HBO ALO (Sportdocent)

Over de opleiding

Studieduur:
4 jaar
Richting:
Voeding, sport & beauty
Niveau:
HBO
HBO-opleiding ALO (Sportdocent)
Opleiding is met:
Opleidingscode (Isat):
35025
Andere namen:
Leraar lichamelijk opvoeding.
Studieduur:
4 jaar
Richting:
Voeding, sport & beauty
Niveau:
HBO
Weten of deze opleiding
bij jou past?
Maak de keuzetest

Ben je graag actief bezig en wil je jouw enthousiasme over bewegen overbrengen op anderen? Als Leraar Lichamelijke Opvoeding begeleid je (jonge) mensen tijdens hun sport- en bewegingsontwikkeling. Het is als leraar vooral belangrijk dat je goed kan lesgeven, maar uiteraard leer je tijdens de ALO-opleiding veel meer vaardigheden.

Je ontwikkelt jezelf tijdens de opleiding tot een eerstegraads gymdocent. Je kan met de studie nog veel meer dan sportleraar worden. Lees verder om te ontdekken welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Studieopbouw

Tijdende vierjarige ALO volg je diverse vakken om het sociale gedrag van mensen te leren kennen, maar ook doe je psychologische en medisch-biologische kennis op.

In het eerste studiejaar doe je alle basiskennis op die je als docent LO nodig hebt. Je volgt theoretische vakken, zoals Ontwikkelingspsychologie. Ook loop je stage in het basis- en voortgezet onderwijs en leer je enkele basisvaardigheden zoals het aannemen van een kritische houding. Met behulp van praktijklessen ontwikkel je ook je sportvaardigheden.

Na het behalen van je propedeuse verdiep je je meer in de theorie en praktijk. Didactische vaardigheden, onderzoek doen en evenementen organiseren zijn aspecten die in het tweede jaar aan bod komen.

In je derde jaar komt er een onderwijsprogramma aan bod gericht op de lesgever, leerling. Ook loop je stage in het Voortgezet Onderwijs. Een minor zorgt ervoor dat je je studie kan verbreden of verdiepen. Je laatste jaar is daarna gericht op afstuderen. Tijdens de eindstage functioneer je vrijwel zelfstandig als gymleraar. Je voert ook een afstudeeronderzoek uit tijdens je stage. Een eindassessment bepaalt uiteindelijk of je slaagt voor je opleiding.

Scholen & locaties

We hebben 3 HBO-scholen gevonden die de opleiding ALO (Sportdocent) aanbieden.

OpleiderOpen dagLocatie(s)
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Onbekend2 locaties in Arnhem / NijmegenBekijk
Windesheim Windesheim Onbekend5 locaties in ZwolleBekijk
Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht Onbekend11 locaties in UtrechtBekijk

Bekijk de opleiding om alle locaties, open dagen en opleidingen te bekijken.

Kennismakingsvideo's

Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding ALO (Sportdocent)!


Play
Play
Play

Toelatingseisen

Heb je een havo of vwo diploma op zak of heb je een mbo niveau 4-opleiding afgerond? Dan kan je je inschrijven voor de ALO. Om toegelaten te worden moet je een onderzoek aanvullende eisen doen. Tijdens dit onderzoek wordt getoetst of je bij de opleiding past. Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst en een toelatingsdag, waar je laat zien wat je bewegingsvaardigheden zijn.

Wil je vanaf het MBO doorstromen naar de HBO opleiding ALO, dan moet je een niveau 4 opleiding hebben voltooid. Voor de toelating maakt het niet uit welke opleding dit is, maar een opleiding die aansluit vergroot de kans op slagen. De volgende MBO opleidingen sluiten goed aan:

 

Meer informatie

Past de ALO bij mij?

Ben je benieuwd of de bachelor ALO bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

 • Je houdt van sporten;
 • Je bent sociaal aangelegd;
 • Je bent energiek;
 • Je bent enthousiast;
 • Je wilt anderen helpen.

Herken jij jezelf in de meeste van bovenstaande punten? Grote kans dat deze opleiding dan bij jou past!

Na je studie

Verder leren

Wil je na de ALO niet direct aan de slag als sportleraar, maar nog verder studeren? Vaak kan je vanuit het hbo instromen in een universitaire master via een premaster. Tijdens je studie kan je hier al profileringsvakken voor volgen, zodat je deze na je opleiding niet hoeft te volgen. Je kan universitaire masters volgen op het gebied van onderwijskunde, pedagogiek, sporteconomie, vrijetijdswetenschappen en nog veel meer.

Aan het werk na de ALO

Na het behalen van je diploma ben je eerstegraads bevoegd om les te geven. Je kan aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Afhankelijk van je gevolgde minor kan je gaan werken als:

 • Gymdocent
 • Bewegingsdeskundige
 • Trainer of coach
 • Combinatiefunctionaris

Je kan je werk uitvoeren op scholen, sportverenigingen of bij gemeenten, de gezondheidszorg of sportbonden. Kortom: de mogelijkheden zijn enorm.

Salaris en inkomen

Wat verdien ik na de opleiding ALO (Sportdocent)?

Na je opleiding start je op ongeveer 3012 euro bruto*.

Na 5 jaar verdien je ongeveer 3813 euro bruto per maand.

 • Dat is netto ± euro (dit houd je over)
 • Per uur is dat omgerekend 22,04 euro bruto.
 • Het loon bij deze opleiding is ongeveer 675 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.

* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.

Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?

Na je studie start je tussen de 2619 euro en 3464 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 4023 euro tot 5793 euro bruto.

In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding ALO (Sportdocent).

Toon netto bedragen

Baan- & groeikansen

Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: zeer goed

Salaris

De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is redelijk goed. (meetmoment voor corona)

Werkgelegenheid

De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen

Groeikansen

Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein

Robotisering

Gerelateerde opleidingen

HBO-opleiding PABO

Wil je de Pabo opleiding volgen en aan het werk als leraar basisonderwijs om zo kinderen allerlei basisvaardigheden te leren? De opleiding Pabo is ..

Lees verder →
HBO-opleiding Sportkunde

Als je de opleiding HBO Sportkunde wilt gaan volgen, dan heb je natuurlijk een passie voor sport en alles wat daarmee te maken heeft. Je bent graag..

Lees verder →
HBO-opleiding Food Innovation

Bij de HBO-opleiding Food Innovation ga je aan de slag met de voedingspraktijken van Nederland. Ga jij ervoor zorgen dat consumenten gezonder gaan ..

Lees verder →
Scroll & bekijk
Weten welke opleiding bij je past?
Maak gratis studiekeuzetest
Bewaar & deel