MBO Signspecialist

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Ontwerp & media
Niveau:
MBO Niveau 4
MBO-opleiding Signspecialist
Opleiding is met:,
Opleidingscode (Crebo):
25634
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Ontwerp & media
Niveau:
MBO, Niveau 4
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

De MBO opleiding Signspecialist is op jouw lijf geschreven als je een passie hebt voor alles wat met reclame, presentatie en marketing te maken heeft. Je vindt het leuk om reclame producten of presentatiematerialen te maken, maar bent ook creatief genoeg om de lay-out en de content te bedenken. Werken binnen een team past goed bij jou, maar zelfstandig werken gaat je ook prima af. Met deze opleiding bereid jij je optimaal voor op een functie binnen bijvoorbeeld een reclamebureau, maar je kunt straks ook gaan werken voor diverse andere opdrachtgevers waarbij reclame uitingen en presentaties van groot belang zijn.

Studieopbouw

Als je wilt beginnen met deze MBO opleiding tot Signspecialist, dan krijg je tijdens je studie te maken met vakken die je optimaal voorbereiden op een functie binnen deze branche. Tijdens de opleiding leer je hoe je producten aan de hand van software moet ontwerpen. Ook leer je concepten maken aan de hand van diverse productietechnieken en krijg je les in vakken zoals bijvoorbeeld colormanagement en typografie. Ook wordt je optimaal voorbereid op een leidinggevende functie en hoe je daarbinnen op de juiste manier moet communiceren. Je krijgt ook les in vakken zoals het aanbrengen van diverse beletteringen op verschillende ondergronden, het bewaken van de kwaliteit en het registreren van het materiaal dat je gebruikt. Tijdens deze opleiding tot Signspecialist heb je tevens de mogelijkheden om keuzedelen te leren. Zo kun jij je nog meer specialiseren.

Scholen & locaties

We hebben 11 MBO-scholen gevonden die de opleiding Signspecialist aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Rijn IJssel Rijn IJssel 17-01 v.a. 16:00 23 locaties in Arnhem / GelderlandBekijk
De Rooi Pannen De Rooi Pannen Onbekend3 locaties in Noord-BrabantBekijk
ROC van Twente ROC van Twente 26-01 v.a. 16:00 29 locaties in TwenteBekijk
Noorderpoort Noorderpoort 25-01 v.a. 16:00 19 locaties in GroningenBekijk
Curio Curio 25-01 v.a. 15:30 18 locaties in Breda / RoosendaalBekijk
ROC van Amsterdam ROC van Amsterdam 27-01 v.a. 10:00 18 locaties in AmsterdamBekijk
Landstede MBO Landstede MBO 19-01 v.a. 16:30 6 locaties in Harderwijk / Zwolle / MiddenBekijk
VISTA College VISTA College Onbekend10 locaties in LimburgBekijk
Deltion College Deltion College 19-01 v.a. 14:00 1 locatie in ZwolleBekijk
Nimeto Utrecht Nimeto Utrecht Onbekend1 locatie in UtrechtBekijk
Mediacollege Amsterdam Mediacollege Amsterdam 18-01 v.a. 15:00 3 locaties in AmsterdamBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Signspecialist!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

De toelatingseisen die gelden als je wilt beginnen met deze opleiding MBO Signspecialist moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in het bezit zijn van een succesvol afgeronde MBO of VMBO diploma. Deze mag je gevolgd hebben met een gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg. Je mag tevens beginnen met deze studie als je in het bezit bent van een overgangsbewijs HAVO of VWO van klas 3 naar 4.

Meer informatie

Type opleiding en studieduur

Deze opleiding tot MBO Signspecialist kun je als BBL leerweg volgen, maar BOL is ook een mogelijkheid als daar jouw interesse naar uitgaat. Zo kun je dus zelf een keuze maken of je liever meer in de praktijk of de theorie leert. In beide gevallen loop je leerzame stages bij erkende leerbedrijven binnen de reclamewereld. Wat je geleerd hebt uit de boeken, kun je op deze manier dus direct toepassen in de praktijk. Zo wordt je optimaal voorbereid op jouw toekomstige functie als Signspecialist.

Past de MBO opleiding Signspecialist bij mij?

Als je wilt beginnen met deze MBO studie tot Signspecialist, ben je in de eerste plaats creatief en werk je zowel graag met je hoofd als met je handen. Je vindt het leuk om presentatie content op reclame producten te bedenken, ontwikkelen en produceren. Je kunt prima werken in een team, bent stressbestendig en kunt goed met deadlines omgaan. Daarnaast ben je communicatief vaardig, bezit je leidinggevende eigenschappen en ben je flexibel ingesteld.

  • je bent creatief, flexibel en hebt een oplossingsgerichte instelling
  • je werkt graag met zowel je handen als je hoofd
  • je kunt omgaan met deadlines en werkdruk
  • je hebt interesse in alles wat met reclame en marketing te maken heeft

Aan de slag als Signspecialist

Na het afronden van jouw opleiding kun je aan de slag als volwaardig signspecialist binnen verschillende bedrijven. Daarbij kun je denken aan een reclamebureau, maar ook een bedrijf dat zich bezig houdt met marketing of andere prestaties behoort tot de mogelijkheden. Als Signspecialist kun je binnen vrijwel elk groot bedrijf aan de slag omdat deze in veel gevallen beschikken over een eigen designafdeling. Jij bent niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van bijvoorbeeld een poster of een spandoek, maar je ontwikkelt het product ook. Desgewenst stuur je teamgenoten aan en zorg je ervoor dat de opdrachten binnen de gestelde deadline kunnen worden afgeleverd bij de klant. Daarnaast breng je ook zelf belettering aan, maak je spandoeken voor de standbouw en bereid je de opdrachten op de juiste manier voor.

Na je studie

Kan ik verder leren?

Met een succesvol afgerond diploma op zak, kun je als signspecialist direct ervaring op gaan doen in de praktijk. Je kunt er echter ook voor kiezen om door te leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in te stromen naar een niveau 4 opleiding. Een goed voorbeeld daarvan is Mediavormgeving of een Docentenopleiding. Zo kun je jouw kennis op het gebied van Sign nog meer uitbreiden en specificeren.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding Signspecialist?

Na je opleiding start je op ongeveer 2560 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3010 euro bruto per maand.

  • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
  • Per uur is dat omgerekend 17,40 euro bruto.
  • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 371 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2226 euro en 2944 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3123 euro tot 4246 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Signspecialist.

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: gemiddeld

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: gemiddeld

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

MBO-opleiding Grafische Vormgeving

Als je graag wilt beginnen met de MBO opleiding tot grafische vormgeving, dan ben je het liefst achter je computer te vinden. Je bent geïnteresseer..

Lees verder →
MBO-opleiding Fotograaf

Bij de studie fotografie leer je zo goed mogelijk plaatsjes te schieten en leer je dit ook voor op verschillende terreinen. Het is bij fotograaf zi..

Lees verder →
MBO-opleiding Fashion designer

Ben je creatief en altijd op de hoogte van de laatste mode trends? Is het jouw droom om een eigen kledinglijn te maken? Dan is de opleiding Fashion..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel