Ben je graag actief bezig en wil je jouw enthousiasme overbrengen op anderen? Als Leraar Lichamelijke Opvoeding begeleid je (jonge) mensen tijdens hun sport- en bewegingsontwikkeling. Het is als leraar vooral belangrijk dat je goed kan lesgeven, maar uiteraard leer je tijdens de ALO-opleiding veel meer vaardigheden.

Wat is de ALO?

De ALO staat officieel voor Academie voor Lichamelijke Opvoeding, maar tegenwoordig heet de studie ook wel de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Je ontwikkelt jezelf tijdens de opleiding tot een eerstegraads gymdocent. Je kan met de studie nog veel meer dan sportleraar worden. Lees verder om te ontdekken welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Studieopbouw

Tijdende vierjarige ALO volg je diverse vakken om het sociale gedrag van mensen te leren kennen, maar ook doe je psychologische en medisch-biologische kennis op.

In het eerste studiejaar doe je alle basiskennis op die je als docent LO nodig hebt. Je volgt theoretische vakken, zoals Ontwikkelingspsychologie. Ook loop je stage in het basis- en voortgezet onderwijs en leer je enkele basisvaardigheden zoals het aannemen van een kritische houding. Met behulp van praktijklessen ontwikkel je ook je sportvaardigheden.

Na het behalen van je propedeuse verdiep je je meer in de theorie en praktijk. Didactische vaardigheden, onderzoek doen en evenementen organiseren zijn aspecten die in het tweede jaar aan bod komen.

In je derde jaar komt er een onderwijsprogramma aan bod gericht op de lesgever, leerling. Ook loop je stage in het Voortgezet Onderwijs. Een minor zorgt ervoor dat je je studie kan verbreden of verdiepen. Je laatste jaar is daarna gericht op afstuderen. Tijdens de eindstage functioneer je vrijwel zelfstandig als gymleraar. Je voert ook een afstudeeronderzoek uit tijdens je stage. Een eindassessment bepaalt uiteindelijk of je slaagt voor je opleiding.

Past de ALO bij mij?

Ben je benieuwd of de bachelor ALO bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je houdt van sporten
  • Je bent creatief
  • Je bent enthousiast
  • Je hebt graag contact met mensen
  • Je wilt anderen helpen

Vooropleiding

Heb je een havo of vwo diploma op zak of heb je een mbo niveau 4-opleiding afgerond? Dan kan je je inschrijven voor de ALO. Om toegelaten te worden moet je een onderzoek aanvullende eisen doen. Tijdens dit onderzoek wordt getoetst of je bij de opleiding past. Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst en een toelatingsdag, waar je laat zien wat je bewegingsvaardigheden zijn.

Aan het werk na de ALO

Na het behalen van je diploma ben je eerstegraads bevoegd om les te geven. Je kan aan de slag in het basisodnerwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Afhankelijk van je gevolgde minor kan je gaan werken als:

  • Gymdocent
  • Bewegingsdeskundige
  • Trainer of coach
  • Combinatiefunctionaris

Je kan je werk uitvoeren op scholen, sportverenigingen of bij gemeenten, de gezondheidszorg of sportbonden. Kortom: de mogelijkheden zijn enorm.

Verder leren

Wil je na de ALO niet direct aan de slag als sportleraar, maar nog verder studeren? Vaak kan je vanuit het hbo instromen in een universitaire master via een premaster. Tijdens je studie kan je hier al profileringsvakken voor volgen, zodat je deze na je opleiding niet hoeft te volgen. Je kan universitaire masters volgen op het gebied van onderwijskunde, pedagogiek, sporteconomie, vrijetijdswetenschappen en nog veel meer.