Deze opleiding tot Monteur Mechatronica is geschikt voor jou als je geïnteresseerd bent in alles wat met elektronica en informatietechniek te maken heeft. Je vindt het leuk om alles te weten te komen over diverse apparatuur, machines en de computerbesturingen die daaraan verbonden zijn. Als Monteur Mechatronica houd jij je bezig met het bouwen van machines en de onderdelen die daarbij nodig zijn. Je kunt straks aan het werk binnen diverse bedrijven binnen de machine-industrie waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen en bouwen van mechatronica producten. Met deze MBO opleiding op zak ga je straks aan het werk binnen een functie waarbij je zowel met je hoofd als je handen werkt.

Studieopbouw

Tijdens deze MBO opleiding tot Monteur Mechatronica krijg je te maken met diverse beroepsgerichte vakken. Daarnaast mag je de keuzedelen zelf invullen. Je leert onder andere alles wat je moeten weten om onderdelen te kunnen maken en besturingstechnieken te beheersen. De studie bestaat uit vakken zoals bijvoorbeeld metaalbewerking, pneumatiek en PLC-Techniek. Omdat je veelal met zware en snelle machines werkt, krijg je ook les in vakken zoals VCA waardoor je veilig en verantwoordelijk leert werken. Tijdens deze MBO studie tot Monteur Mechatronica krijg je tevens les in basisvakken zoals bijvoorbeeld Engels en Nederlands. Zo wordt je optimaal voorbereid op jouw toekomstige functie als monteur binnen de mechatronica techniek.

Type opleiding en studieduur

De MBO studie Monteur Mechatronica kun je via een BBL of een BOL-leerweg volgen. Dat betekent dat je zelf een keuze maakt uit een meer praktijkgerichte of theoretische manier van leren. Tijdens jouw opleiding volg je diverse interessante stages bij erkende leerbedrijven, of ben je al werkzaam voor een dergelijk bedrijf dat werkzaamheden uitvoert die aansluiten bij deze opleiding.

Past de MBO opleiding tot Monteur Mechatronica bij mij?

Natuurlijk begin je met deze opleiding als je een passie hebt voor alles wat met hydraulica, pneumatiek en besturingssystemen te maken heeft. Je kunt zelfstandig werken en bent daarin netjes en secuur. Je vindt het fijn om met je handen te werken waarbij je jouw kennis graag toepast. Daarnaast blijf je graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en beschik je over goede communicatieve eigenschappen. Deze heb je straks nodig om op de juiste manier te kunnen communiceren met je leidinggevende, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten.

  • Je werkt graag met je handen en hoofd
  • Je kunt veilig en accuraat werken en hebt een oplossingsgerichte instelling
  • Je bent verantwoordelijk en kunt zelfstandig werken
  • Je hebt een passie voor alles wat met elektro- en besturingstechniek te maken heeft

Toelatingseisen en vooropleiding

Aan deze MBO opleiding Monteur Mechatronica zijn een aantal toelatingseisen verbonden. Je kunt beginnen met deze studie als je in het bezit bent van een VMBO vooropleiding. Deze mag je gevolgd hebben met een kaderberoepsgerichte leerweg, maar een theoretische leerweg volstaat ook. Je mag ook starten met deze MBO opleiding als je in het bezit bent van een vergelijkbaar diploma of een overgangsbewijs van HAVO of VWO van klas 3 naar 4. Deze studie neemt een leertijd van 3 jaar in beslag.

Aan de slag als Monteur Mechatronica

Als je klaar bent met deze opleiding tot Monteur Mechatronica, kun je aan de slag binnen een breed werkgebied. Je kunt als monteur gaan werken binnen een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in zowel besturing of elektrotechniek. Jij bouwt mee aan cruciale onderdelen welke geschikt zijn voor diverse mechatronische apparaten zoals bijvoorbeeld product machines, liften of sorteermachines. Naast het vervaardigen van onderdelen houd jij je ook bezig met het in elkaar zetten van de besturingssystemen die daarvoor nodig zijn. Binnen de onderneming werk je nauw samen met andere collega’s, en geef je eventuele specifieke informatie door aan je leidinggevende. Je kunt met het diploma Monteur Mechatronica binnen verschillende Nederlandse bedrijven aan de slag, maar ook werken in het buitenland is een mogelijkheid.

Kan ik verder leren?

Met dit MBO diploma kun je verder leren. Je specialiseert je dan nog meer op het vakgebied waar jouw interesses naar uitgaan. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de opleiding Eerste Monteur Mechatronica te gaan volgen. Jouw functie krijgt dan niet alleen meer leidinggevende eigenschappen, maar je breidt je kennis ook nog eens op een breed vlak uit.