De MBO opleiding Signspecialist is op jouw lijf geschreven als je een passie hebt voor alles wat met reclame, presentatie en marketing te maken heeft. Je vindt het leuk om reclame producten of presentatiematerialen te maken, maar bent ook creatief genoeg om de lay-out en de content te bedenken. Werken binnen een team past goed bij jou, maar zelfstandig werken gaat je ook prima af. Met deze opleiding bereid jij je optimaal voor op een functie binnen bijvoorbeeld een reclamebureau, maar je kunt straks ook gaan werken voor diverse andere opdrachtgevers waarbij reclame uitingen en presentaties van groot belang zijn.

Studieopbouw

Als je wilt beginnen met deze MBO opleiding tot Signspecialist, dan krijg je tijdens je studie te maken met vakken die je optimaal voorbereiden op een functie binnen deze branche. Tijdens de opleiding leer je hoe je producten aan de hand van software moet ontwerpen. Ook leer je concepten maken aan de hand van diverse productietechnieken en krijg je les in vakken zoals bijvoorbeeld colormanagement en typografie. Ook wordt je optimaal voorbereid op een leidinggevende functie en hoe je daarbinnen op de juiste manier moet communiceren. Je krijgt ook les in vakken zoals het aanbrengen van diverse beletteringen op verschillende ondergronden, het bewaken van de kwaliteit en het registreren van het materiaal dat je gebruikt. Tijdens deze opleiding tot Signspecialist heb je tevens de mogelijkheden om keuzedelen te leren. Zo kun jij je nog meer specialiseren.

Type opleiding en studieduur

Deze opleiding tot MBO Signspecialist kun je als BBL leerweg volgen, maar BOL is ook een mogelijkheid als daar jouw interesse naar uitgaat. Zo kun je dus zelf een keuze maken of je liever meer in de praktijk of de theorie leert. In beide gevallen loop je leerzame stages bij erkende leerbedrijven binnen de reclamewereld. Wat je geleerd hebt uit de boeken, kun je op deze manier dus direct toepassen in de praktijk. Zo wordt je optimaal voorbereid op jouw toekomstige functie als Signspecialist.

Past de MBO opleiding Signspecialist bij mij?

Als je wilt beginnen met deze MBO studie tot Signspecialist, ben je in de eerste plaats creatief en werk je zowel graag met je hoofd als met je handen. Je vindt het leuk om presentatie content op reclame producten te bedenken, ontwikkelen en produceren. Je kunt prima werken in een team, bent stressbestendig en kunt goed met deadlines omgaan. Daarnaast ben je communicatief vaardig, bezit je leidinggevende eigenschappen en ben je flexibel ingesteld.

  • je bent creatief, flexibel en hebt een oplossingsgerichte instelling
  • je werkt graag met zowel je handen als je hoofd
  • je kunt omgaan met deadlines en werkdruk
  • je hebt interesse in alles wat met reclame en marketing te maken heeft

Toelatingseisen en vooropleiding

De toelatingseisen die gelden als je wilt beginnen met deze opleiding MBO Signspecialist moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in het bezit zijn van een succesvol afgeronde MBO of VMBO diploma. Deze mag je gevolgd hebben met een gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg. Je mag tevens beginnen met deze studie als je in het bezit bent van een overgangsbewijs HAVO of VWO van klas 3 naar 4.

Aan de slag als Signspecialist

Na het afronden van jouw opleiding kun je aan de slag als volwaardig signspecialist binnen verschillende bedrijven. Daarbij kun je denken aan een reclamebureau, maar ook een bedrijf dat zich bezig houdt met marketing of andere prestaties behoort tot de mogelijkheden. Als Signspecialist kun je binnen vrijwel elk groot bedrijf aan de slag omdat deze in veel gevallen beschikken over een eigen designafdeling. Jij bent niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van bijvoorbeeld een poster of een spandoek, maar je ontwikkelt het product ook. Desgewenst stuur je teamgenoten aan en zorg je ervoor dat de opdrachten binnen de gestelde deadline kunnen worden afgeleverd bij de klant. Daarnaast breng je ook zelf belettering aan, maak je spandoeken voor de standbouw en bereid je de opdrachten op de juiste manier voor.

Kan ik verder leren?

Met een succesvol afgerond diploma op zak, kun je als signspecialist direct ervaring op gaan doen in de praktijk. Je kunt er echter ook voor kiezen om door te leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in te stromen naar een niveau 4 opleiding. Een goed voorbeeld daarvan is Mediavormgeving of een Docentenopleiding. Zo kun je jouw kennis op het gebied van Sign nog meer uitbreiden en specificeren.