgezet onderwijs, is gebaseerd op de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Oorspronkelijk liep dit cao tot 1 januari 2021, maar ondertussen is de cao vo stilzwijgend verlengd. De salarissen zijn verhoogd met 2,75 procent sinds 1 maart 2020.

In het voortgezet onderwijs kunnen leerkrachten tussen 3260 en 6710 euro bruto per maand verdienen, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toelagen. Gemiddeld verdienen leerkrachten in het voortgezet onderwijs 5330 euro bruto per maand.[2] Dit is een gewogen gemiddelde dat rekening houdt met de schalen en tredes van alle leerkrachten die in loondienst werken.

Mbo

De salarissen voor leerkrachten die in het mbo lesgeven, zijn gebaseerd op de cao middelbaar beroepsonderwijs (cao mbo) 2020-2021. Deze is verlopen op 15 mei 2021, dus momenteel wordt er nog onderhandeld over de nieuwe cao mbo. Ondertussen is wel reeds de inzet bekend: er wordt onder andere ingezet op een loonsverhoging van 5 procent voor alle mbo-medewerkers.

Aangezien de onderhandelingen nog lopende zijn, kunnen we je enkel cijfers meegeven van het vorige cao mbo. Leerkrachten kunnen in het mbo 2915 euro bruto per maand als starter verdienen. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 6065 euro bruto per maand na 12 jaar.[3] Indien de onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht, kan je deze bedragen verhogen met 5 procent.

Hbo

Tot 1 september 2021 is het cao hoger beroepsonderwijs (cao hbo) van kracht. Aangezien dit cao bijna afloopt, is men ook hier reeds met de onderhandelingen bezig voor een nieuw cao hbo. In het huidige cao hbo krijgen hbo-medewerkers een loonsverhoging van 2,75 procent.

In het hbo kan je als leerkracht beginnen aan een loon van ongeveer 2700 euro bruto per maand in salarisschaal 10. Dit bedrag kan uiteindelijk oplopen tot maximaal 5895 euro bruto per maand in salarisschaal 13. [4]

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!